Wat is een wifi-router?

Inhoudsopgave:

Wat is een wifi-router?
Wat is een wifi-router?
Anonim

Wi-Fi-routers behoren tot de meest voorkomende netwerkapparaten die in huizen en kantoren worden gebruikt. Technisch gezien heb je geen wifi-router nodig om toegang te krijgen tot internet, maar een wifi-router is essentieel als je het draadloos wilt doen.

Wat doet een wifi-router eigenlijk?

Om te begrijpen wat een wifi-router is, is het essentieel om te begrijpen wat een traditionele, niet-wifi-router is. In de eenvoudigste bewoordingen is een router een netwerkapparaat dat uw thuis- of kantoorapparaten verbindt met internet.

Wanneer uw internetprovider (ISP) een internetverbinding voor uw huis of kantoor levert, installeert deze een modem. In de meeste gevallen sluit je je computer, gameconsole, streaming-tv-box of een ander apparaat met internettoegang niet op de modem aan (dat kan wel, maar de meeste mensen doen dat niet). In plaats daarvan sluit u de modem aan op een router en sluit u andere apparaten aan op de router (sommige apparaten combineren een modem en router in een enkele doos). De router deelt de internetverbinding van het modem met alle aangesloten apparaten. Ze bieden ook cruciale beveiligingsfuncties zoals firewalls.

Dit alles geldt voor zowel traditionele bekabelde als wifi-routers. Het verschil tussen deze twee apparaten is dat een conventionele router alleen werkt als een apparaat erop is aangesloten met een Ethernet-netwerkkabel. Aan de andere kant kun je met wifi-routers verbinding maken met internet via wifi (je kunt desgewenst ook netwerkkabels met wifi-routers verbinden).

Beschouw een wifi-router als een radio. Wanneer u een Wi-Fi-router op een modem aansluit, stuurt de modem de internetverbinding naar de Wi-Fi-router, die vervolgens een Wi-Fi-signaal uitzendt.

Heb ik alleen een router nodig voor wifi?

Om wifi in je huis of kantoor te hebben, heb je een paar dingen nodig:

  • Een actief maandabonnement bij een ISP, zoals een kabel- of telefoonmaatschappij.
  • Een modem geleverd door de ISP (die is geïnstalleerd, geactiveerd en communiceert met het netwerk van de ISP).
  • Een wifi-router. Je hebt geen traditionele router en een wifi-router nodig. Een wifi-router biedt alle functies van een conventionele router en voegt extra draadloze mogelijkheden toe.
  • De wifi-router is verbonden met de modem en geconfigureerd om een draadloos netwerk te maken.

Als je al deze dingen hebt, heb je een wifi-signaal waarmee elk compatibel apparaat verbinding kan maken en online kan gaan.

Image
Image

Wat is het verschil tussen een router en wifi?

Zoals hierboven vermeld, is het belangrijkste verschil tussen een traditionele router en een wifi-router dat je alleen toegang hebt tot een standaardrouter door er een kabel op aan te sluiten. Een Wi-Fi-router daarentegen maakt draadloze verbindingen mogelijk (specifieke modellen kunnen enkele functies hebben die de twee soorten routers verder onderscheiden). Andere verschillen tussen de twee soorten apparaten zijn:

  • Snelheid: U krijgt over het algemeen hogere snelheden met een fysieke verbinding met een router via Ethernet dan met een draadloze verbinding met een Wi-Fi-router.
  • Betrouwbaarheid/Signaal Interferentie: Allerlei dingen kunnen interfereren met wifi-signalen, inclusief andere apparaten, materialen die worden gebruikt om huizen of kantoren te bouwen, en andere wifi-signalen in de buurt netwerken. Interferentie kan lagere snelheden veroorzaken. Meestal is dit echter geen probleem.
  • Mobiliteit: Als je internettoegang nodig hebt vanaf meer dan één vaste locatie thuis (of op het werk), is wifi de beste optie. Je kunt alleen zo ver gaan als je Ethernet-kabel reikt met een traditionele router.
  • Delen: Het is veel gemakkelijker om gasten online te krijgen via wifi dan via een fysieke verbinding. Het enige dat u hoeft te doen, is het wifi-wachtwoord delen in plaats van een netwerkkabel van de router naar hun apparaat te laten lopen (en niet alle apparaten, bijvoorbeeld smartphones, hebben Ethernet-poorten).

Is er een maandelijkse vergoeding voor een wifi-router?

Of er een maandelijks bedrag is voor je wifi-router, hangt af van hoe je het krijgt. In de meeste gevallen kopen mensen de wifi-router die ze verkiezen en betalen ze één keer voor het apparaat. Het is de optie die we in de overgrote meerderheid van de gevallen aanbevelen.

Als u uw wifi-router van uw internetprovider krijgt, beta alt u waarschijnlijk een maandelijks bedrag om deze op dezelfde manier te huren als uw modem. Je kunt ook je modem kopen.

Sommige ISP's bieden modems met Wi-Fi-functies. We raden je aan om in de meeste gevallen een aparte modem en wifi-router te gebruiken. Het gebruik van twee apparaten zorgt over het algemeen voor betere netwerkprestaties, laat u de wifi-router kiezen die het beste bij u past en laat u uw wifi-router behouden wanneer u van ISP wisselt.

FAQ

    Wat is een mesh wifi-router?

    Een mesh wifi-netwerk gebruikt meerdere routers om het draadloze netwerk uniformer over een groter bereik te verdelen. Ze helpen bij het elimineren van wifi-dode plekken in grote gebouwen.

    Wat is een slimme wifi-router?

    Slimme routers bewaken automatisch uw wifi-verbinding om het sterkst mogelijke signaal te garanderen. Ze helpen ook bij het identificeren en elimineren van beveiligingsrisico's voor uw netwerk.

    Hoe wijzig ik het wifi-wachtwoord voor mijn draadloze router?

    Om uw wifi-sleutel te wijzigen, logt u in op de router als beheerder en zoekt u naar de wifi-wachtwoordinstellingen. Uw wifi-wachtwoord is niet hetzelfde als uw routerwachtwoord.

    Hoe reset ik mijn wifi-router?

    Om je router te resetten en de standaardinstellingen te herstellen, zoek je naar een resetknop aan de achterkant of onderkant van het apparaat. Mogelijk moet u een rechtgebogen paperclip gebruiken om de knop 30 seconden ingedrukt te houden. Nadat u uw router opnieuw hebt ingesteld, moet u zowel uw router als modem opnieuw opstarten.

Aanbevolen: