5 dingen die je kunt doen met een oude computermonitor

Inhoudsopgave:

5 dingen die je kunt doen met een oude computermonitor
5 dingen die je kunt doen met een oude computermonitor
Anonim

Oude computermonitoren zijn misschien niet zo groot of aantrekkelijk als nieuwe modellen, maar de meeste blijven jarenlang bruikbaar, zelfs tientallen jaren nadat ze zijn geproduceerd. Hier leest u hoe u uw oude computermonitor kunt hergebruiken.

Gebruik de oude computermonitor als secundair beeldscherm

Image
Image

Waarom één monitor als je er twee kunt hebben? Een oude computermonitor kan u vaak als secundair beeldscherm dienen na aanschaf van een nieuwe monitor.

Bijna alle moderne computers kunnen video weergeven op ten minste twee schermen. Vaak hebben laptops een adapter of dock nodig om een andere monitor te gebruiken om het tweede scherm toegankelijk te maken vanwege een gebrek aan poorten op de computer.

Het plaatsen van de oude computermonitor rechts of links van een nieuwe monitor is de meest gebruikelijke keuze. U kunt echter creatief zijn door een monitorarm van derden te kopen en deze aan uw oude monitor te bevestigen. Hiermee kunt u de oude monitor boven een ander scherm plaatsen of in portretstand draaien.

Gebruik de oude computermonitor met een hobbyist-pc

Image
Image

Een oude computermonitor heeft op zichzelf niet veel nut, maar goedkope hobby-pc's ontsluiten nieuwe en betaalbare opties voor het hergebruiken van een oude computermonitor.

De meest populaire hobby-pc is de Raspberry Pi. Deze computer heeft een op Linux gebaseerd besturingssysteem en is krachtig genoeg om de meeste elementaire computertaken uit te voeren, zoals surfen op het web, het afspelen van video's en het bewerken van documenten. De meest recente versie, de Raspberry Pi 4, begint bij slechts $ 35.

Hobbyist-pc's zijn klein en verbruiken heel weinig stroom, wat flexibiliteit biedt bij het gebruik van de oude computermonitor. Je zou het in een werkplaats kunnen plaatsen om schema's en projectnotities weer te geven, het in een keuken gebruiken om recepten weer te geven of het aansluiten op een zonnepaneel voor off-grid computing.

Verander je oude computermonitor in een game-emulator of arcade-machine

Image
Image

Hobbyist-pc's zoals de Raspberry Pi zijn krachtig genoeg om een breed scala aan oudere games na te bootsen. Emulatie van vroege 2D-spelconsoles en arcade-machines, en vroege 3D-consoles is mogelijk op een hobbycomputer.

Misschien geeft u er de voorkeur aan om de oude computermonitor in een studeerkamer te zitten en een gamepad te gebruiken om te spelen. Toch kunnen toegewijde arcade-gamers een stap verder gaan en de oude computermonitor gebruiken om een arcade-kast te bouwen. Je kunt een arcadekastkit kopen, een oude kast hergebruiken of een nieuwe helemaal opnieuw ontwerpen en bouwen.

Wil je het arcadegevoel met minder werk? Monteer de oude computermonitor op ooghoogte aan de muur en monteer vervolgens een plank op een comfortabele hoogte eronder. Je kunt een hobby-pc en arcade-stick op de plank plaatsen. Deze opstelling vereist minimale ruimte.

Gebruik uw oude computermonitor als een Smart Home-dashboard

Image
Image

Het slimme dashboard is een verzamelnaam voor een computer die nuttige informatie weergeeft die door de gebruiker is gekozen.

In zijn meest eenvoudige vorm kan een slim dashboard lokaal weer, lokaal verkeer, een takenlijst of een digitale kalender weergeven. Creatieve en toegewijde gebruikers zullen echter geen einde vinden aan de mogelijkheden. Je zou een oude monitor kunnen veranderen in de hoofdbediening voor een huisbeveiligingssysteem of in één oogopslag de status van tientallen smarthome-apparaten kunnen bekijken.

Er zijn tientallen manieren om een smart home-dashboard te maken. Hier is een selectie van populaire softwareplatforms en de besturingssystemen die ze ondersteunen.

  • SharpTools: Windows, Mac, Android, iOS
  • HomeHabit: Android, iOS (bèta)
  • Calaos: Linux, Android, iOS, meer
  • OpenHab: Windows, Mac, Linux, Android, iOS

Gebruik een streamingapparaat om van uw oude computermonitor een tv te maken

Image
Image

Een oude computermonitor kan een nieuw leven vinden als een kleine televisie die in kleine ruimtes past. In sommige situaties kan een computerscherm zelfs de voorkeur hebben boven een tv, aangezien moderne televisies meestal 32 inch of meer meten.

Een oude computermonitor in een tv veranderen, is net zo eenvoudig als het aansluiten van een streamingapparaat. Elk Apple TV-, Amazon Fire TV-, Chromecast- of Roku-apparaat werkt, maar deze opties vallen op.

  • Amazon Fire TV Lite: een streaming-stick die zonder kabel op HDMI kan worden aangesloten.
  • Roku Express: een geschikt streamingapparaat dat wordt geleverd met de handige afstandsbediening van Roku.
  • Chromecast met Google TV: een premium-optie die kan streamen vanaf populaire services of een Chrome-browser.

Toch, als je nog steeds geen gebruik kunt vinden voor je oude computerscherm of niet wilt dat het ruimte in beslag neemt, gooi het dan niet weg! Uw oude computermonitor zal waardevol zijn voor iemand anders. Je kunt het online verkopen of doneren aan een lokaal goed doel.

Als al het andere fa alt, zoek dan een recyclingprogramma om de monitor mee te nemen. Monitoren, zoals de meeste elektronica, bevatten componenten die gevaarlijk kunnen zijn als ze degraderen. Door de monitor te recyclen, blijft deze niet op een vuilstortplaats.

FAQ

    Zijn oude computerschermen geld waard?

    Het hangt ervan af. Afhankelijk van de leeftijd, grootte en staat, kan een oude 4K-monitor $ 10- $ 30 waard zijn. Monitoren met een resolutie van minder dan 1080p zijn misschien maar een paar dollar waard. High-end gaming-monitoren kunnen echter behoorlijk waardevol zijn.

    Hoe sluit ik een oude monitor aan op een nieuwe computer?

    Aangezien de meeste oudere monitoren VGA-connectoren gebruiken, terwijl nieuwere computers DVI of HDMI gebruiken, heb je een VGA-naar-DVI- of VGA-naar-HDMI-converter nodig.

    Hoe heette computerschermen vroeger?

    Oude computermonitoren werden visual display units of VDU's genoemd. Deze term omvat in grote lijnen alle elektronische visuele displays, inclusief tv's, monitoren en digitale borden.

Aanbevolen: