Hoe een traditionele CRT-computermonitor te demagnetiseren

Inhoudsopgave:

Hoe een traditionele CRT-computermonitor te demagnetiseren
Hoe een traditionele CRT-computermonitor te demagnetiseren
Anonim

Wat te weten

  • Eerste optie: Schakel uw monitor uit en weer in. De meeste CRT-monitoren demagnetiseren automatisch wanneer ze worden ingeschakeld.
  • Tweede optie: druk op de voorkant van de monitor op de degauss-knop (paardpictogram)
  • Derde optie: Druk tegelijkertijd op de knoppen brightness en contrast.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de kleurproblemen rond de randen van een oude computermonitor kunt verwijderen. Het probleem, veroorzaakt door magnetische interferentie, is eenvoudig op te lossen door de monitor te demagnetiseren.

Image
Image

Een computermonitor demagnetiseren

Iets demagnetiseren betekent een magnetisch veld verwijderen of op zijn minst drastisch verminderen. Magnetische interferentie kwam zo vaak voor bij CRT-beeldschermen dat er in dit soort schermen demagnetiserende spoelen werden ingebouwd om deze interferentie af en toe te verwijderen.

De meeste mensen hebben die oude "buis"-monitoren niet meer en daarom is dit tegenwoordig geen gebruikelijke taak. De grote, goedkope platte LCD-schermen van tegenwoordig werken heel anders, hebben geen last van magnetische interferentie en hoeven dus nooit te worden gedemagnetiseerd.

Er zijn veel redenen waarom een computerscherm een of ander kleurprobleem kan hebben, maar als je een oude CRT-stijl monitor hebt, vooral als de verkleuring zich meestal in de buurt van de randen bevindt, zal demagnetiseren dit waarschijnlijk oplossen en zou moeten wees uw eerste stap voor het oplossen van problemen.

Volg de eenvoudige stappen hieronder om een computerscherm te demagnetiseren:

  1. Schakel uw monitor uit en vervolgens weer in. De meeste CRT-monitoren demagnetiseren automatisch wanneer ze worden ingeschakeld, dus probeer dit eerst.

    Als de verkleuring niet verbetert, gaat u verder met de volgende stap.

    Demagnetiseren maakt een soms luid twang-geluid en wordt vaak gevolgd door een kort klikgeluid. U kunt het misschien zelfs 'voelen' als uw hand op de monitor ligt. Als u deze geluiden niet hoort, demagnetiseert de monitor waarschijnlijk niet automatisch wanneer deze wordt ingeschakeld.

  2. Zoek de demagnetiseerknop aan de voorkant van de monitor en druk erop. In het zeldzame geval dat de monitor niet automatisch demagnetiseert, kunt u in plaats daarvan deze handmatige stap proberen.

    De demagnetiseerknop zal hoogstwaarschijnlijk vergezeld gaan van een afbeelding die lijkt op een hoefijzer, die die klassieke "hoefijzermagneet"-vorm vertegenwoordigt. Sommige demagnetiseerknoppen zijn eigenlijk een hoefijzerpictogram (in plaats van een standaard ronde knop).

    Nee, demagnetiseerknop? Laten we blijven proberen…

  3. Druk tegelijkertijd op de knoppen brightness en contrast. Sommige monitormakers besloten in plaats daarvan af te zien van de speciale knop voor deze methode van gelijktijdige druk op de knop.

    Nog steeds geen geluk? Sommige monitoren verbergen de functie nog dieper.

  4. Soms, vooral met de "nieuwste" CRT-monitoren (we weten het, grappig om die woorden samen te gebruiken), wordt de degauss-optie begraven in de menu-opties op het scherm.

    Scroll door deze opties en zoek de degauss-optie, die u selecteert met de selectieknop die u hebt gebruikt om andere opdrachten/opties in het schermmenu van de monitor in te voeren.

Als je de degauss-optie niet kunt vinden, raadpleeg dan de handleiding van de monitor voor meer informatie. Zie Informatie over technische ondersteuning vinden als u uw handleiding niet kunt vinden en niet zeker weet waar u heen moet.

Meer over demagnetiseren en hoe het te voorkomen

De beste manier om de magnetische veldstoringen te voorkomen die deze verkleuring hebben veroorzaakt op de monitor die u zojuist hebt gerepareerd, is om rond het scherm te controleren op bronnen van magnetisme. Meestal is dit zoiets als niet-afgeschermde luidsprekers, stroombronnen en andere belangrijke elektronica.

Ja, natuurlijk veroorzaken magneten dit ook! Laat die voor de koelkast of het wetenschappelijke project in de andere kamer.

Hoe groot het probleem ook is als demagnetiseren klinkt bij monitoren en televisies, het kan iets zijn dat u echt wilt doen als u gegevens op een harde schijf hebt die u voor altijd wilt wissen. Handheld demagnetiseerstaven en desktop degaussermachines passen een supersterk magnetisch veld toe op een harde schijf en vernietigen alle gegevens die erop zijn opgeslagen.

Eigenlijk is het wissen van een schijf goedkoper en even effectief, maar demagnetiseren is een andere optie op een zeer korte lijst van volledig effectieve manieren om een harde schijf te wissen.

Het woord degauss komt van het woord gauss, de meting van een magnetisch veld, genoemd naar de beroemde natuurkundige en wiskundige Johann Carl Friedrich Gauss die aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw in Duitsland woonde.

Aanbevolen: