Wat is een druppellader?

Inhoudsopgave:

Wat is een druppellader?
Wat is een druppellader?
Anonim

De term "druppellader" verwijst naar een batterijlader die oplaadt met een lage stroomsterkte.

Hoe druppelladers werken

Veel batterijladers leveren verschillende stroomsterkten, waarbij het idee is om een batterij langzaam of snel op te laden, afhankelijk van de behoefte. Sommige zijn ook ontworpen om langdurig aangesloten te blijven zonder overladen. Dus als je mensen hoort praten over druppelladers, is dat meestal waar ze naar verwijzen.

Voor algemeen gebruik is elke batterijlader of druppellader die tussen de 1 en 3 ampère levert voldoende, en je hebt er niet echt een nodig met float-modusbewaking, tenzij je hem wilt kunnen laten staan om de een of andere reden verbonden.

Waarom je je batterij zou moeten opladen in plaats van ermee rond te rijden, zijn er twee problemen. Een daarvan is dat de dynamo slechts een beperkte hoeveelheid stroomsterkte kan leveren, dus de batterij is waarschijnlijk nog steeds bijna leeg als u alleen naar uw werk rijdt of wat boodschappen doet. Het andere probleem is dat dynamo's niet zijn ontworpen om volledig lege batterijen op te laden.

Trickle-opladers versus normale auto-acculaders

Er zijn twee hoofdclassificaties voor auto-acculaders: stroomsterkte en spanning. Om een typische auto-accu op te laden, hebt u een oplader van 12 V nodig, maar veel opladers voor auto-accu's hebben 6, 12 en zelfs 24 V-modi.

Qua stroomsterkte leveren auto-acculaders doorgaans tussen de 1 en 50 ampère voor de oplaadmodus. Sommige hebben ook een starthulpmodus, waarin ze meer dan 200 ampère kunnen leveren, wat nodig is om de meeste startmotoren te laten draaien.

Het belangrijkste dat een lader als een druppellader definieert, is dat deze ofwel een lage stroomsterkte heeft, of alleen een lage laadstroomsterkte levert. De meeste druppelladers leveren ergens tussen de 1 en ongeveer 3 ampère, maar daar is geen vaste regel voor.

Image
Image

Slimme druppelladers

Naast het leveren van een lage laadstroomsterkte, worden sommige apparaten ook wel "automatische" of "slimme" druppelladers genoemd, in tegenstelling tot handmatige opladers. Deze eenheden bevatten een soort mechanisme om automatisch uit te schakelen en soms weer aan te zetten, afhankelijk van het laadniveau van de batterij.

Dit is een leuke functie als je het laadniveau van een batterij wilt behouden die een tijdje niet zal worden gebruikt, en druppelladers met float-modusbewaking worden vaak gebruikt in toepassingen zoals golf karren, of bij het stallen van een auto, motorfiets of vrachtwagen.

Bottom Line

Stel de schakelaar aan de voorkant van de druppellader in op de juiste spanning voor de accu en sluit vervolgens de clips aan op de accupolen. De zwarte clip wordt aangesloten op de negatieve (-) pool van de batterij en de rode clip wordt aangesloten op de positieve (+) pool. Steek vervolgens de oplader in een stopcontact en zet hem aan.

Waarom sneller opladen niet beter is

De reden waarom een batterij langzaam opladen beter is dan snel opladen, heeft te maken met de wetenschap achter de technologie van loodzuurbatterijen. Loodzuurbatterijen slaan elektrische energie op via een reeks loodplaten en een elektrolytoplossing van zwavelzuur, dus wanneer een batterij ontlaadt, ondergaan de loodplaten een chemische overgang naar loodsulfaat, terwijl de elektrolyt verandert in een verdunde oplossing van water en zwavelzuur zuur.

Als je een elektrische stroom op de batterij zet, wat gebeurt als je een batterijlader aansluit, keert het chemische proces om. Het loodsulfaat verandert meestal weer in het lood, dat het sulfaat in de elektrolyt afgeeft, zodat het een sterkere oplossing van zwavelzuur en water wordt.

Hoewel het toepassen van een hogere laadstroom deze reactie versnelt en ervoor zorgt dat de batterij sneller wordt opgeladen, heeft dit zijn kosten. Het toepassen van een te hoge laadstroom kan warmte genereren en kan leiden tot ontgassing. In extreme gevallen kan een batterij ontploffen.

Om dit te voorkomen, kunnen slimme druppelladers het laadniveau detecteren en automatisch de stroomsterkte aanpassen. Wanneer de batterij erg leeg is, levert de lader meer stroomsterkte en vertraagt deze naarmate de batterij bijna volledig is opgeladen, zodat de elektrolyt geen gas afgeeft.

Wie heeft een druppellader nodig?

In de meeste gevallen is een druppellader meer een luxe dan een noodzaak. Ze zijn echter niet duur en het is een leuk hulpmiddel om in de buurt te hebben. Als je het je kunt veroorloven om je auto een dag bij je monteur te laten en ze je batterij volledig te laten opladen - en zowel de auto als het oplaadsysteem te bekijken terwijl ze bezig zijn - dan is dat geweldig.

Als je het je niet kunt veroorloven om zonder je auto te zitten, is het een slimme zet om een goedkope druppellader te kopen. Zorg ervoor dat u veilige oplaadmethoden volgt en vermijd overladen van de batterij, vooral als u een goedkope handmatige druppellader gebruikt.

FAQ

    Wat is een vlotterlader versus een druppellader?

    Beide opladers kunnen helpen voorkomen dat de accu van uw auto leeg raakt, maar het belangrijkste verschil is de elektrische stroomuitvoer. Een druppellader levert langzaam continu stroom met een lage stroomsterkte, terwijl vlotterladers alleen elektrische stroom leveren als dat nodig is. Om deze reden kunnen float-opladers aangesloten blijven op een auto-accu in opslag zonder het risico van overladen.

    Wat is het verschil tussen een accu-onderhouder en een druppellader?

    Batterijonderhouders (of batterijaannemers) leveren gedurende langere perioden kleine hoeveelheden stroom om de batterij van een voertuig opgeladen te houden wanneer deze onder een bepaalde spanning da alt. In tegenstelling tot druppelladers gaan accubeheerders automatisch naar de stand-by- of float-modus om overladen te voorkomen terwijl ze op een voertuig zijn aangesloten.

Aanbevolen: