Besturingssysteem (OS) Definitie & Voorbeelden

Inhoudsopgave:

Besturingssysteem (OS) Definitie & Voorbeelden
Besturingssysteem (OS) Definitie & Voorbeelden
Anonim

Een besturingssysteem is een krachtig en meestal uitgebreid programma dat de hardware en andere software op een computer bestuurt en beheert.

Alle computers en computerachtige apparaten hebben besturingssystemen nodig, waaronder uw laptop, tablet, desktop, smartphone, smartwatch en router.

Weet je niet zeker welk besturingssysteem je gebruikt? Gebruik de Lifewire-systeeminfotool hieronder om erachter te komen!

Voorbeelden van besturingssystemen

Laptops, tablets en desktopcomputers draaien allemaal op besturingssystemen. Van de meeste heb je vast wel eens gehoord. Enkele voorbeelden zijn versies van Microsoft Windows (zoals Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP), Apple's macOS (voorheen OS X), Chrome OS en verschillende Unix- en Linux-distributielijsten.(Unix en Linux zijn open-source besturingssystemen.)

Image
Image

Uw smartphone heeft een mobiel besturingssysteem, waarschijnlijk iOS van Apple of Android van Google. Beide zijn bekende namen, maar je hebt je misschien niet gerealiseerd dat dit de besturingssystemen zijn die op die apparaten draaien.

Servers zoals diegene die de websites hosten die je bezoekt of de video's die je bekijkt, draaien meestal op gespecialiseerde besturingssystemen die zijn ontworpen en geoptimaliseerd om de speciale software uit te voeren die nodig is om ze te laten doen wat ze doen. Enkele voorbeelden zijn Windows Server, Linux en FreeBSD.

Image
Image

Software en besturingssystemen

De meeste softwaretoepassingen zijn ontworpen om te werken met het besturingssysteem van slechts één bedrijf, zoals alleen Windows (Microsoft) of alleen macOS (Apple).

Een stukje software zal duidelijk aangeven welke besturingssystemen het ondersteunt en zal indien nodig zeer specifiek worden. Een softwareprogramma voor videoproductie ondersteunt bijvoorbeeld Windows 11 en Windows 10, maar niet oudere versies zoals Windows Vista en XP.

Image
Image

Softwareontwikkelaars brengen vaak ook andere versies van hun software uit die met verschillende besturingssystemen werken. In het voorbeeld van het videoproductieprogramma kan dat bedrijf ook een andere versie van het programma uitbrengen met dezelfde functies, die alleen met macOS werkt.

Het is ook cruciaal om te weten of je Windows 64-bit of 32-bit als besturingssysteem hebt. Het is een veel voorkomende vraag bij het downloaden van software.

Speciale soorten software die virtuele machines worden genoemd, kunnen "echte" computers nabootsen en van binnenuit verschillende besturingssystemen uitvoeren.

Besturingssysteemfouten

Er zijn veel manieren waarop een besturingssysteem zelf beschadigd kan raken of beschadigd kan raken, maar deze problemen zijn relatief zeldzaam.

In Windows is de meest ernstige de foutmelding Besturingssysteem niet gevonden, wat inhoudt dat een besturingssysteem niet eens kan worden gevonden!

Besturingssysteemupdates

Alle moderne besturingssystemen hebben een ingebouwd mechanisme om de software up-to-date te houden. In Windows is dit via Windows Update. Andere besturingssystemen werken op dezelfde manier, zoals wanneer u het Android-besturingssysteem bijwerkt of nieuwe iOS-updates downloadt en installeert.

Een besturingssysteem up-to-date houden met de nieuwste functies is van vitaal belang, zodat u het meeste uit uw geld ha alt. Het verkrijgen van beveiligingsoplossingen is een andere cruciale reden om ervoor te zorgen dat uw besturingssysteem up-to-date is; dit kan helpen voorkomen dat hackers uw apparaat binnendringen.

FAQ

    Hoeveel besturingssystemen zijn er?

    Er zijn drie hoofdbesturingssystemen voor computers: Windows, Apple en Linux. De twee belangrijkste besturingssystemen voor mobiel zijn Android en iOS. Er zijn talloze andere besturingssystemen gemaakt voor specifieke apparaten, zoals Samsung's One UI die alleen werkt op Samsung-apparaten.

    Wat is het besturingssysteem voor Chromebooks?

    Google Chromebooks draaien doorgaans op Chrome OS, dat is geoptimaliseerd voor gebruik met Google's ecosysteem van online tools (Google Documenten, de Chrome-browser, enz.). Sommige Chromebooks kunnen echter ook Android-apps en Linux-apps draaien.

    Wat is het besturingssysteem voor Amazon Fire-tablets?

    Amazon-tablets draaien op Fire OS, een aangepaste versie van Android. (Lees meer over de geschiedenis van Fire OS en hoe het overeenkomt met Android.)

    Welk besturingssysteem gebruiken smartwatches?

    Het kan variëren. Apple Watch draait op watchOS, terwijl de meeste andere smartwatches het Wear-besturingssysteem gebruiken, het besturingssysteem van Google voor draagbare producten.

Aanbevolen: