Ethernet-kabels en hoe ze werken

Inhoudsopgave:

Ethernet-kabels en hoe ze werken
Ethernet-kabels en hoe ze werken
Anonim

Een Ethernet-kabel is een veelgebruikt type netwerkkabel dat wordt gebruikt bij bekabelde netwerken. Ethernet-kabels verbinden apparaten zoals pc's, routers en switches binnen een lokaal netwerk.

Deze fysieke kabels worden beperkt door lengte en duurzaamheid. Als een netwerkkabel te lang of van slechte kwaliteit is, zal deze geen goed netwerksignaal geven. Deze limieten zijn een reden waarom er verschillende soorten Ethernet-kabels zijn die zijn geoptimaliseerd om bepaalde taken in specifieke situaties uit te voeren.

Hoe een Ethernet-kabel eruitziet

Een Ethernet-kabel lijkt op een traditionele telefoonkabel, maar is groter en heeft meer draden. Beide kabels hebben dezelfde vorm en stekker, maar een Ethernet-kabel heeft acht draden, terwijl telefoonkabels er vier hebben. Ethernet-kabelconnectoren zijn ook groter.

Image
Image

Ethernetkabels zijn er in veel verschillende kleuren, maar telefoonkabels zijn meestal grijs.

Ethernet-kabels worden aangesloten op Ethernet-poorten, die groter zijn dan telefoonkabelpoorten. Een Ethernet-poort op een computer is toegankelijk via de Ethernet-kaart op het moederbord. Deze poort bevindt zich meestal aan de achterkant van een desktopcomputer of aan de zijkant van een laptop.

Wat is een Ethernet-kabel?

Soorten Ethernet-kabels

Ethernet-kabels ondersteunen een of meer industriestandaarden, waaronder categorie 5 en categorie 6. De meeste technici verwijzen naar deze standaarden als respectievelijk CAT5 en CAT6. Daarom gebruiken veel online winkels die netwerkkabels verkopen deze afgekorte taal ook.

Ethernet-kabels worden in twee basisvormen vervaardigd:

  • Solid Ethernet-kabels bieden iets betere prestaties en verbeterde bescherming tegen elektrische interferentie. Ze worden ook vaak gebruikt op bedrijfsnetwerken, bedrading binnen kantoormuren of onder laboratoriumvloeren naar vaste locaties.
  • Gestrande Ethernet-kabels zijn minder vatbaar voor fysieke scheuren en breuken, waardoor ze meer geschikt zijn voor reizigers of thuisnetwerkopstellingen.

Een crossover-kabel is een type Ethernet-kabel die twee computers met elkaar verbindt. Daarentegen verbinden de meeste Ethernet-kabels één computer met een router of switch.

Beperkingen van Ethernet-kabels

Een enkele Ethernet-kabel heeft een maximale afstandscapaciteit, wat betekent dat de kabel een bovengrens heeft voor hoe lang het kan duren voordat er een signaalverlies optreedt (verzwakking genoemd). Dit probleem ontstaat omdat de elektrische weerstand van een lange kabel de prestaties beïnvloedt.

Beide uiteinden van de kabel moeten dicht genoeg bij elkaar zijn om signalen snel te ontvangen, en ver genoeg verwijderd van elektrische interferentie van buitenaf om onderbrekingen te voorkomen. Deze voorzorgsmaatregel beperkt echter niet de grootte van een netwerk, omdat hardware zoals routers of hubs meerdere Ethernet-kabels op hetzelfde netwerk kunnen aansluiten. Deze afstand tussen de twee apparaten wordt de netwerkdiameter genoemd.

De maximale lengte van een CAT5-kabel, voordat demping optreedt, is 100 m (328 ft). CAT6 kan tot 700 voet gaan. Ethernet-kabels kunnen langer zijn, maar kunnen signaalverlies hebben, vooral als ze in de buurt van grote elektrische apparaten lopen.

Een korte kabel kan last hebben van signaalreflectie. Sommige mensen hebben echter geen problemen gemeld met kabellengtes van slechts 4 inch.

Verschillende soorten RJ-45-connectoren hebben verschillende doelen. Eén type, ontworpen voor gebruik met gevlochten kabels, is niet compatibel met massieve kabels. Andere typen RJ-45-connectoren werken mogelijk met zowel gevlochten als massieve kabels.

Bottom Line

Draadloze technologieën zoals Wi-Fi en Bluetooth hebben Ethernet in veel thuis- en bedrijfsnetwerken vervangen. De meeste tablets en andere mobiele apparaten hebben geen netwerkpoort. Deze draadloze technologieën zijn voordelig als de kabel buiten loopt of op locaties met een verhoogd risico op draadbeschadiging.

Veelgestelde vragen

  • Hoe sluit ik een Ethernet-kabel aan? Zoek naar een Ethernet-poort op uw apparaat. Het heeft een vierkante constructie die past op de standaard RJ45-connector. Steek het ene uiteinde van de kabel in een beschikbare poort op uw computer en sluit het andere uiteinde aan op een router of een ander netwerkapparaat.
  • Welk type Ethernet-kabel heb ik nodig? Als uw netwerk Gigabit Ethernet ondersteunt, kunt u Cat5e- of Cat6-kabels kiezen in plaats van Cat5-kabels van de vorige generatie.
  • Kan ik Ethernet-kabels naar buiten laten lopen? Ja, u kunt Ethernet-kabels buiten tussen gebouwen of over buitenmuren aansluiten. Kies kabels met een beschermende coating of weerbestendige draden die expliciet zijn ontworpen om meer duurzaamheid tegen de elementen te bieden.

Aanbevolen: