Diagnostiek uitvoeren op Windows

Inhoudsopgave:

Diagnostiek uitvoeren op Windows
Diagnostiek uitvoeren op Windows
Anonim

Wat te weten

  • Ga naar Instellingen > Update & Beveiliging > Problemen oplossen (Windows 10) of Start > Instellingen > Systeem > Problemen oplossen (Windows 11).
  • Om uw RAM te testen, zoekt u naar Windows Memory Diagnostic en voert u de app uit. Bekijk de resultaten in de Event Viewer.
  • Andere tools voor het oplossen van problemen zijn Reliability Monitor en hardware-specifieke programma's zoals de Intel Processor Diagnostic Tool.

Dit artikel legt uit hoe u diagnostiek uitvoert op Windows 10 en Windows 11.

Bottom Line

Er zijn een paar manieren om systeemdiagnoserapporten op Windows 10 en 11 te maken. Naast ingebouwde Windows-opties hebben veel hardwarefabrikanten tools voor probleemoplossing en zijn er ook apps van derden voor het diagnosticeren van computerhardwareproblemen.

Hoe voer ik een diagnostische test uit op mijn computer?

Als u niet kunt vaststellen wat er mis is met uw pc, begin dan met de Windows-probleemoplosser:

De onderstaande schermafbeeldingen zijn van Windows 10, maar de instructies zijn ook van toepassing op Windows 11.

  1. Ga in Windows 10 naar Instellingen > Update & Beveiliging > Problemen oplossen.

    Ga in Windows 11 naar Start > Settings > System >Problemen oplossen.

    Image
    Image
  2. Kies een probleemoplosser voor uw probleem. Opties zijn onder andere Bluetooth, Toetsenbord, Windows Update en Internet-verbindingen.

    Image
    Image

Als de probleemoplosser een probleem vindt, zal het voorstellen hoe u het kunt oplossen. U kunt het probleem mogelijk oplossen door Windows automatisch te repareren.

Hoe de Windows Memory Diagnostic Tool te gebruiken

Als je computerprogramma's achterblijven of vastlopen, kan er een probleem zijn met je RAM. U kunt het beste Windows Memory Diagnostic uitvoeren:

Er zijn ook geheugentestprogramma's van derden die mogelijk meer functies hebben dan de standaard Windows-tool.

  1. Open Windows Search en voer Windows Memory Diagnostic in. Selecteer de app om deze te openen.

    Image
    Image
  2. Selecteer Nu opnieuw opstarten en controleer op problemen of Controleer op problemen wanneer ik mijn computer de volgende keer opnieuw opstart. Wanneer uw pc opnieuw wordt opgestart, zal de Windows Memory-tool uw computer scannen.

    Image
    Image
  3. Na een paar minuten zal uw pc normaal opstarten. Bekijk de resultaten in de Event Viewer. Als de probleemoplosser problemen aantreft, onderneem dan actie om geheugen vrij te maken.

Windows-betrouwbaarheids- en prestatiemonitor

Performance Monitor en Reliability Monitor maken deel uit van de beheerprogramma's van Windows. Zoek naar Performance Monitor of Betrouwbaarheidsgeschiedenis bekijken en open de app om statistieken te zien over hoe uw computer werkt. De Betrouwbaarheidsmonitor houdt een logboek bij van gebeurtenissen die u kunnen helpen te identificeren welke programma's iets aan het doen zijn.

Image
Image

Andere diagnostische hulpprogramma's voor computers

Andere manieren om hulp te krijgen in Windows zijn onder meer contact opnemen met Windows Support met de app Get Help. U kunt ook tal van gratis hulpprogramma's voor systeeminformatie vinden, zoals Speccy of PC Wizard, die gedetailleerde diagnostische rapporten bieden. Er zijn ook apps van derden voor het oplossen van problemen met specifieke hardware zoals uw monitor. Doe je onderzoek zorgvuldig en scan alles wat je downloadt op malware.

Uw processor en andere hardware hebben mogelijk software voor het diagnosticeren van problemen. De Intel Processor Diagnostic Tool kan bijvoorbeeld Intel CPU's analyseren en optimaliseren. Dell-computers worden ook geleverd met hun eigen set diagnostische hulpprogramma's. Controleer uw programmalijst voor andere ingebouwde software voor probleemoplossing.

FAQ

    Hoe voer ik Windows-diagnose uit bij het opstarten?

    Typ in Windows Search msconfig en klik met de rechtermuisknop op Systeemconfiguratie en selecteer vervolgens Als administrator uitvoerenSelecteer op het tabblad Algemeen Diagnostic startup Om de instelling uit te schakelen, ga terug naar Systeemconfiguratie en selecteer Normal startup

    Hoe open ik het systeem-BIOS op Windows 10?

    Ga naar Settings > om toegang te krijgen tot Windows 10 BIOS Update & Security > Recovery Ga naar Advanced Startup en selecteer Restart now Selecteer vervolgens Troubleshoot > Advanced options > UEFI Firmware Settings > Herstart om het UEFI BIOS te openen

    Hoe voer ik een diagnose van de harde schijf uit op Windows 10?

    U kunt uw harde schijf scannen met Windows Foutcontrole. Ga naar Deze pc, klik met de rechtermuisknop op het station en selecteer Properties > Extra > Check >Scanstation . Er zijn ook tal van externe testprogramma's voor harde schijven.

Aanbevolen: