Kan ik Windows 11 op mijn computer uitvoeren?

Inhoudsopgave:

Kan ik Windows 11 op mijn computer uitvoeren?
Kan ik Windows 11 op mijn computer uitvoeren?
Anonim

Dit artikel legt in het kort de vereisten uit voor het uitvoeren van Windows 11 en of het de moeite waard is om te upgraden.

Sommige computers komen mogelijk niet in aanmerking voor de upgrade omdat ze incompatibel zijn. In dit artikel wordt ook uitgelegd hoe u de compatibiliteit kunt controleren om te zien of dat zelfs een optie voor u is.

Bottom Line

De vereisten voor Windows 11 zijn opmerkelijk vergelijkbaar met de vereisten van Windows 10. Dat gezegd hebbende, compatibele computers moeten voldoen aan een paar gespecialiseerde vereisten met betrekking tot de CPU en het moederbord. Alleen bepaalde soorten hardware worden ondersteund in het nieuwe besturingssysteem.

Nieuwe gespecialiseerde vereisten voor Windows 11

Uw computer voldoet mogelijk aan de minimumvereisten om Windows 11 uit te voeren, maar dat betekent niet dat u deze kunt installeren. Die verklaring is een beetje verwarrend, maar we gaan het ophelderen. Compatibiliteit is twijfelachtig voor sommige computers vanwege de vereiste beveiligingsspecialisaties in de nieuwste Windows-release.

Sommige gespecialiseerde vereisten verbieden mogelijk dat incompatibele computers Windows 11 uitvoeren. Deze omvatten TPM 2.0, UEFI en Secure Boot. Als de hardware van uw computer deze functies niet ondersteunt, kunt u de nieuwste versie van Windows niet gebruiken. Microsoft koos deze vereisten om de beveiliging van het nieuwe besturingssysteem te verbeteren.

Kan mijn computer Windows 11 draaien?

De meeste computers die binnen vijf jaar of meer zijn geproduceerd, voldoen aan de minimumspecificaties en kunnen Windows 11 draaien. Dat betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat ze ondersteuning bieden voor de nieuwe beveiligingsspecialisaties.

Het draaien van Windows 11 - of het installeren ervan - gaat niet alleen over de prestatiehardware zoals geheugen (RAM), verwerkingssnelheid (CPU) en meer. De Trusted Platform Module (TPM) 2.0-vereiste vereist bijvoorbeeld een hardwarechip die fraudebestendig is en is ontworpen om coderingssleutels te beschermen. Deze chip is iets dat je moederbord moet hebben, en oudere boards hebben deze niet.

Uw computer voldoet mogelijk aan de minimale hardwarevereisten om Windows 11 te draaien, wat betekent dat de processor snel genoeg is en u voldoende RAM hebt, naast enkele van de andere vereisten. Maar zelfs als dat het geval is, kan uw computer Windows 11 mogelijk nog steeds niet uitvoeren als de beveiligingsspecialisaties niet beschikbaar zijn.

Hoe weet ik of mijn pc compatibel is met Windows 11?

Gelukkig is het vrij eenvoudig om te controleren of uw computer Windows 11 kan uitvoeren. Microsoft biedt een Windows-tool genaamd PC He alth Check, die uw computer en vertellen of het compatibel is. Als het niet in aanmerking komt, zal het je ook vertellen waarom.

Zo controleert u de compatibiliteit met Windows 11:

  1. Download en installeer de PC He alth Check app van Microsoft. Als je de nieuwste versie van Windows 10 hebt, met alle updates, is de app mogelijk al geïnstalleerd.
  2. Open PC He alth Check.
  3. Klik op de blauwe Check Now knop bovenaan om de geschiktheid van Windows 11 te controleren.

    Image
    Image
  4. In het pop-upvenster geeft de He alth Check-app de belangrijkste reden weer waarom u Windows 11 niet kunt gebruiken. U ziet een duidelijk bericht met groene vinkjes over de hele linie als u het kunt uitvoeren. U kunt op Alle resultaten bekijken klikken om te zien of u aan de andere minimumvereisten voldoet.

    Image
    Image

Je zult in de bovenstaande schermafbeelding zien dat de testcomputer niet voldoet aan de minimale TPM 2.0 vereisten. Het is belangrijk op te merken dat u dit bericht mogelijk nog steeds ziet wanneer uw computer de functionaliteit ondersteunt, zoals de testcomputer. De reden dat het bericht wordt weergegeven, is dat de functie niet is ingeschakeld. De computer zou de controle doorstaan als we TPM 2.0 inschakelden en opnieuw scanden met de PC He alth Check app.

Hoe schakel ik TPM 2.0 in op mijn computer?

Om de TPM-chip in te schakelen, moet u de BIOS-instellingen op uw computer openen voordat u Windows opstart. Dit proces is verschillend voor elk computermerk en is specifiek voor het merk van het moederbord. Als u een aangepaste computer heeft, worden de BIOS-interface en toegangsmethode bepaald door het merk van het moederbord dat u hebt geïnstalleerd.

Hoe weet ik of mijn pc geschikt is voor Windows 11?

Veel computers komen in aanmerking voor een gratis upgrade naar Windows 11, vooral als je ze onlangs hebt gekocht. Er is een eenvoudige manier om te controleren of u Windows 11. kunt downloaden en installeren.

Voordat u de geschiktheid op deze manier controleert, moet u ervoor zorgen dat uw Windows 10 up-to-date is, inclusief het downloaden en installeren van alle eerder beschikbare updates van Microsoft. Zorg ervoor dat u eerst Windows bijwerkt.

  1. Navigeer naar Instellingen > Update en beveiliging > Controleren op updates.
  2. Laat het systeem scannen naar beschikbare updates. Afhankelijk van hoe lang het geleden is dat je Windows voor het laatst hebt bijgewerkt, kan het even duren.
  3. Na de lijstupdates zou het systeem u moeten vertellen of er een Windows 11-update beschikbaar is. Als dit het geval is, komt u in aanmerking voor een upgrade en kunt u doorgaan.

Wanneer moet ik mijn computer upgraden?

Bijna alle gloednieuwe computers die nu in winkels en online worden verkocht, worden geleverd met Windows 11 al geïnstalleerd of bevatten een gratis upgrade naar Windows 11 vanaf Windows 10. Dan is de prangende vraag wanneer het een goed moment is om uw huidige computer te upgraden, vooral als deze niet geschikt is voor Windows 11?

Als je het niet wist, ondersteunt Windows regelmatig de oudere besturingssystemen en software, zelfs na het uitbrengen van nieuwe producten. Dat is hier ook het geval. Microsoft ondersteunt Windows 10 tot oktober 2025.

Het betekent dat als je niet wilt upgraden naar Windows 11 of als je het geld niet hebt, er geen haast is. Bovendien is het altijd een goed idee om te wachten als u weet dat u binnen een paar jaar een nieuwe computer krijgt en uw huidige systeem goed werkt. Windows 10 ontvangt nog steeds software- en prestatie-updates, inclusief patches voor kritieke beveiligingsproblemen, mochten ze zich voordoen.

FAQ

    Hoe kan ik Windows 11 versnellen?

    Als je pc langzamer werkt op Windows 11, probeer dan de opstartprogramma's van Windows 11 te verwijderen om de prestatiesnelheden te verhogen. Surf ook op internet met Microsoft Edge in plaats van Chrome om de functie Prestatiemodus van Edge uit te proberen.

    Waar is het Configuratiescherm in Windows 11?

    Om het Configuratiescherm in Windows 11 te openen, klikt u op het zoekpictogram op de taakbalk, typt u Configuratiescherm en selecteert u Configuratiescherm bij de resultaten. Een andere manier om toegang te krijgen tot het Configuratiescherm: Druk op de toetsencombinatie Windows-toets + R, typ CMD, druk op Enter, typ Control en druk op Enter

    Hoe update ik naar Windows 11?

    Als u wilt upgraden van Windows 10 naar Windows 11, klikt u op Start, typt u Windows Update en selecteert u Windows Update instellingen. Selecteer Controleren op updates. Als de Windows 11-update beschikbaar is, selecteert u Downloaden en installeren.

Aanbevolen: