Een iPhone met een periscooplens kan alles veranderen

Inhoudsopgave:

Een iPhone met een periscooplens kan alles veranderen
Een iPhone met een periscooplens kan alles veranderen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Geruchten zeggen dat de iPhone 15 een zoomtastische periscooplens zal hebben.
  • Een periscoop van 90 graden vergroot het zoombereik en kan een kleinere camerabobbel mogelijk maken.
  • Een 10x zoomlens is veel beter dan de huidige 3x lens in de iPhone 13 Pro.
Image
Image

De iPhone 15 kan worden verpakt in een radicaal nieuw lensontwerp, wat een revolutie teweeg kan brengen in de camera.

Volgens geruchten zal de 2023 iPhone 15 een periscooplens gebruiken die het optische zoombereik kan uitbreiden tot 10x. Dat zou geweldige close-ups van verafgelegen onderwerpen mogelijk maken, een betere achtergrondonscherpte en een hele reeks mogelijkheden openen voor Apple's computergestuurde fotografietrucs en -gimmicks.

"Hoewel veel Android-vlaggenschepen, zoals Samsung's Galaxy S21 Ultra, al lange tijd telelenzen bevatten, zal de iPhone 15-serie in 2023 officieel worden, wat [Apple] genoeg tijd zal geven om zijn periscooplenzen [voor] verbluffende fotokwaliteit ", vertelde technologie-uitlegster Victoria Mendoza Lifewire via e-mail.

Omhoog Periscope

Een periscooplens is precies hoe het klinkt. Het is een lens die een spiegel (of een prisma) gebruikt om licht 90 graden te weerkaatsen, waardoor de grootste uitdaging voor de lenslengte van de telefooncamera wordt omzeild.

Om telefoto of zoom met hoge vergroting te kunnen bieden, heeft een lens meer glazen (of plastic) elementen nodig. Dit heeft ruimte nodig, die een smartphone niet heeft. Het antwoord is tot nu toe steeds grotere camerabulten geweest, maar dat kan alleen zo ver gaan. Het antwoord is om de lens in de camera te leggen en hem om te draaien zodat hij plat blijft zitten in plaats van uit te steken. De periscoop klapt het licht gewoon in deze lens.

Al die extra ruimte betekent dat Apple een echte 10x optische zoom aan de camera kan toevoegen, vergeleken met de 3x die nu beschikbaar is in de iPhone 13 Pro. De volgende keer dat je een foto maakt van die raar uitziende vogel in de boom buiten het raam van je appartement, krijg je misschien een foto van de vogel en niet een stip omringd door te veel bomen en lucht.

Inzoomen

Het voor de hand liggende gebruik van een 10x telelens is om verre onderwerpen dichterbij te brengen. In termen van 35 mm filmcamera's of full-frame digitale camera's is een 10x zoom het equivalent van 24 mm-240 mm.

Dit is niet nieuw: de Huawei P40 Pro Plus 2020 heeft een 10x perikope-lens die 240 mm bereikt. Maar de ruwe vergroting van de lens zelf is slechts het halve verhaal. Wat zou Apple kunnen doen als het dit 10x-bereik combineert met zijn ongelooflijke computationele fotografievaardigheden?

"Ik heb het gevoel dat de telelens de enige lens is waarop Apple echt achterloopt. Ik vind het fijn om eindelijk wat meer bereik te hebben met de 3x, maar de kwaliteit van de foto's is niet zo geweldig, tenzij er veel licht, en zelfs dan is het soms niet zo goed als ik denk dat het zou moeten zijn", zegt iPhone-gebruiker AirunJae op het MacRumors-forum.

Image
Image

Lange zoomlenzen zijn echter niet allemaal positief. Ze hebben twee belangrijke nadelen (afgezien van hun fysieke grootte, waar de periscoop omheen werkt). Een daarvan is dat ze je handbewegingen vergroten. De andere is dat ze doorgaans minder licht doorlaten dan een bredere lens van hetzelfde formaat.

Wat het licht betreft, doet Apple al indrukwekkend werk met zijn nachtmodus, en het zou informatie van de andere, meer gevoelige camera's kunnen combineren om een hybride beeld te creëren.

Het pad om de shake te repareren is ook bewezen. Veel moderne camera's gebruiken trillingsreductie, waarbij de lens of de sensor wordt verschoven om uw handbewegingen tegen te gaan. Onlangs heeft Apple sensor-shift shake-reduction aan de iPhone toegevoegd, en dit is waarschijnlijk de optie die we zullen zien in de iPhone 15. Sensoren zijn kleiner en lichter dan glazen lenzen, vooral 10x zoomlenzen, dus ze snel genoeg verplaatsen is een veel makkelijker.

Voordeel iPhone?

Een lange, optisch gestabiliseerde telelens is al een zeer waardevol hulpmiddel, maar wat dacht je ervan om het te combineren met wat technische tovenarij? Een van de coolste gimmicks van Apple is de portretmodus, die de achtergrondonscherpte van grotere camera's simuleert. Een telelens zorgt natuurlijk voor meer achtergrondonscherpte, wat zou kunnen helpen om nauwkeurigere dieptegegevens door te voeren naar de algoritmen van de portretmodus.

Ik heb het gevoel dat de telelens de enige lens is waarop Apple echt achterloopt.

Een flexibelere lenskeuze is een van de resterende voordelen die camera's hebben ten opzichte van telefoons. Zou je met de nieuwe periscooplens je grote camera kunnen dumpen? Niet zo snel.

Gebouwde camera's verslaan nog steeds elke telefooncamera in een paar gebieden. Een daarvan is dat hun telelenzen een stuk groter kunnen zijn en daardoor meer licht opvangen. Een andere is dat je lenzen kunt verwisselen als je wilt en heel breed of heel lang wordt. Je krijgt ook een natuurlijke achtergrondonscherpte, wat nog steeds veel beter is dan simulaties. En hun sensoren zijn veel groter, wat meer detail betekent en betere lichtopvangmogelijkheden.

En tot slot, een camera met een zoeker, knop, knoppen en wijzerplaten is gewoon makkelijker en prettiger in gebruik.

Toch zal voor de meeste mensen een echte 10x optische zoom een enorm verschil maken voor hun foto's. Ik kan niet wachten om te zien wat Apple ermee doet.

Aanbevolen: