Nieuwe technologieën kunnen schoon water maken

Inhoudsopgave:

Nieuwe technologieën kunnen schoon water maken
Nieuwe technologieën kunnen schoon water maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Bedrijven gebruiken nieuwe technologieën om schoon water te maken.
  • Ongeveer 1 op de 10 mensen wereldwijd heeft geen toegang tot veilig water.
  • Eén bedrijf zegt dat het water uit de lucht kan maken met alleen hernieuwbare energie.
Image
Image

De aarde bestaat misschien voor 71 procent uit water, maar er is niet genoeg schone H20 om rond te gaan, en technologiebedrijven denken dat ze kunnen helpen.

Eén bedrijf zamelt bijvoorbeeld geld in om water uit de lucht te maken met alleen hernieuwbare energie. Het apparaat van Uravu laat lucht in een kamer stromen die droogmiddelen zoals silica bevat die het watergeh alte in de lucht absorberen.

"De zoetwatervoorziening van de wereld raakt snel op en tegen 2025 zal de helft van de wereldbevolking in gebieden met waterschaarste leven", Prakash Govindan, mede-oprichter van Gradiant, een bedrijf voor cleantech-wateroplossingen, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. "Helaas, terwijl de watervoorraden blijven afnemen, neemt het waterverbruik in de wereld snel toe, omdat de economische groei de productiefaciliteiten van brandstof voorziet."

Water uit de lucht

Uravu Labs denkt dat het de waterproblemen in de wereld kan helpen oplossen met lucht. Het prototype gebruikt droogmiddel en warmte van zonne-energie om vloeibaar water te extraheren. Het bedrijf heeft onlangs startkapitaal opgehaald om zijn technologie in productie te nemen.

"Er is veel discussie over 'wolkenwater' of bedrijven die schoon drinkwater maken van het vocht in de lucht", vertelde Orianna Bretschger, de CEO van het duurzame waterbedrijf Aquacycl, aan Lifewire in een e-mailinterview."Dit zijn zeer interessante technologieën, maar bevinden zich nog in de beginfase."

Andere klimaatvriendelijke oplossingen voor het waterprobleem zijn in de maak. Zo richt het eigen bedrijf van Bretschger zich op het recyclen van afvalwater. Het bedrijf zegt dat het de eerste commercieel levensvatbare microbiële brandstofceltechnologie aanbiedt die directe elektriciteit opwekt uit industrieel afvalwater tot 1.000 keer geconcentreerder dan het typische stadsriool.

Het energieneutrale systeem verwijdert hoge niveaus van organische koolstof, vermindert de belasting van nutsbedrijven en bespaart tot 90% broeikasgasemissies, beweert Bretschger.

De Wereldbank schat dat 80% van al het afvalwater wordt weggegooid zonder behandeling, wat veel potentieel schoon water is dat kan worden gebruikt voor productie. De uitdaging is echter om al het afvalwater om te zetten in schoon water en 100 procent van de verontreinigingen eruit te halen.

"Tot voor kort waren veel waterbehandelingsbedrijven slechts succesvol in het recyclen van water en afvalwater met een percentage van ongeveer 50% (d.w.z.d.w.z. de helft van het afvalwater wordt omgezet in zoet water), maar er is nu nieuwe technologie ontstaan om deze leemte op te vullen, "zei Govindan. "Met de mogelijkheid voor fabrikanten om het water dat ze al hebben te hergebruiken, kunnen andere zoetwatervoorraden worden gebruikt voor schoon drinken water en industriële productie."

Een bedrijf in Arizona biedt aan om technologie te installeren waarvan het beweert dat het lucht en zonlicht omzet in drinkwater. Source Global gebruikt zonne-energie om ventilatoren die omgevingslucht aanzuigen hygroscopisch te maken. Volgens hun website vangt dit gepatenteerde waterabsorberende materiaal waterdamp uit de lucht op.

Image
Image

De waterdamp condenseert tot een vloeistof die zich verzamelt in een kleine tank die aan het paneel is bevestigd. Mineralen worden vervolgens toegevoegd om het water te filteren en de smaak te geven die de meeste mensen kennen. De panelen kunnen worden voorzien van leidingen om het water rechtstreeks naar een kraan of koelkastdispenser te brengen.

"Californië's Central Valley ligt in de frontlinie van de waterproblematiek in de wereld, met putten die opdrogen, de grondwatervervuiling toeneemt en steden zonder water komen te zitten. Maar naarmate de klimaatcrisis voortduurt, zullen steeds meer van ons met soortgelijke uitdagingen worden geconfronteerd", zei Cody Friesen, CEO van Source Global in een persbericht. "Het is duidelijk dat we niet langer alleen kunnen vertrouwen op het winnen van ons drinkwater uit de slinkende hulpbronnen van de aarde, verpakken in plastic, of behandelen en transporteren over lange afstanden."

Gadgets maken zuigt water op

Experts zeggen dat er een dringende behoefte is om schoon water te maken zonder de uitstoot van broeikasgassen te vergroten. Ongeveer 1 op de 10 mensen wereldwijd heeft geen toegang tot veilig water. Ondertussen hebben industrieën zoals halfgeleiders, farmaceutica, chemicaliën en voedsel en dranken 's werelds meest waterintensieve activiteiten, zei Govindan.

Govindan zei bijvoorbeeld dat de productie van halfgeleiderchips (die nodig zijn voor alledaagse elektronische apparaten) tot wel 5 miljoen gallons schoon water per dag nodig zou kunnen hebben voor supply chain-processen in slechts één faciliteit.

"Deze economische groei, in combinatie met complicaties als gevolg van klimaatverandering, maakt dat we het meeste uit onze beperkte watervoorziening moeten halen en nieuwe wegen moeten vinden om voldoende en veilig schoon water te leveren," voegde hij eraan toe.

Aanbevolen: