Hoe nieuwe technologieën haaienaanvallen kunnen voorkomen

Inhoudsopgave:

Hoe nieuwe technologieën haaienaanvallen kunnen voorkomen
Hoe nieuwe technologieën haaienaanvallen kunnen voorkomen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Uit een recent onderzoek blijkt dat aanvallen van haaien kunnen worden verminderd met een nieuwe gadget.
  • Het Rpela V2 anti-haai-apparaat van $ 500 wordt aan de onderkant van een surfplank bevestigd.
  • Haaienaanvallen nemen wereldwijd toe.
Image
Image

Haaienaanvallen zijn misschien zeldzaam, maar nieuwe gadgets kunnen ervoor zorgen dat ze nog minder snel voorkomen.

Onderzoekers ontdekten in een recent onderzoek dat een op een surfplank gemonteerd haaienafschrikmiddel de kans op bijten met 66% vermindert. De Rpela V2 produceert een elektrisch veld rond de surfer dat de elektro-ontvangstorganen van de haai overweldigt, die ze gebruiken om te navigeren en hun omgeving te beoordelen. Het maakt deel uit van het groeiende veld van anti-haaientechnologie.

"Er worden veel dingen ontwikkeld om haaieninteracties te verminderen door haaien te detecteren in een gebied waar mensen kunnen zwemmen, zoals drones, SMART-drumlijnen, akoestische bewakingssystemen en helikopters", vertelde haaienexpert James Sulikowski Lifewire in een e-mailinterview.

Surfers Delight?

Wetenschappers zeggen dat surfers los kunnen hangen met het Rpela V2 anti-haaienapparaat. De oplaadbare gadget kost $ 500 en wordt bevestigd aan de onderkant van een surfplank.

"In tegenstelling tot zwemmers kunnen surfers over het algemeen niet worden beperkt tot een kleine locatie (bijvoorbeeld tientallen of honderden meters tussen een gemarkeerd gebied dat wordt bewaakt door redders en strandwachten) en bevinden ze zich over het algemeen in dieper water dan zwemmers," de de auteurs van de studie schreven in de krant.

Surfers "zijn niet toegestaan in gepatrouilleerde gebieden die exclusief zijn bestemd voor zwemmers en komen vaak voor op de riffen en landtongen tussen of aan de uiteinden van stranden die praktisch niet kunnen worden afgedekt door strandbrede beschermingssystemen", vervolgden de auteurs.

De elektrische pulsen van de Rpela V2 zullen haaien geen pijn doen, aldus de onderzoekers, en het effect is vergelijkbaar met mensen die weggaan van onaangenaam luide muziek.

Onderzoekers hebben het apparaat getest op Salisbury Island in de buurt van Esperance, een gebied dat bekend staat om zijn grote populatie witte haaien. Het werk werd geleid door engineeringbedrijf Cardno en er waren haaienexpert Daryl McPhee en Ocean Ramsey bij betrokken, die bekend staan om hun freediving met grote witte haaien.

Haaienaanvallen nemen toe

Er kan een groeiende markt zijn voor gadgets zoals de Rpela, aangezien aanvallen van haaien toenemen.

Meer dan 30 jaar zijn er niet-uitgelokte haaienbeten geregistreerd in 56 landen en gebieden, waarvan de meeste (84%) in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië, Brazilië, de Bahama's en het eiland Réunion.

Autorijden of zelfs over straat lopen is statistisch gezien veel gevaarlijker dan een aanval van een haai.

Andere apparaten die zijn ontworpen om haaien op afstand te houden, zijn de SharkStopper. Het apparaat geeft een akoestisch signaal en gaat automatisch aan in het water. Toch waarschuwde Sulikowski dat studies over haaienwerende middelen beperkt zijn geweest, "en echt niets is 100% effectief in het verminderen van de interactie met een haai."

Mensen maken echter geen deel uit van het natuurlijke dieet van een haai, benadrukte Sulikowski.

"Hoewel haaien vaak worden verguisd, hebben ze zelden contact met mensen", zei hij. "In feite is de kans om gebeten te worden door een haai zeer, zeer klein in vergelijking met andere aanvallen van dieren, natuurrampen en gevaren aan de oceaan."

De haaienbeten die optreden zijn grotendeels te wijten aan het feit dat mensen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn, zoals "zwemmen in gebieden waar bekend is dat haaien eten, en die beten zijn voornamelijk te wijten aan een verkeerde identiteit", hij toegevoegd.

Surfer Chaz Wyland zei dat hij zich geen zorgen maakt over haaien wanneer hij de golven rond North County, San Diego raakt.

"Ik heb nog nooit een grote haai gezien tijdens het surfen", vertelde hij Lifewire in een e-mailinterview. "Ik heb een handvol rifhaaien gezien die niet echt een bedreiging vormen voor de mens."

Image
Image

Wyland heeft gekeken naar verschillende gadgets om haaien af te schrikken, waaronder een band die je als een horloge om je pols draagt. Het apparaat werkt door een magnetisch signaal uit te zenden dat het vermogen van de haai om te navigeren en prooien te lokaliseren verstoort.

"In mijn ervaring, en van wat ik heb gehoord van andere surfers en waterliefhebbers, geven deze bands je gemoedsrust, maar zullen een hongerige haai niet stoppen", zei Wyland. "Er is anekdotisch bewijs dat ze werken, maar ik zou me nog steeds niet beter voelen in haaienwateren met dit aan."

Mensen hoeven niet bang te zijn voor haaien, zei Wyland.

"Je auto besturen of zelfs over straat lopen is statistisch gezien veel gevaarlijker dan een aanval door een haai," voegde hij eraan toe. "De kans om aangevallen te worden is extreem laag, en de kans om te overlijden door een aanval is zelfs nog kleiner."

Aanbevolen: