De geschiedenis van stadionevenementen, een van de zeldzaamste NES-games

Inhoudsopgave:

De geschiedenis van stadionevenementen, een van de zeldzaamste NES-games
De geschiedenis van stadionevenementen, een van de zeldzaamste NES-games
Anonim

Stadium Events is een sport-fitnessspel voor het Nintendo Entertainment System (NES) waar spelers strijden in vier Olympische evenementen: de 100 meter sprint, 110 meter horden, het verspringen en het hinkstapspringen. Het is misschien wel de zeldzaamste NES-titel. Maar waarom is het zeldzaam en hoe weet u of u een legitiem exemplaar heeft? We leggen het uit.

Waarom zijn stadionevenementen zo zeldzaam?

Het is niet de gameplay die de Stadium-evenementen van 1987 zo gewild maakt. Het werd opnieuw uitgebracht in 1988 met een nieuwe titel: World Class Track Meet. Dit maakt de Noord-Amerikaanse versie met de originele titel zeldzaam. Sindsdien zijn er naar verluidt slechts ongeveer 10 of 11 exemplaren gespot.

De game werd oorspronkelijk in de Verenigde Staten op de markt gebracht door uitgever Bandai als onderdeel van hun Family Fitness-reeks games, ontworpen voor gebruik met hun Family Fun Fitness-pad (vergelijkbaar met de Dance, Dance, Revolution-danspad).

Het gerucht gaat dat er 2.000 exemplaren van het spel zijn gemaakt. Slechts 200 daarvan werden naar de detailhandel verscheept en uitsluitend verkocht bij Woolworths in het noordoosten van de Verenigde Staten. Nintendo kocht de Noord-Amerikaanse rechten op de Family Fun Fitness-pad kort nadat exemplaren van de game naar de winkels waren gestuurd. Nintendo heeft het opnieuw verpakt en opnieuw uitgebracht als de Nintendo Power Pad.

Toen Nintendo de rechten bezat, werden de Family Fun-games in Noord-Amerika teruggeroepen, inclusief de 200 exemplaren van Stadium Events. In de gemeenschap van verzamelaars wordt gemeld dat alleen die paar exemplaren die in de paar dagen voorafgaand aan de terugroepactie zijn verkocht, in omloop zijn. De rest werd vernietigd om plaats te maken voor Nintendo's opnieuw verpakte versie, World Class Track Meet.

Tot nu toe zijn er slechts een handvol exemplaren van Stadium Events gespot. Aangezien de meeste mensen de verpakking vroeger weggooiden, was het tot voor kort ongehoord om een exemplaar met de originele doos en handleiding te vinden.

De opnieuw verpakte versie, World Class Track Meet, is een veelvoorkomend NES-spel. Het werd op zichzelf verkocht en verpakt met de NES Power Pad-bundel op dezelfde cartridge als Super Mario Bros. en Duck Hunt.

Buitenlandse versies van stadionevenementen

De Noord-Amerikaanse versie van Stadium Events is het meest gewild bij verzamelaars. De spelcassette kost tussen $500 en $1.200. Met een originele doos en handleiding kan het voor meer dan $13.000 worden verkocht.

Image
Image

Het spel was niet beperkt tot Noord-Amerika. De Family Fitness-editie werd in 1988 ook naar West-Duitsland en Zweden verzonden. Het spel was overal verkrijgbaar en werd nooit teruggeroepen in deze gebieden, omdat Bandai de internationale rechten op het Family Fun Fitness-pad behield. Hoewel deze exemplaren moeilijker te vinden zijn en rond de $200 waard zijn, komt hun zeldzaamheid lang niet in de buurt van die van de Noord-Amerikaanse versie.

Hoe weet u of uw kopie van stadionevenementen legitiem is

Zodra je weet hoe je een legitieme editie van Stadium Events kunt identificeren, is het gemakkelijk om te weten of de verkoper een origineel exemplaar heeft of de meer gebruikelijke buitenlandse editie. Hier is waar je naar moet zoeken:

Als het gemakkelijk te vinden is, is het niet zeldzaam

Verzamelaars jagen al meer dan 20 jaar op deze titel, met slechts een paar echte exemplaren gespot.

Er kunnen maar liefst 30 veilingen op eBay zijn die beweren legitieme versies te zijn van de zeldzame Stadium-evenementen. Aangezien er slechts ongeveer 10 tot 20 exemplaren van het spel zijn gezien, kunnen veel hiervan buitenlandse versies of oplichting zijn.

Controleer de beoordeling van de verkoper

Als je koopt op een veilingsite of een plaats die gebruikte games aanbiedt, controleer dan de beoordeling van de verkoper. Als ze een nulbeoordeling hebben van eerdere kopers of meerdere negatieve beoordelingen, wees dan voorzichtig. Veel oplichters maken nepprofielen en laten het profiel vallen nadat hun oplichting hun beoordelingen negatief heeft gemaakt. Vervolgens maken ze een nieuw profiel aan om hun scam voort te zetten.

Vermijd Craigslist voor alle verzamelobjecten met een waarde van meer dan $200

Craigslist staat bekend om oplichting. Sommige verkopers zijn eerlijke mensen die eBay-kosten willen vermijden en lokaal willen verkopen. Het is echter onwaarschijnlijk dat een in-box exemplaar van $ 1.000 of meer van Stadium-evenementen die u daar vindt, legitiem is.

Hier zijn nog een paar dingen om in gedachten te houden bij het gebruik van Craigslist:

  • Vermijd het ophalen van een Craigslist-item bij de verkoper thuis. Regel een openbare ontmoetingsplaats, zoals een restaurant of een politiebureau. Als het item hiervoor te groot is en je naar het huis van de verkoper moet gaan, neem dan een vriend of twee mee. Vertel de verkoper dat ze er zijn om je te helpen het item te verplaatsen.
  • Koop niet van mensen van buiten de stad die posten op lokale secties van Craigslist, vooral niet van internationale verkopers. Oplichters plaatsen vaak advertenties in steden, staten of landen waar ze niet wonen.

Een legitieme kopie van stadionevenementen identificeren

De niet-zeldzame versies van Stadium Events zijn officiële releases van de game. Deze versies hebben enige waarde op de verzamelaarsmarkt, gemiddeld rond de $ 200 voor een exemplaar in goede staat. Maar deze zijn niet zo waardevol of zeldzaam als het Noord-Amerikaanse exemplaar van het spel.

Toen een onwetende eBay-verkoper in februari 2010 een bijna perfecte kopie van het spel plaatste, compleet met doos en handleiding (de enige volledige versie die werd gevonden) en het verkocht voor $ 13, 105, ontplofte het verhaal in de pers. In het hele land sprak iedereen, ook niet-gamers, erover en zocht op zolders en eBay naar verloren retro-gaminggoud. Het resultaat is een stroom van buitenlandse versies van Stadium Events die opduiken en proberen door te gaan als de Noord-Amerikaanse zeldzaamheid, met afzetprijzen van meer dan $ 10.000.

Als je serieus bent over het kopen van een legitiem zeldzame versie van het spel, leer dan de volgende identifiers:

  • De meeste tekst op de doos en de cartridge is in het Engels geschreven. Op de minder zeldzame internationale versies moet de tekstregel in de oranje streep onder de titel Stadium Events en boven de woorden Nintendo Entertainment System worden geschreven in het Engels.
  • De regel moet altijd worden gelezen als Gelicentieerd door Nintendo om te spelen op. Als deze ene regel tekst in een andere taal is geschreven, is het niet de zeldzame Noord-Amerikaanse versie.
  • Het circulaire Nintendo-keurmerk is heel anders op de Noord-Amerikaanse versie dan op Europese games. Op NES-spellen in Noord-Amerika is het Nintendo-kwaliteitszegel cirkelvormig, de kleur van de doos is zichtbaar door de holle cirkel met de tekst erop gedrukt, en de tekst luidt: "Dit zegel is uw garantie dat Nintendo heeft goedgekeurd en garant voor de kwaliteit van dit product." Het Europese kwaliteitszegel is ovaal van vorm, is wit met gouden tekst en luidt: "Officieel Nintendo-kwaliteitszegel."
  • De rechterbenedenhoek van de voorkant van de doos moet het artikelnummer hebben. Internationale versies van het spel hebben geen opdruk in de rechterbenedenhoek of de letter B.

Zelfs als de foto van de game die bij de online vermelding hoort, deze identificatiecodes volgt, vraag de verkoper dan om extra afbeeldingen. Verschillende verkopers gebruiken afbeeldingen van de legitieme versie die ze van legitieme kopieën hebben gejat om potentiële kopers te misleiden. Als de verkoper weigert extra afbeeldingen te sturen, bent u mogelijk een andere scam tegengekomen.

Aanbevolen: