Apple MacBook Pro 16-inch (M1, 2021) Review: de beste laptop van Apple

Inhoudsopgave:

Apple MacBook Pro 16-inch (M1, 2021) Review: de beste laptop van Apple
Apple MacBook Pro 16-inch (M1, 2021) Review: de beste laptop van Apple
Anonim

Bottom Line

Ongelooflijke balans tussen kracht en batterijduur maken de MacBook Pro 16-inch een serieuze concurrent voor Apple-gebruikers.

Apple MacBook Pro 16-inch (2021)

Image
Image

We hebben Apple's nieuwe 16-inch MacBook Pro gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

De nieuwe MacBook Pro 16-inch M1 is de beste laptop die Apple ooit heeft gemaakt.

De combinatie van een geweldig scherm, ongelooflijke snelheid en een uitstekende batterijduur maken de Pro tot een must-buy voor iedereen die afhankelijk is van zijn laptop om veeleisende computertaken snel af te handelen. Natuurlijk hangt aan dit prestatieniveau een hoog prijskaartje, beginnend bij $ 2499. De MacBook Pro biedt een venster op een nieuw soort computerervaring voor degenen die de hoge prijs kunnen verdragen.

Ik gebruik draagbare Apple-computers sinds de Powerbook 100 in 1991 werd uitgebracht. Na enkele weken met de nieuwe MacBook Pro te hebben doorgebracht, biedt het de responsiviteit die voorheen alleen werd geassocieerd met iPads en iPhones, gecombineerd met de verfijnde vormfactor van de beste laptops van Apple.

Ontwerp: Terug naar de toekomst

Op het eerste gezicht ziet de nieuwe MacBook Pro er niet radicaal anders uit dan de vorige Pro-laptopmodellen van Apple. Het heeft een vergelijkbare aluminium behuizing en het scherm is ongeveer even groot als het model van 2019.

De kleine details maken echter het verschil in het ontwerp van de nieuwe MacBook. De Pro voelt gewoon prettiger aan dan welke laptop dan ook die Apple ooit heeft gemaakt, op veel verschillende manieren, te beginnen met het ongelooflijk soepele scharniermechanisme wanneer je hem opent.

Image
Image

De Pro kan op sommige gebieden als een stap terug worden beschouwd. Om te beginnen is de MacBook Pro met 0,66 bij 14 bij 9,8 inch en 4,8 pond dikker en zwaarder dan het model dat hij vervangt. Dit is zeker geen laptop die je vergeet dat je in je rugzak draagt. Aan de andere kant is het gewicht van de nieuwe MacBook geruststellend en in overeenstemming met de doelgroep van professionals.

Apple heeft ook de cirkel rond gemaakt en de poorten vervangen die het in eerdere iteraties van de MacBook had verwijderd. Je krijgt een MagSafe-connector, hoofdtelefoonaansluiting, SD-kaartsleuf, HDMI-poort en drie Thunderbolt 4-poorten, wat genoeg zou moeten zijn voor bijna elke gebruiker. Er is geen USB-A-poort, maar de meeste mensen zullen hem niet missen.

Toetsenbord: precisie is alles

Het plezier van het gebruik van de MacBook Pro wordt pas echt duidelijk als je begint te typen op het toetsenbord. Het heeft een schaarmechanisme dat precies aanvoelt en uitstekende feedback biedt.

Apple heeft de Touch Bar gedumpt, een strip die via aanraking toegang geeft tot softwarefuncties.

De Pro heeft een van de beste toetsenborden die ik ooit op een laptop heb gebruikt. Maar als ik kieskeurig ben, zou ik zeggen dat de toetsweerstand iets te sterk is, wat kan leiden tot vermoeidheid van de vingers tijdens langdurige typesessies.

Net boven het toetsenbord is een ander gebied waar Apple heeft besloten achteruit te gaan. Het bedrijf heeft de Touch Bar gedumpt, een strip die via aanraking toegang geeft tot softwarefuncties. Als iemand die de Touch Bar een aantal jaren heeft gebruikt en er nooit iets voor heeft gevonden, zeg ik goed op weg.

Trackpad: groot en vet

Er is niets dat je niet leuk vindt aan het trackpad op de nieuwe MacBook Pro. Het is groot en responsief, en je merkt het na een tijdje niet meer, dat is alles wat je nodig hebt in een invoerapparaat.

Image
Image

Het trackpad van de nieuwe MacBook werkt perfect, wat meer is dan op de meeste Windows-laptops. Ik had geen moeite om de cursor nauwkeurig over het scherm te bewegen wanneer ik urenlang bezig was met het bewerken van documenten.

Display: helder en mooi

De Pro heeft het beste scherm dat ik ooit op een computer heb gebruikt en zou een reden kunnen zijn om dit model helemaal alleen te kopen. Het schreeuwt kwaliteit.

Sommige gebruikers kunnen bezwaar maken tegen de inkeping die aan de bovenkant van het scherm is uitgehouwen, waardoor er ruimte is voor een camera. Maar ik merkte dat ik het gat niet eens opmerkte nadat ik de Pro een paar uur had gebruikt.

Samen met het glorieuze scherm krijg je een nieuw ontworpen set luidsprekers met de Pro.

Het display biedt Mini-LED-technologie, wat betekent dat het display in delen kan worden uitgeschakeld, waardoor u diepere zwartwaarden krijgt dan bij gewone LED-displays. Je krijgt ook ProMotion, wat een hoge verversingssnelheid betekent voor een vloeiender uiterlijk wanneer je dingen doet zoals het bewegen van de muis.

Samen met het glorieuze scherm krijg je een nieuw ontworpen set luidsprekers met de Pro. De speakers zijn in één woord geweldig. Ze bieden vier woofers, die voldoende bas produceren om de meeste muziek levendig te laten klinken. Films klinken dicht bij theaterkwaliteit.

Tekst ziet er geweldig uit op de Pro, en uiteindelijk heb ik tijd besteed aan het staren naar Word-documenten om te bewonderen hoe woorden er zo helder en gedefinieerd uitzien. Het afspelen van video's was even indrukwekkend, met het Mini-LED-scherm dat een detailniveau liet zien waardoor ik mijn favoriete films opnieuw wilde bekijken. De niet-verblindende coating werkt ook erg goed, zelfs als de Pro in direct zonlicht wordt gebruikt.

Prestaties: Zinderende snelheid die koel blijft

De MacBook Pro gebruikt dezelfde geavanceerde M1-chip, ontworpen door Apple, die het afgelopen jaar enkele van de andere machines van het bedrijf van stroom heeft voorzien.

De nieuwe chip maakt het verschil. Ik had nooit gedacht dat mijn oude MacBook Pro uit 2019 traag was totdat ik het nieuwe model begon te gebruiken, en nu kan ik geen andere computer proberen zonder te bedenken hoe traag hij is.

Apps starten vrijwel direct op de Pro. Ik heb de slechte gewoonte om te veel browsertabbladen open te houden terwijl ik aan het werk ben. Maar zelfs toen ik tientallen tabbladen had geopend in zowel de Chrome- als de Safari-webbrowser, vertraagde de Pro niet.

Image
Image

Voor degenen die de details willen weten, vond de PCMark-benchmarksoftware de volgende scores voor de MacBook Pro:

Enkele kern: 1749

Multi-Core: 11542

Ter vergelijking, hier zijn de resultaten van dezelfde testsoftware op de MacBook Pro 13-inch (M1):

Enkele kern: 1720

Multi-Core: 7552

Batterij: gaat maar door

Een van de voordelen van de nieuwe M1-chip is zijn efficiëntie. Ondanks zijn kracht slurpt de chip energie. De M1 Pro werkte 16 uur op de batterij tijdens continu gebruik, waardoor het de langstlevende laptop is die ik ooit heb geprobeerd.

Er is een aanzienlijk praktisch voordeel van al deze levensduur van de batterij. In wezen hoeft u zich geen zorgen te maken over het meenemen van een oplader, zelfs niet voor een hele dag werken. Het is een bevrijdend gevoel om je geen zorgen te hoeven maken over sap.

De M1 Pro ging 16 uur mee bij continu gebruik, waardoor het de langstlevende laptop is die ik ooit heb geprobeerd.

Een ander leuk aspect van de efficiënte M1-chip is het feit dat de MacBook koel werkt. Ik heb het tientallen uren gebruikt en het voelde nooit meer dan een beetje warm aan. Vergelijk dat eens met mijn MacBook Pro uit 2019 die zo heet werd dat ik bang was dat hij in brand zou vliegen.

Prijs: hoesten, sputteren?

Het grote probleem voor de meeste potentiële gebruikers van de MacBook Pro is het hoge prijskaartje. Ik gebruik het goedkoopste model, dat begint bij $ 2499. Je krijgt een 10-core CPU, 16-core GPU, 16 GB RAM en 512 GB SSD-opslag voor die prijs.

Om dat in perspectief te plaatsen, kun je de uitstekende MacBook Air kopen, die ook een M1-chip heeft voor $ 999. De Air voor die prijs wordt geleverd met een 8-core CPU, 7-core GPU, 8 GB RAM en 256 GB SSD-opslag.

Ik gebruik mijn MacBook elke dag uren voor kritieke taken, dus grote uitgaven doen me niet in de war. Ik ben van plan om het nieuwe Pro-model jarenlang te behouden en ervoor te zorgen dat ik een relatief toekomstbestendige installatie heb.

Een goedkopere MacBook is prima voor veel gebruikers die gewoon een lichte werk- en leuke machine nodig hebben. Maar voor iedereen die misschien wel de beste laptop ooit gemaakt wil hebben, is alleen de nieuwe MacBook Pro voldoende.

MacBook Pro (M1, 2021) versus MacBook Air (M1, 2020)

Er moet een uitstekende zaak worden gemaakt dat voor veel mensen de veel goedkopere MacBook Air een betere optie is dan het Pro-model.

De Air biedt veel van dezelfde voordelen als de Pro, waaronder de gierend snelle M1-processor, die ook een zeer lange batterijduur betekent. Je krijgt ook de beproefde draagbaarheid van het Air-model, waardoor het aanzienlijk slanker en lichter is dan de Pro.

Maar het Pro-model heeft veel voordelen ten opzichte van de lucht, en het is een kwestie van beslissen of ze genoeg zijn om het extra geld te betalen. De Pro wordt bijvoorbeeld geleverd met veel poorten die handig kunnen zijn voor het aansluiten van randapparatuur, terwijl je met de Air vrijwel vastzit aan USB-C.

Het scherm van de 16-inch MacBook Pro is ook een grote voorsprong op het Air-model. Het Pro-scherm is natuurlijk veel groter dan de Air, wat betekent dat je veel meer informatie tegelijk kunt zien en het werken met grote documenten of spreadsheets gemakkelijker kunt maken. Het scherm blaast ook de lucht weg in termen van scherpte en resolutie, wat je meteen merkt als je de twee modellen naast elkaar hebt staan.

Als uw belangrijkste computertaken licht surfen op het web zijn en u draagbaarheid belangrijker vindt dan brute kracht, dan is de Air een solide keuze. Maar als u vele uren per dag naar het scherm van uw laptop kijkt en de flexibiliteit van veel poorten wilt, zult u er geen spijt van krijgen dat u het extra geld aan de Pro hebt uitgegeven.

Een ongelooflijk krachtige laptop

Als een van de nieuwste en duurdere laptops op de markt, is het geen verrassing dat ik de MacBook Pro in de praktijk de hoogste cijfers geef. Razendsnel, een geweldig scherm en een batterij die de hele dag meegaat, maken dit een geweldige laptop voor bijna elk gebruik. Het ontwerp is echter terug naar de basis en road warriors willen misschien een lichter, minder omvangrijk model overwegen. Maar als u voor veeleisende taken afhankelijk bent van uw MacBook, is dit een must-buy.

Specs

  • Productnaam MacBook Pro 16-inch (2021)
  • Product Merk Appel
  • MPN MK183LL/A
  • Releasedatum oktober 2021
  • Gewicht 4,7 lbs.
  • Productafmetingen 14,01 x 9,77 x 0,66 inch.
  • Kleur Zilver, Space Grey
  • Prijs vanaf $2, 499
  • Garantie 1 jaar (beperkt)
  • Platform macOS Monterey
  • Processor Apple M1 Pro-chip of Apple M1 Max-chip, 10-core CPU, tot 32-core GPU
  • RAM Tot 64GB
  • Opslag tot 8TB
  • Camera 1080p
  • Levensduur batterij Tot 21 uur
  • Poorten 3x Thunderbolt 4 (USB-C), HDMI, SDXC-kaartsleuf

Aanbevolen: