Verwisselbare EV-batterijen zijn er, maar niet voor iedereen

Inhoudsopgave:

Verwisselbare EV-batterijen zijn er, maar niet voor iedereen
Verwisselbare EV-batterijen zijn er, maar niet voor iedereen
Anonim

Decennia lang als een apparaat bijna leeg was, maakten we het open en vervingen we de batterijen. AA, C, D, 9 volt - veel van de elektronica van de wereld die niet rechtstreeks op de muur kon worden aangesloten, had een wegwerpbatterij nodig. Toen kwamen er oplaadbare batterijen op de markt, en je kon de lege batterijen verwisselen voor opgeladen batterijen, en je kon een tijdje aan de slag.

Voor velen is dat waar EV's op een gegeven moment zouden moeten zijn of zouden kunnen gaan. Waarom een auto opladen als je, zoals een Walkman uit de jaren 80, gewoon de batterij kunt verwisselen? De reden dat dit waarschijnlijk niet snel zal gebeuren voor auto's, vrachtwagens en SUV's, is dat het ingewikkeld is - heel, heel ingewikkeld.

Image
Image

De tweewielige oplossing die groeit

In 2015 lanceerde het Taiwanese bedrijf Gogoro zijn eerste scooter. Maar wat nog belangrijker is, het lanceerde zijn Gogoro Energy Network. De reeks batterijstations die rond de stad Taipei werden geplaatst, werd niet alleen een ingewikkeld onderdeel van de Gogoro-scooter, maar het hart van het bedrijf zelf. Elk station bevatte batterijen die in een scooter konden worden verwisseld. De berijder zou stoppen, de lege batterij eruit halen, deze vervangen door een volledig opgeladen batterij en op weg zijn.

Rijders betaalden naast de kosten van de scooter een maandelijks abonnement voor de service. Naarmate het gebruikersbestand groeide, groeide het netwerk. Het bedrijf had afstand gedaan van de actieradius en de oplaadangst. Bovendien betekende het bedrijfsmodel dat Gogoro voor de levensduur van het voertuig geld zou verdienen. Het zou zijn alsof Ford een auto verkoopt die op benzine van het merk Ford rijdt.

Het systeem werkt zo goed dat Gogoro samenwerkt met fabrikanten van motorfietsen en scooters in India, Indonesië en China om een infrastructuur voor het verwisselen van batterijen voor tweewielige EV's te creëren. Dit zijn landen waar veel mensen zich op twee wielen verplaatsen en soms geen toegang tot een stopcontact of laadstation dat geschikt is om overdag of 's nachts op te laden.

Image
Image

Het werkt ook omdat de batterijen door een persoon kunnen worden gedragen en geplaatst. Er is geen speciale machine. Gewoon een grote bak met batterijen erin. Dat is niet mogelijk met een auto of SUV, tenzij de autofabrikant besluit veel van deze kleine batterijen in een voertuig te stoppen. Op dat moment besteed je slechts 20-30 minuten aan het vervangen van individuele batterijen, zoals de eigenaar van een gigantisch speeltje.

Helaas hebben de Verenigde Staten niet het scooter- en motorvolume dat nodig is om Gogoro hier te lanceren. We zijn een eerste land op vier wielen, wat ons laat zien hoe deze situatie zich afspeelt met EV's op ware grootte.

Batterijwissels in auto's (nou ja, sommige auto's voor nu)

Het is niet zo dat het verwisselen van batterijen op een EV onmogelijk is. In China heeft autofabrikant Nio een oplossing waarbij het voertuig een garage binnenrijdt en na vijf minuten wordt de batterij vervangen. Boem, de auto is weer op de weg. Maar Nio verkoopt geen auto's in de VS. Tenminste nog niet.

Betreed Bay Area startup Ample. Het bedrijf heeft een batterijwisselsysteem in Noord-Californië, dat net als dat van Nio maar een paar minuten duurt. In plaats van een volledig batterijpakket in één keer te verwijderen, verwijdert het Ample-systeem modules ter grootte van een brooddoos die deel uitmaken van de grotere batterij. Het voorbehoud, en er is een grote, is dat het alleen werkt met Ample-batterijpakketten en dat de voertuigen moeten worden gebouwd met Ample-batterijpakketten.

De startup werkt samen met enkele autofabrikanten om dit te realiseren, maar zelfs als het gebeurt, zal het alleen voor wagenparkvoertuigen zijn, en met een goede reden. De gemiddelde persoon zit niet de hele dag in zijn auto rond te rijden. Ze rijden van en naar het werk, doen een paar boodschappen, halen de kinderen op van school en gaan misschien uit eten. Zelfs als dat een dag van 160 kilometer is, kunnen ze hun voertuig 's nachts aansluiten en klaar zijn om het' s morgens helemaal opnieuw te doen.

Voor taxichauffeurs, bezorgers en andere soorten chauffeurs die de hele dag onderweg zijn, is een stop van 45 minuten om op te laden verloren geld. Dat is als ze zelfs een open station kunnen vinden, wat een probleem kan zijn als een gebied overdag tientallen vlootvoertuigen op de weg heeft die allemaal op een gegeven moment moeten worden opgeladen. Dat is waar Ample om de hoek komt kijken. In plaats van bijna een uur inactiviteit, kan de batterij in ongeveer 10 minuten worden verwisseld.

Het bedrijf zegt ook dat het relatief snel een station kan opzetten omdat het geen gebouw is zoals de NIO-opstelling. Het is een constructie die op elke parkeerplaats in de grond kan worden geschroefd. Het neemt in wezen ongeveer twee tot drie parkeerplaatsen in beslag. Eenmaal geïmplementeerd, zorgt een bijbehorende app voor alles terwijl de bestuurder in de auto wacht.

Nogmaals, dit is momenteel echter een oplossing voor het wagenpark en vereist dat auto's en SUV's speciaal voor dit systeem worden gebouwd. Maar…

De Toekomst

Autofabrikanten wijzen er altijd snel op dat het meeste opladen thuis en 's nachts plaatsvindt. Dat is fijn als je in een huis woont of een appartement hebt met een garage waar 's nachts opladen mogelijk is. Voor veel appartementsbewoners is dat gewoon niet mogelijk. Deze mensen moeten om de paar dagen proberen op te laden op het werk of naar een laadstation gaan. Als ze geluk hebben, is het in de buurt van winkels of restaurants, zodat ze boodschappen kunnen doen terwijl hun voertuig wordt bijgevuld. Maar soms is dat niet het geval.

Deze EV-bezitters zouden het meest profiteren van voertuigen die speciaal zijn gebouwd voor batterijwisselstations zoals die worden aangeboden door Gogoro en Ample. Gogoro zal zich misschien nooit in de autowereld verdiepen, maar de verkoop van motorfietsen is de afgelopen jaren gestegen na jaren van dalingen. Aan de andere kant, als het Ample-systeem van de grond komt en vloten het gaan gebruiken, zal het netwerk van laadstations groeien.

Waarom een auto opladen als je, zoals een Walkman uit de jaren 80, gewoon de batterij kunt verwisselen?

Die groei zou kunnen leiden tot een moment waarop die speciaal gebouwde voertuigen aan het publiek worden aangeboden. De infrastructuur zal groeien op de rug van bedrijven en zou kunnen leiden tot een netwerk dat diegenen kan ondersteunen die de overstap naar elektrische voertuigen willen maken, maar niet 's nachts thuis kunnen opladen.

Dus als je echt van het idee van een EV met verwisselbare batterijen houdt, houd dan bedrijven als Ample, Nio en Gogoro in de gaten en bereid je voor om een speciale versie van een auto te kopen als je wilt kunnen om in de toekomst deel te nemen aan de technologie.

Meer weten over EV's? We hebben een hele sectie gewijd aan elektrische voertuigen!

Aanbevolen: