Apple's servicegeschiedenisfunctie maakt sommige experts op het gebied van reparaties nerveus

Inhoudsopgave:

Apple's servicegeschiedenisfunctie maakt sommige experts op het gebied van reparaties nerveus
Apple's servicegeschiedenisfunctie maakt sommige experts op het gebied van reparaties nerveus
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • iOS 15.2 stelt gebruikers in staat om de servicegeschiedenis van hun iPhones te bekijken.
  • De functie labelt alle onderdelen die niet van Apple zijn als 'Onbekend'.
  • Voorstanders van het recht op reparatie zijn bezorgd dat Apple de functie zal gebruiken om de markt voor reserveonderdelen te monopoliseren.

Image
Image

Vanaf iOS 15.2 stelt Apple gebruikers in staat om te controleren of de componenten in hun gerepareerde iPhones echt zijn of niet. De verhuizing viel echter niet in goede aarde bij voorstanders van recht op reparatie.

Naast de functie Onderdelen en servicegeschiedenis die een vervangen onderdeel markeert, zal Apple ook de vervangen onderdelen labelen. Een "Echt Apple Part"-tag verschijnt naast componenten die Apple heeft verkocht, terwijl alle andere componenten van derden, of degene die in andere iPhones zijn gebruikt of defect zijn, een "Unknown Part"-tag krijgen.

"Ik denk dat het prijzenswaardig is dat er vooruitgang is geboekt op het gebied van het kunnen repareren van Apple-apparaten nu buiten het eigen ecosysteem (geautoriseerde externe wederverkopers kunnen repareren met door Apple geleverde onderdelen, wat voorheen niet mogelijk was), " vertelde Max Schulze, uitvoerend voorzitter van Sustainable Digital Infrastructure Alliance aan Lifewire via e-mail.

Verandering van Hart

In een belangrijke afwijking van zijn eerdere standpunt, heeft Apple verduidelijkt dat ongeacht of echte of niet-originele componenten het apparaat van stroom voorzien, het niet kunstmatig interfereert met het vermogen van de gebruiker om het te gebruiken.

"Deze berichten hebben geen invloed op uw vermogen om uw iPhone, de batterij, het scherm of de camera te gebruiken", stelt Apple in zijn ondersteuningsdocument, eraan toevoegend dat de informatie alleen "wordt gebruikt voor servicebehoeften, veiligheidsanalyse, en om toekomstige producten te verbeteren."

Ik denk dat het prijzenswaardig is dat er vooruitgang is op het gebied van het kunnen repareren van Apple-apparaten nu buiten het eigen ecosysteem.

Deze stap komt op de hielen van Apple die zijn standpunt verzachtte om kunstmatige beperkingen op te leggen aan het vermogen van gebruikers om hun apparaten te bedienen die worden aangedreven door niet-originele componenten. Zeer recentelijk was er een reactie van de gemeenschap die recht heeft op reparatie, waardoor Apple de intrekking aankondigde van plannen om FaceID op iPhone 13 uit te schakelen als het scherm van de telefoon zou worden vervangen zonder door Apple gecertificeerde tools en componenten.

De terugslag leidde ertoe dat Apple het roer omgooide en zei dat het klanten alleen informeert wanneer het apparaat detecteert dat het niet-originele componenten gebruikt in plaats van functionaliteit uit te schakelen. De nieuwe functionaliteit voor onderdelen en servicegeschiedenis in iOS 15.2 vloeit voort uit die zekerheid.

Onder de motorkap

Volgens het ondersteuningsdocument van Apple voor de nieuwe functie is het gedeelte Onderdelen- en servicegeschiedenis alleen beschikbaar op apparaten waarvan de in de fabriek gemonteerde onderdelen zijn vervangen door nieuwe.

Op dergelijke apparaten kunnen iOS 15.2-gebruikers naar Instellingen > Algemeen > gaan om de servicegeschiedenis van het apparaat te bekijken.

Image
Image

Apple zegt dat de functie verschillende informatie voor de gevolgde componenten zal uitspugen, afhankelijk van het 'iPhone'-model. Eigenaars van bijvoorbeeld de iPhone XR, XS, XS Max en later, inclusief de iPhone SE (2e generatie), kunnen zien of de batterij van hun telefoon is vervangen.

Aan de andere kant kunnen iPhone 11-gebruikers naast de batterij ook zien of het scherm is vervangen. Ten slotte krijgen iPhone 12- en iPhone 13-gebruikers vervangende informatie over de batterij, het scherm en zelfs of de camera is vervangen.

Onverantwoordelijke berichten

Voorstanders van het recht op reparatie, zoals Schulze, hebben de nieuwe functionaliteit verwelkomd en waarderen het niveau van transparantie. Wat sommigen echter allemaal in de war brengt, is de berichtgeving, die alle niet-originele delen als "Onbekend" bestempelt, ongeacht hun mogelijkheden.

"Het lijkt erop dat @Apple's omhelzing van RightToRepair van korte duur was. De nieuwste iOS-update labelt niet-Apple-onderdelen "onbekend" - hetzelfde label dat wordt gebruikt om onderdelen te beschrijven die "mogelijk defect" zijn. Doe het beter Cupertino. Eigenaren zouden een keuze moeten hebben over onderdelen, " schreef SecuRepairs op Twitter, eraan toevoegend dat hoewel het voordeel van de functie voor gebruikers discutabel is, het zeker zal helpen om Apple een monopolie op aftermarket-onderdelen te geven.

Image
Image

SecuRepairs is niet de enige die denkt dat de berichten het idee naar voren brengen dat alleen originele Apple-onderdelen acceptabel zijn, wat een negatief effect zou hebben op gerenommeerde aftermarket-leveranciers zoals iFixit.

"Je hebt gelijk dat [de berichten] devalueert en externe leveranciers van partners uitschakelt en niets doet om de markt voor die onderdelen van derden te openen", beaamt Schulze.

Het zeer luidruchtige ecosysteem van het recht op reparatie begint de sinistere implicaties van de berichten te benadrukken. Het v alt echter nog te bezien of Apple bereid is de tags aan te passen in het grotere belang om gebruikers de componenten te laten kiezen die ze in hun apparaten willen plaatsen.

Aanbevolen: