Hoe netwerkverkeer te controleren

Inhoudsopgave:

Hoe netwerkverkeer te controleren
Hoe netwerkverkeer te controleren
Anonim

Wat te weten

  • Om het IP-adres van uw router te vinden, opent u in Windows een Opdrachtprompt en voert u ipconfig uit. Voer voor Mac en Linux ip r. uit
  • Gebruik een router, open de browser en voer het IP-adres van de router in > Enter > lokaliseren Device List > Status , of Bandbreedte of Netwerkbewaking.
  • Ga in Wireshark naar Capture > Capture packets in promiscuous mode > OK > Shark Fin om te beginnen, laat het lopen en druk dan op Stop (square).

Dit artikel legt uit hoe je netwerkverkeer kunt monitoren met je router of Wireshark. Aanvullende informatie beschrijft hoe u het IP-adres van uw router kunt vinden.

Uw router gebruiken

Iedereen heeft een router en je hebt er toegang toe vanaf bijna elk apparaat in je netwerk. Al je verkeer stroomt al door de router, dus het is de meest directe bron van informatie over wat er binnen het netwerk gebeurt.

  1. Je zult het IP-adres van je router moeten achterhalen. Voor de meeste routers is dit 192.168.1.1, tenzij iemand het heeft gewijzigd. Als u het niet zeker weet, opent u een opdrachtprompt en voert u ipconfig uit Op Mac en Linux, voert u ip r uit In Windows vindt u het IP-adres van uw router vermeld als de Gateway Op Linux staat het naast default via

    Image
    Image
  2. Open uw webbrowser en voer het IP-adres van de router in de adresbalk in. Dit is precies hetzelfde als browsen naar een website, dus druk op Enter nadat u het IP-adres hebt ingevoerd.

    Image
    Image
  3. U wordt waarschijnlijk gevraagd om de beheerdersgebruikersnaam en het wachtwoord van uw router in te voeren voordat u verder kunt gaan. Als je ze niet zelf hebt ingesteld, heeft je internetprovider dat waarschijnlijk gedaan toen je ze instelde. Zoek naar eventuele documentatie die ze hebben verstrekt om in te loggen.
  4. Elke router is anders, en dat geldt ook voor hun interfaces. Wanneer u zich voor het eerst aanmeldt bij de meeste, komt u op een basisstatuspagina. Het toont u informatie over uw router en uw netwerk die nuttig kan zijn, maar niet te diepgaand. Probeer een Device List link te vinden om te zien welke apparaten zijn verbonden met het netwerk.

    Image
    Image
  5. De apparatenlijst van uw router toont u de IP-adressen van de apparaten die op het netwerk zijn aangesloten. Het kan zelfs een beetje informatie geven over wat ze zijn. Meestal ziet u de naam van een computer naast het IP-adres, als er een is ingesteld. Hier kun je ook verbindingsinformatie voor wifi-apparaten zien, inclusief hun signaalkwaliteit en de beschikbare bandbreedte.

    Image
    Image
  6. Kijk eens rond voor een Status sectie op je router. Misschien heb je het geluk dat je zelfs een specifieke sectie Bandwidth of Network Monitoring hebt. In een sectie als deze kun je meer gegevens vinden over het bandbreedtegebruik van specifieke apparaten op IP-adres.
  7. Wanneer u de secties voor het controleren van verkeer of bandbreedte van uw router lokaliseert, kunt u zien welke apparaten de meeste bandbreedte gebruiken. U ziet overdrachtssnelheden en andere nuttige statistieken. In sommige gevallen vindt u grafieken en zelfs re altime monitoring die visualisatie bieden van wat er op uw netwerk gebeurt.

    Image
    Image
  8. Met deze informatie kun je erachter komen wat de grootste zwijnen van je netwerken zijn en welke apparaten moeite hebben om een fatsoenlijk signaal te krijgen. Je kunt ook zien of iemand zich een weg heeft gebaand naar je netwerk terwijl ze daar niet zouden moeten zijn.

Wireshark

Wireshark is een open-source tool voor pakketfiltering. Als u niet weet wat pakketfiltering is, is het een netwerkbeheertaak op een veel lager niveau, dus Wireshark kan als overkill worden beschouwd om alleen het verkeer op uw netwerk te bekijken. Dat gezegd hebbende, het kan absoluut de klus klaren. Bovendien is het gratis en beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

  1. Open je browser en ga naar de Wireshark-downloadpagina en pak het nieuwste installatieprogramma voor je besturingssysteem.

    Als je Linux gebruikt, bevindt Wireshark zich waarschijnlijk in de repositories van je distributie. Ubuntu- en Debian-gebruikers moeten Wireshark installeren met:

    $ sudo apt install wireshark

  2. Voer het Wireshark-installatieprogramma uit. Alles moet eenvoudig zijn en de standaardopties werken in bijna alle gevallen.
  3. Open Wireshark

    Image
    Image
  4. Als Wireshark er in het begin verwarrend uitziet, hoeft u zich geen zorgen te maken. Voor de basis hoef je er niet veel van te weten. Selecteer Bewerken en Voorkeuren in het bovenste menu om een optie in te stellen die je nodig hebt.
  5. Er wordt een nieuw venster geopend. Zoek Capture in de lijst aan de linkerkant en selecteer het.

    Image
    Image
  6. De hoofdtekst van het venster zal verschuiven om de vastlegopties weer te geven. Zorg ervoor dat Pakketten vastleggen in promiscue modus is aangevinkt. Druk op Ok als dat zo is.

    Het gebruik van Wireshark in promiscue modus op een netwerk waarvan u niet de eigenaar bent, is niet legaal. Zorg ervoor dat u dit alleen op uw eigen netwerk doet.

  7. Terug in het hoofdvenster van Wireshark zijn er twee pictogrammen die je nodig hebt in het hoofdmenu. Het blauwe Shark Fin-pictogram start het Wireshark-opnameproces dat netwerkactiviteit registreert. Het rode Vierkant stopt het vastleggen. U kunt de gegevens na de opname bekijken en zelfs opslaan. Druk op de Fin om te beginnen.
  8. Laat het vastleggen even lopen. Als er iets is waarmee je een probleem hebt gehad op je netwerk, probeer die omstandigheden dan na te bootsen. Met een beetje geluk legt Wireshark het moment vast dat het probleem zich voordoet, en kun je kijken wat er is gebeurd.

    Image
    Image
  9. Als je tevreden bent met de hoeveelheid informatie die je hebt verzameld, druk je op de rode Square om het vastleggen te stoppen.
  10. Bekijk de resultaten. In het bovenste gedeelte van het venster ziet u de verschillende pakketten die door Wireshark zijn verzameld. Elk heeft een IP-adres dat het pakket heeft verzonden en een adres dat het heeft ontvangen. U ziet ook het netwerkprotocol van elk. Wanneer u er een selecteert, kunt u de pakketgegevens in het onderstaande vak doorzoeken. De laagste optie op de lijst bevat over het algemeen het meest "voor mensen leesbare" deel van de informatie. Als het pakket echter versleuteld was, zul je niet veel zien.
  11. Blijf er doorheen kijken. Probeer de tijdstempels te gebruiken om het exacte moment te vinden waarop uw probleem zich voordeed. Hopelijk is er relevante informatie beschikbaar. Als je meer wilt weten over Wireshark, bekijk dan de volledige Wireshark-tutorial.

Waarom uw netwerk monitoren?

Het lijkt misschien een beetje te technisch of overdreven om al het verkeer via je thuisnetwerk te bespioneren, maar het kan je helpen waardevolle inzichten te geven in de prestaties van je netwerk.

Je ontdekt precies welke apparaten, of zelfs specifieke programma's, je bandbreedte in beslag nemen. Door netwerkbewaking kunt u ontdekken waar uw computers verbinding mee maken en hoeveel gegevens ze verzenden of ontvangen. Dan kun je eventuele problemen oplossen en beter gebruik maken van je netwerk.

Aanbevolen: