AI kijkt en het kan je beslissingen beïnvloeden

Inhoudsopgave:

AI kijkt en het kan je beslissingen beïnvloeden
AI kijkt en het kan je beslissingen beïnvloeden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat AI je online gedrag kan volgen en controleren.
  • Sommige experts zeggen dat AI al het menselijk gedrag controleert door middel van algoritmen.
  • Om te voorkomen dat AI hun beslissingen kaapt, moeten gebruikers onthouden dat online privacy niet bestaat.
Image
Image

Computers kunnen binnenkort de keuzes die je online maakt bepalen.

Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat kunstmatige intelligentie (AI) zwakke punten in menselijke besluitvorming kan vinden en exploiteren en mensen naar bepaalde beslissingen kan leiden. Experts zeggen dat de ontdekking een teken is van de groeiende invloed van algoritmen op menselijk gedrag.

"Mensen die veel gebruikers van online digitale platforms zijn, lopen een groter risico om beïnvloed te worden, in vergelijking met de gemiddelde persoon, omdat ze een kijkje achter de schermen bieden, AI en machine learning bieden aanzienlijke voordelen voor veel gebieden, waaronder gezondheid, "zei hij. "Uiteindelijk, hoe verantwoordelijk we deze technologieën instellen, zal bepalen of ze zullen worden gebruikt voor goede resultaten voor de samenleving, of worden gemanipuleerd voor winst."

Niet alleen theorie

Terwijl in het recente artikel werd gewezen op het vermogen van AI om beslissingen te beïnvloeden, zeggen sommige experts dat computers dat al doen. Iedereen die online gaat en het web bezoekt, is onderhevig aan de doordringende kracht van AI, vertelde Josephine Yam, een AI-advocaat en ethicus, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"AI is de vierde industriële revolutie", zei Yam. "Het groeiende vermogen om autonome beslissingen sneller, beter en goedkoper te nemen dan mensen, heeft een diepgaande invloed op ons leven. Bestuurdersondersteunende functies maken onze auto's veiliger. Computervisie maakt het diagnosticeren van ziekten nauwkeuriger. Machinevertaling stelt ons in staat om ondanks taalbarrières over oceanen te communiceren."

Omdat AI in de meeste aspecten van ons leven is verweven, beïnvloedt het onze dagelijkse beslissingen, of we ons er nu van bewust zijn of niet, zei Yam. Het biedt online advertenties en nieuwsfeeds op basis van onze eerdere klikken. Het beveelt muziek, films en cadeau-ideeën aan op basis van ons eerdere luister-, kijk- en winkelgedrag.

"AI is 's werelds grootste voorspellingsmachine", voegde Yam eraan toe. "Omdat grote hoeveelheden historische gegevens worden gebruikt om algoritmen te trainen, detecteren de machine learning-mogelijkheden van het AI-systeem genuanceerde patronen in onze persoonlijke gegevens om zeer nauwkeurige aanbevelingen over ons te doen."

Maar Theresa Kushner, een AI-expert bij NTT DATA Services, betwistte het idee dat AI momenteel online beslissingen beïnvloedt. "Je zou kunnen zeggen dat AI helpt bij het nemen van beslissingen", vertelde Kushner aan Lifewire in een e-mailinterview.

Image
Image

"Maar invloed is een specifiek vermogen om een effect te hebben op het karakter, de ontwikkeling of het gedrag van iemand of iets," voegde Kushner eraan toe. "Je Google-feed is een goed voorbeeld van hoe AI vandaag werkt. Koop je de laatste tijd meer meubels omdat Google weet dat je naar banken hebt gekeken?"

Om te voorkomen dat AI hun beslissingen kaapt, zei Yam dat gebruikers moeten onthouden dat online privacy niet meer bestaat.

"Mensen laten overal waar ze gaan digitale voetafdrukken van hun identiteit of persoonlijke gegevens achter. AI-algoritmen registreren, compileren en ontginnen al hun online persoonlijke gegevens", voegde Yam eraan toe. "Deze algoritmen verzamelen duizenden persoonlijke gegevens over een gebruiker om voorspellingen te doen over het meest waarschijnlijke gedrag van die gebruiker."

Of AI momenteel wel of geen menselijke beslissingen beïnvloedt, waarnemers roepen op tot meer regelgeving binnen de sector. De voorgestelde EU Artificial Intelligence Act, bijvoorbeeld, is het eerste wereldwijde regelgevingskader dat mensen verantwoordelijk zal maken voor de schadelijke effecten van hun AI, zei Yam.

"De enige realistische manier om dit soort AI-misbruik door grote technologiebedrijven te voorkomen, is van hen te eisen, hetzij door publieke druk of wetgeving, om hun versterkende leeralgoritmen beschikbaar te stellen voor publieke controle", zei Borhani. "Dit is geen grote vraag, aangezien deze bedrijven nog steeds de gegevens van hun gebruikers kunnen vasthouden, zonder welke de algoritmen op zich geen praktisch nut hebben."

Aanbevolen: