Adobe Premiere Pro Review: geavanceerde video-editor met effecten, Lumetri-kleurgrading en meer

Inhoudsopgave:

Adobe Premiere Pro Review: geavanceerde video-editor met effecten, Lumetri-kleurgrading en meer
Adobe Premiere Pro Review: geavanceerde video-editor met effecten, Lumetri-kleurgrading en meer
Anonim

Bottom Line

Adobe Premiere Pro is niet voor niets een toonaangevend videobewerkingsprogramma, het beschikt over geavanceerde postproductie- en videobewerkingsmogelijkheden plus een intuïtieve workflow om video van professionele kwaliteit te maken.

Adobe Premiere Pro

Image
Image

We hebben Adobe's Premiere Pro CC (13.1.2) gekocht zodat onze deskundige recensent het grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Adobe Premiere Pro is een van de beste videobewerkingsprogramma's op de markt en wordt gebruikt door reguliere omroepen, muziekvideoproducenten, online mediabedrijven, filmproductiestudio's en vele andere professionals. Premiere is toegankelijk voor zowel doorgewinterde professionals als nieuwe videoliefhebbers en is gebaseerd op een traditionele workflow voor videobewerking, het track-based model. Een op tracks gebaseerde tijdlijneditor verwijst naar een lay-out die gebruikmaakt van verschillende tracks in een tijdlijn, videotracks genaamd, waar u uw clips kunt stapelen, verplaatsen en rangschikken. Alles wordt handmatig gedaan: de tijdlijnwerkruimte vereist dat je lege ruimtes verwijdert, de volgorde van je clips opnieuw ordent bij het invoegen van nieuwe media en al het beeldmateriaal plaatst waar je het wilt. In een track-based programma heb je volledige controle over je tijdlijn.

Premiere zit ook boordevol andere handige functies. We hebben het getest met enig oog voor welke redacteuren het het meest waardevol zouden vinden en hoe het zich verhoudt tot zijn topconcurrenten.

Image
Image

Ontwerp: goede basis en zeer aanpasbaar

Voor het eerst uitgebracht in 1991 als Premiere - een van de eerste niet-lineaire videobewerkingsprogramma's die beschikbaar is - Adobe's Premiere Pro is een beproefd programma dat is geëvolueerd naar een zeer aanpasbare interface. Een niet-lineair programma verwijst eenvoudigweg naar een digitale werkomgeving waar de originele inhoud, of in dit geval videomedia, niet echt wordt gewijzigd tijdens het bewerkingsproces (zoals tape dat vroeger letterlijk werd gesneden, gerangschikt en gecombineerd). In plaats daarvan houdt software zoals Premiere Pro alle bewerkingen bij die u aanbrengt en toont u voorbeeldbestanden die snel worden gerenderd voor referentiemedia met een lagere kwaliteit dan uw originele bestanden.

Premiere Pro heeft vijf hoofdvensters of panelen als standaardwerkruimte voor de interface. Er zijn meerdere andere docks of panelen waartoe u toegang hebt en u kunt ook verschillende panelen verkleinen of in elkaar slepen voor een hoge mate van maatwerk.

Zoals hierboven vermeld, gebruikt Premiere Pro een meer traditionele bestandsstructuur in de mediabrowser die 'bakken' gebruikt om uw media op te slaan en te lokaliseren. Bakken zijn gewoon mappen voor het organiseren van uw inhoud, maar de naam komt uit de tijd dat bandbewerkingsstations letterlijke bakken hadden voor het stapelen van de beeldrollen. Bins zijn een steunpilaar in Premiere Pro voor het importeren en bijhouden van uw media. Dit element van PP vereist uiteindelijk dat de editor verantwoordelijk is en altijd verantwoordelijk is voor het organiseren van hun bestanden op de harde schijf die ze voor opslag gebruiken.

Een van de meest veelzijdige functies van de Premiere Pro-lay-out is de lijst met menu's bovenaan, waardoor je snel toegang hebt tot de belangrijkste functies van het bewerkingsproces.

Het betekent ook dat u rekening moet houden met de opslaglocatie van eventuele proxybestanden. Een proxy-workflow gebruikt bestanden met een lagere resolutie in plaats van uw originele media om het bewerken sneller te laten verlopen met kleinere bestandsgroottes. De meeste professionele editors zullen gewend zijn aan het bins-systeem voor toegang tot hun media en dit is slechts een snel voorbeeld van hoe Adobe zijn software heeft gebouwd rond de fundamentele elementen van videobewerking.

Een van de meest veelzijdige functies van de Premiere Pro-lay-out is de lijst met menu's bovenaan, waardoor je snel toegang hebt tot de belangrijkste functies van het bewerkingsproces. Wanneer u uit dit menu selecteert, zal het programma de vijf hoofdpanelen met verschillende belangrijke functies wijzigen om verschillende 'werkruimten' te creëren.

Het is erg handig om deze verschillende werkruimten 'ingebouwd' in de interface te hebben en het maakt het gemakkelijk om snel te bewerken en verschillende taken snel achter elkaar uit te voeren, zelfs als je de verschillende interfacepanelen opnieuw hebt gerangschikt of het formaat hebt gewijzigd. Als je de witbalans van een clip moet aanpassen, kun je dat snel doen onder het menu 'Kleur', als je dan een effect op een andere clip wilt gooien, zijn je opties daar onder het menu 'Effecten', enz.

Image
Image

Configuratieproces: Abonneren en downloaden

Adobe Premiere Pro is alleen beschikbaar als abonnementsservice. U moet uw e-mailadres gebruiken om een Creative Cloud-account aan te maken op Adobe.com en u vervolgens te abonneren op een van Adobe's abonnementen. Je kunt Premiere Pro vervolgens naar je computer downloaden en binnen de kortste keren aan de slag gaan met bewerken.

De installatie van het programma is eenvoudig en duidelijk. Nadat u zich hebt aangemeld met uw Creative Cloud-account, leidt Adobe.com u door het downloadproces en zodra u het installatieprogramma heeft uitgepakt, begeleiden de instructies op het scherm u bij het activeren van de Premiere Pro-app.

Image
Image

Prestaties: Lumetri-kleur, proxy's en teamprojecten

Premiere Pro is een veelzijdig programma en wordt niet voor niets gebruikt door de filmindustrie en professionele televisiezenders. Het programma blinkt uit in het produceren van inhoud van filmische kwaliteit in één app, maar biedt ook integratie met andere Adobe-apps zoals After Effects. Er zijn drie belangrijke functies waardoor Premiere opv alt: kleurcorrectie met Premiere Pro Lumetri-kleur, het exporteren van een reeks media met de Adobe Media Encoder en de samenwerkingsfuncties die Adobe Creative Cloud biedt.

Misschien is de krachtigste van deze functies het Premiere Pro 'Color'-menu dat je snel toegang geeft tot Premiere Pro's Lumetri Color-paneel. Lumetri Color is het kleureffect van Premiere en biedt videoscopes, kleurcurven, kleurwielen, temperatuurregelaars, witbalanskiezer en meer voor geavanceerde kleurcorrectie. Voor een nog beter gebruik van effecten biedt Premiere Pro de mogelijkheid om meerdere instanties van de Lumetri-kleurtools op afzonderlijke clips te gebruiken om verschillende kleureffecten in lagen te kunnen aanbrengen voor sterk gewijzigde of aangepaste looks. Er is ook een nieuwe bestandsstructuur in Premiere Pro waarmee u LUT's kunt opslaan, een afkorting van Lookup Tables, kleurvoorinstellingen die u kunt maken met Lumetri-kleur om snel een kleurinstelling aan uw beeldmateriaal toe te voegen. PP biedt ook vergelijkingsweergaven voor Lumetri-kleuren, die het kleurcorrectieproces enorm kunnen ondersteunen doordat u tijdens uw workflow het voor- en na-beeld van kleurcorrectie kunt zien.

Premiere Pro is een veelzijdig programma en wordt niet voor niets gebruikt door de filmindustrie en professionele televisiezenders.

Naast zijn veelzijdigheid als video-editor, bevat Premiere Pro Adobe's Media Encoder. Met Media Encoder kunt u een grote verscheidenheid aan bestandsindelingen exporteren en coderen en voegt veelzijdigheid toe voor het exporteren van een uiteindelijke speelfilm in 5.1 surround sound of voor het maken van proxybestanden. Als u zeer grote bestanden of bestanden met een ultrahoge resolutie bewerkt, zoals 4K-video, kan het maken van proxybestanden het bewerkingsproces veel sneller maken door Premiere Pro kleinere bestanden te geven om mee te werken als tussenpersoon voordat ze definitief worden geëxporteerd.

Er is ook de optie Teamprojecten, een krachtig hulpmiddel voor samenwerking. Dit is een van de grootste voordelen voor professionele editors en producers met een Adobe Creative Cloud-abonnement. Met de Adobe Creative-cloud kunnen gebruikers hun projecten synchroniseren met hun account en vervolgens projectbestanden en -middelen met iedereen delen. Het abonnement voor Premiere Pro wordt ook geleverd met 100 GB cloudopslag en de optie om te upgraden voor meer. De Creative Cloud betekent dat als je met een team van editors en producers werkt, je met Team Projects allemaal tegelijk aan hetzelfde projectbestand kunt werken. Alle wijzigingen die een lid van het team aanbrengt, worden onmiddellijk zichtbaar voor alle anderen. Team Projects maakt samenwerken aan videoproducties eenvoudig, en de Creative Cloud kan worden gebruikt om middelen naar andere leden van je team te sturen.

Image
Image

Bottom Line

Adobe Premiere Pro-prijzen worden verkocht als een maandelijks of jaarlijks abonnement. De prijzen verschillen enigszins op basis van uw betalingsschema en de duur van het abonnement. Een 'Single App'-abonnement voor alleen Premiere Pro kost $ 21 per maand of $ 240 bij volledige prepaid voor het jaar. Als u een maker van inhoud of een andere creatieve professional bent die vaak andere software gebruikt, kunt u het Creative Cloud 'Alle apps'-abonnement overwegen om toegang te krijgen tot meer dan 20 Adobe-apps. Met die optie krijgt u $ 600 per jaar als deze volledig wordt vooruitbetaald.

Concurrentie: Adobe Premiere Pro versus Apple's Final Cut Pro X

Het eeuwige debat onder video-editors woedt voort. Final Cut en Premiere hebben allebei hun hardcore aanhangers en het is moeilijk om Premiere Pro te bespreken zonder de belangrijkste concurrent, Apple's Final Cut Pro X, te noemen. Final Cut Pro X 10.4.6 biedt nu geavanceerde tools voor kleurcorrectie, waardoor het een serieuzere concurrent is van Premiere Pro. FCPX ondersteunt ook 4K- en 8K-video en kan een grote verscheidenheid aan bestandsindelingen en codecs exporteren.

Welk programma superieur is, hangt echt af van je persoonlijke voorkeuren en wat je specifiek zoekt in een videobewerkingswerkplek. De verschillen tussen de programma's komen neer op twee belangrijke dingen: uw budget en uw tijdlijnbewerkingsstijl.

Laten we eerst de prijs bespreken, waar Final Cut Pro X een duidelijke winnaar is - een enkele betaling van $ 300 levert u een levenslange licentie op. In vergelijking met de $ 240 die Premiere elk jaar kost, kan het verschil gemakkelijk oplopen tot vele malen de prijs van FCPX. Zoals vermeld, maakt Adobe een groot aantal andere krachtige apps en ze bieden een scherper geprijsd maandelijks abonnement van $ 53 voor toegang tot alles, inclusief Photoshop, Illustrator en Premiere Pro. Als u een professionele maker of producent van inhoud bent, is deze deal misschien de moeite waard om toegang te hebben tot de volledige reeks Adobe-producten.

In termen van basisfunctionaliteit is het grootste verschil tussen FCPX en Premiere Pro dat FCPX een trackless of magnetische tijdlijngebaseerde editor is, terwijl PP een track-gebaseerd systeem is. Het debat over track versus trackless komt neer op een paar belangrijkste verschillen in workflow. De magnetische tijdlijn van FCPX is ontworpen om de bewerkingsefficiëntie te verhogen door uw clips automatisch naast elkaar in de tijdlijn te klikken. Maar met deze extra efficiëntie gaat een deel van de flexibiliteit en autonomie verloren die Premiere Pro's trackgebaseerde tijdlijnwerkruimte biedt.

De op tracks gebaseerde tijdlijn van PP kan een betere optie zijn voor redacteuren en producenten die werken aan inhoud met een langere vorm, filmische en lange speelduur, waarbij je al vastbesloten bent om veel tijd aan een bewerking te besteden. In dit scenario wilt u misschien de volledige controle hebben over waar elke clip naartoe gaat en wanneer deze op zijn definitieve positie in uw bewerkingsworkflow wordt geplaatst. Premiere maakt het gemakkelijker dan FCPX om een selectie van clips (of segmenten van een film) in je tijdlijn vast te leggen en in stukjes aan de reeks te werken. In PP heb je uiteindelijk meer flexibiliteit als je aan langere projecten werkt, en je kunt markeringen in de tijdlijn gebruiken om je georganiseerd te houden.

Krachtigere functies tegen hogere kosten

Uiteindelijk maakt Adobe Premiere Pro ongetwijfeld het gebruik van geavanceerde videobewerkings- en postproductiefuncties zoals het Lumetri-kleurenpaneel snel en toegankelijk. De Premiere Pro-interface en integratie met de Adobe Creative Cloud is prachtig ontworpen voor maximale aanpassing en gebruiksgemak tijdens intensieve workflows en samenwerkingsprojecten. Nadat u uw media hebt voltooid, kan de Premiere Pro Media Encoder deze in verschillende formaten en codecs uitvoeren. Alle functies van Premiere Pro zijn geoptimaliseerd voor professioneel gebruik en de prijs weerspiegelt dat - uw frequentie en gebruiksniveau zullen uiteindelijk bepalen of die prijs het waard is.

Specs

  • Productnaam Premiere Pro CC
  • Productmerk Adobe
  • Prijs $239,88
  • Besturingssysteem Windows, macOS
  • Compatibiliteit Gehele Adobe Creative Collection
  • Minimale systeemvereisten Intel® 6e generatie of nieuwere CPU – of AMD-equivalent -Microsoft Windows 10 (64-bits) versie 1703 of later -macOS v10.12 of later (v10.13 of later vereist voor hardwareversnelling) -8 GB RAM -2 GB GPU VRAM -8 GB beschikbare ruimte op de harde schijf voor installatie; extra vrije ruimte vereist tijdens installatie (wordt niet geïnstalleerd op verwisselbare flash-opslag) -ASIO-compatibel of Microsoft Windows-stuurprogrammamodel Extra hogesnelheidsschijf voor media, 1 Gigabit Ethernet (alleen HD) voor gedeelde netwerkworkflow
  • Prijs $21/maand, $240/jaar

Aanbevolen: