Hoe FM-antenneontvangst te verbeteren

Inhoudsopgave:

Hoe FM-antenneontvangst te verbeteren
Hoe FM-antenneontvangst te verbeteren
Anonim

Hier leest u hoe u de FM-radio-ontvangst thuis kunt verbeteren als u veel ruis of storing krijgt wanneer u afstemt op uw favoriete zenders.

Oorzaken van slechte FM-radio-ontvangst

Een paar redenen kunnen een slechte radio-ontvangst veroorzaken. De volgende factoren spelen een rol bij hoe duidelijk het signaal binnenkomt:

  • Distance: U bevindt zich mogelijk te ver van een zender om een goed signaal te ontvangen. Als je te dicht bij een zender bent, kan het signaal je radio overweldigen.
  • Stationaire obstakels: Radiosignalen kunnen worden beïnvloed door fysieke obstakels zoals heuvels, gebouwen en bomen. Sommige bouwmaterialen voor woningen, zoals stucwerk, beton, aluminium gevelbeplating, metalen daken, met folie beklede kanalen en zonnepanelen, beperken de effectiviteit van binnenantennes. Aangezien FM-radio-uitzendingen ontvangst in de zichtlijn vereisen, kan de kromming van de aarde ook de ontvangst op zeer lange afstanden blokkeren.
  • Bewegende of onderbroken obstakels: Interferentie van bepaalde soorten elektrische apparatuur, zendmasten en vliegtuigen kan de FM-radio-ontvangst beïnvloeden. Interferentie kan ook optreden als zenderfrequenties te dicht bij elkaar liggen.
  • Multipath-interferentie: Als u in een vallei of een stedelijk gebied met hoge gebouwen woont, kunnen signalen op verschillende tijdstippen weerkaatsen en de antenne bereiken, wat resulteert in ruisvervorming.
  • Antennetype: Als u een richtantenne heeft, ontvangt deze mogelijk geen signalen van meerdere zenderlocaties. Aan de andere kant, als je een multidirectionele antenne hebt, is interferentie waarschijnlijker.
  • Gedeelde antenne: Als u meer dan één radio via een splitter op dezelfde antenne hebt aangesloten, verliest het signaal aan sterkte.
  • FM-tunergevoeligheid: Gevoeligheid is hoe goed een radiotuner radiosignalen van verschillende sterkte kan ontvangen.

Aangezien FM-radiofrequenties zich tussen VHF-tv-kanalen 6 en 7 bevinden, kunt u een speciale FM-antenne of een VHF-tv-antenne gebruiken om FM-radiosignalen te ontvangen.

Hoe een slechte FM-radio-ontvangst op te lossen

Probeer deze stappen om uw radio-ontvangst te verbeteren:

  1. Verwijder alle obstakels die je kunt. Zorg ervoor dat uw antenne zich zo dicht mogelijk in de zichtlijn van de zender van het radiostation bevindt. Houd grote voorwerpen uit de weg om te voorkomen dat het signaal wordt geblokkeerd.
  2. Controleer en vervang antenne-aansluitingen. Zorg ervoor dat de antenne- en radioverbindingen goed vast zitten. Controleer op broosheid en rafelen. Als je een buitenantenne hebt, kunnen kabels slijten als ze worden blootgesteld aan de elementen of worden opgegeten door huisdieren of wilde dieren.

    Zorg ervoor dat de antenne-aansluitklemmen niet verroest zijn. Controleer indien mogelijk de gehele lengte van de kabel op breuken of sneden. Vervang indien versleten door nieuwe kabels, bij voorkeur 18AWG RG6-kabels, aangezien deze duurzaam zijn en u geen bandbreedteproblemen zult hebben. Kabelprijzen variëren afhankelijk van merk en lengte, beginnend bij slechts een paar dollar voor een lengte van drie of zes voet.

    Image
    Image
  3. Voer een frequentiescan uit. Als u een stereo- of thuisbioscoopontvanger heeft, voert u een nieuwe frequentie- of afstemmingsscan uit. Naarmate de scan vordert, stopt het bij elk station dat het ontvangt. Met dit proces kunt u uw favoriete zenders markeren via voorinstellingen.
  4. Schakel van stereo naar mono FM-radiozenders zenden vaak zowel mono- als stereosignalen uit. Hoewel stereosignalen beter klinken, zijn ze zwakker dan monosignalen. Afhankelijk van het zendvermogen en de afstand van het station, kun je mogelijk een stabiel monosignaal ontvangen, dus zet je radiotuner op mono en kijk of dat helpt.
  5. Verplaats je antenne: Als je een binnenantenne hebt, plaats deze dan zo hoog mogelijk bij een raam om interferentie van materialen die worden gebruikt in de muurconstructie te voorkomen. Houd er rekening mee dat het signaal zwakker kan worden als de kabel die van de antenne naar de radiotuner gaat, te lang is.

    Als je een FM-radio hebt die geen externe antenne-aansluiting heeft, plaats de radio dan bij een raam met vrij zicht in de richting van de zender.

  6. Gebruik een signaalversterker: U kunt een signaalversterker (ook wel signaalversterker genoemd) tussen de antenne en uw ontvanger of radio plaatsen om het signaal te versterken. Sluit gewoon de kabel die van de antenne komt aan op de ingang van de versterker. en sluit vervolgens de uitgang aan op de antenne-ingang van uw radio of ontvanger. U moet de versterker aansluiten om deze te laten werken.

    Image
    Image

    Omdat FM-signalen de frequentieruimte tussen tv-kanalen zes en zeven innemen, kunt u een speciale FM- of een tv-signaalversterker gebruiken.

  7. Gebruik een distributieversterker of gebruik een aparte antenne voor elke radio: Als je meer dan één radio hebt, moet je voor elke radio een aparte antenne hebben. Een meer praktische oplossing is echter het gebruik van een distributieversterker. Sluit de hoofdvoeding van de antenne aan op de ingang van de versterker en verbind vervolgens de uitgangen van de versterker met uw radio's.

    Image
    Image

    Je kunt een tv-distributieversterker gebruiken voor FM. U kunt in feite elke combinatie van uitgangen gebruiken voor tv- of FM-distributie.

  8. Ontvang een signaalverzwakker: Als u te dicht bij een radiozender bent, kan een verzwakker worden gebruikt om de sterkte van het signaal te verminderen. Het meest voorkomende type is een kleine inline-eenheid die tussen de antenne en uw radio gaat met een vaste hoeveelheid verminderde versterking (d.w.z.e. 3 dB, 6 dB, 12 dB). Het moeilijkste is om erachter te komen hoeveel winstreductie je nodig hebt. Met een verzwakker met een continue aanpassing kunt u de hoeveelheid versterking instellen die nodig kan zijn voor verschillende stations.

    Image
    Image

    Verzwakkers worden soms ingebouwd in antennes en signaalversterkers. Dezelfde verzwakkers die voor VHF TV-ontvangst worden gebruikt, kunnen ook voor FM-ontvangst worden gebruikt.

  9. Gebruik een rotor: Als je een buitenantenne hebt en radiosignalen uit verschillende richtingen ontvangt, kun je een rotor toevoegen om je antenne naar behoefte te verplaatsen. Deze oplossing is echter duur, met prijzen voor een complete kit variërend van ongeveer $ 100 tot $ 200 of meer.

    Image
    Image
  10. Koop een nieuwe antenne Overschakelen van een binnen- naar een buitenantenne kan de FM-ontvangst aanzienlijk verbeteren. Als je een richtantenne hebt, probeer dan over te schakelen naar een omnidirectionele antenne, of omgekeerd. Directionele antennes kunnen stations van verder weg oppikken, maar omnidirectionele antennes werken goed voor dichterbij gelegen stations.

    Antenneprijzen variëren sterk en kunnen variëren van minder dan $ 10 voor een standaard binnenantenne tot meer dan honderd dollar voor een buitenmodel met een groot bereik. Ga er niet vanuit dat het vermelde of geadverteerde antennebereik voor uw antenne juist is. Beoordelingen kunnen gebaseerd zijn op optimale omstandigheden.

Overweeg FM-kabelservice

De meeste kabeldiensten bevatten FM-radiostations als onderdeel van hun kanaalaanbod. Als je problemen hebt met het gebruik van een FM-antenne, heb je mogelijk toegang tot radiostations via je kabelbox.

Indien beschikbaar, zijn er twee manieren om het in te stellen:

  • Als uw kabelbox via HDMI op uw tv is aangesloten, gebruikt u de RF-uitgang om uw box aan te sluiten op uw FM-radio, stereo-installatie of thuisbioscoopontvanger.
  • Als je kabel via een RF-verbinding op je tv is aangesloten, splits dan de RF-kabel die uit je kabelbox komt, en stuur de ene feed naar je tv en de andere naar je radio-, stereo- of thuisbioscoopontvanger.

Aanbevolen: