De instellingen van een monitor testen en kalibreren

Inhoudsopgave:

De instellingen van een monitor testen en kalibreren
De instellingen van een monitor testen en kalibreren
Anonim

Als je een grafisch ontwerper, video-editor of iemand bent die video's op je computer bekijkt, moet je computerscherm helder en duidelijk zijn. Na verloop van tijd kan een monitor er dof, wazig of te fel uit gaan zien. Vaak zal het aanpassen van de instellingen van de monitor u helpen een beter beeld te krijgen en uw kijkervaring te verbeteren.

Hier leest u hoe u uw monitor kunt testen en de weergave-instellingen kunt aanpassen om er zeker van te zijn dat deze correct is gekalibreerd voor een optimale weergave.

De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op verschillende soorten pc-monitoren. Raadpleeg de handleiding van uw apparaat of de website van de fabrikant voor meer informatie.

Image
Image

Algemene Monitor-termen uitgelegd

Sommige monitortermen die u kunt tegenkomen, kunnen verwarrend of overbodig zijn. Hier is een uitleg van algemene monitorinstellingen:

  • Color: het verhogen of verlagen van de kleurinstelling beïnvloedt de kleurverzadiging, of hoe diep en vet de kleuren verschijnen.
  • Helderheid: Als u de helderheid wijzigt, wordt het scherm donkerder of lichter. Probeer het in een donkere en goed verlichte omgeving om ervoor te zorgen dat het scherm voor beide omstandigheden is geoptimaliseerd.
  • Scherpte: Door de scherpte te verhogen, worden de randen van het beeld donkerder en meer gedefinieerd. Als u dit te laag instelt, krijgt u een zacht, wazig beeld.
  • Tint: De tintinstelling is afhankelijk van de fabrikant. Op sommige schermen kan dit de kleur en de schemering beïnvloeden.

Mogelijkheden variëren afhankelijk van het type monitor. Zo verschilt de maximale schermkwaliteit voor CRT- en LCD-schermen. Er is ook een merkbaar kwaliteitsverschil tussen IPS LCD- en TFT LCD-monitoren.

Handmatige monitoraanpassingen

De meeste monitoren hebben handmatige aanpassingsinstellingen. Als u een eenvoudige aanpassing wilt, past u de kleur- en helderheidsinstellingen van het scherm aan met de fysieke knoppen van de monitor. Sommige schermen hebben ook een menuknop die meer opties op het scherm presenteert. Laptops hebben vaak knoppen op het toetsenbord om de helderheid en het contrast te regelen.

Maak uzelf vertrouwd met de mogelijkheden en beperkingen van uw monitor voordat u aanpassingen maakt.

Bedien op Windows-pc's de schermoriëntatie, standaardtekstgrootte, dubbele monitorconfiguratie en andere instellingen in het Configuratiescherm.

Hoe u uw monitor kunt kalibreren

Macs en Windows-pc's hebben ingebouwde, gratis monitorkalibratietools die een geweldige eerste stap zijn om de instellingen van een monitor te testen. Voor meer geavanceerde hulp bieden online hulpmiddelen voor monitorkalibratie een diepgaande analyse en begeleiding bij het instellen.

Gebruik de monitorkalibratietools van uw Mac

De in macOS ingebouwde Display Calibrator Assistant past een monitor zo aan dat de weergavebeelden nauw overeenkomen met de originele versies. Dit is vooral belangrijk voor grafisch ontwerpers en iedereen die met afbeeldingen werkt. Zo werkt het:

  1. Ga naar het Apple menu en kies Systeemvoorkeuren.

    Image
    Image
  2. Open Beeldschermen.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Kleur tab.

    Image
    Image
  4. Selecteer Calibrate om de Display Calibrator Assistant te starten.

    Image
    Image
  5. Selecteer Doorgaan.

    Image
    Image
  6. De Display Calibrator Assistant begeleidt u bij het aanpassen van het display. Volg de instructies op het scherm.
  7. Als u klaar bent, maakt de Display Calibrator Assistant een gekalibreerd kleurprofiel en wijst dit automatisch toe als het kleurprofiel van het display.

    Het aantal aanpassingen in het kalibratieproces is afhankelijk van het type display. Sommige schermen hebben extra ingebouwde kleurnauwkeurigheid en kalibratiefuncties. Zie de documentatie van uw beeldscherm.

Gebruik de Windows 10 Color Calibration Tool

Het Windows 10 Display Color Calibration-hulpprogramma past verschillende aspecten van het scherm aan, waaronder kleur, helderheid en verzadiging. Zo gebruik je het:

  1. Open de Windows 10 Settings app en selecteer System.

    Image
    Image
  2. Kies het Display tabblad als het niet open is.

    Image
    Image
  3. Scroll naar beneden en kies Geavanceerde weergave-instellingen.

    Image
    Image
  4. Selecteer Eigenschappen van de beeldschermadapter voor het beeldscherm dat u wilt kalibreren.

    Image
    Image
  5. Ga naar de Kleurbeheer tab.

    Image
    Image
  6. Selecteer Kleurbeheer.

    Image
    Image
  7. Ga naar de Advanced tab.

    Image
    Image
  8. Select Kalibreer weergave.

    Image
    Image
  9. Volg de instructies op het scherm om het kalibratieproces te doorlopen.

Kalibreer uw monitor met een gratis online tool

Als je je monitor voor professionele doeleinden gebruikt, wil je misschien wat extra maatregelen nemen om een perfecte video- en beeldkwaliteit te garanderen. Gratis online monitor-testtools zoals Lagom en Eizo Monitor Test kunnen u helpen de instellingen aan te passen met behulp van objectief bronmateriaal zoals kleurdiagrammen en testpatronen.

Lagom Online Monitor-Test Tool

Lagom helpt u de instellingen van uw LCD-monitor aan te passen om de beste beeldkwaliteit te garanderen.

  1. Ga naar de Lagom-website en lees de instructies over monitorkalibratie.

    Image
    Image
  2. Selecteer in het vervolgkeuzemenu bovenaan de tests die u wilt uitvoeren, waaronder Contrast, Sharpness, Gamma-kalibratie en meer.

    Image
    Image

    De tools op Lagom.nl zijn beschikbaar om te downloaden, zodat je de tools kunt gebruiken als je geen internetverbinding hebt.

EIZO Online Monitor-Test Tool

EIZO's functionaliteit is vergelijkbaar met de Lagom-tool.

  1. Ga naar de EIZO-website en bekijk de beschikbare tests, waaronder Color Distances, Gradients, Defective Pixels, en meer.
  2. Kies de tests die u wilt uitvoeren en selecteer vervolgens Start Test.

    Image
    Image
  3. Voer een of alle monitortests uit om de instellingen aan te passen.

    Image
    Image

Professionele monitorkalibratietools

Als u op zoek bent naar meer diepgaande monitorkalibratie, zijn er betaalde professionele programma's voor het testen van monitoren, waarvan vele een gratis proefversie bieden.

De Passmark MonitorTest-software geeft een volledig scherm van verschillende tests. Het genereert 35 testpatronen en dekt touchscreens en HDR terwijl het ondersteuning biedt voor alle beschikbare resoluties en kleurdiepten. MonitorTest werkt met alle resoluties en met meerdere monitoropstellingen. Het ondersteunt ook lustests.

DisplayMate is een ander professioneel hulpmiddel voor het kalibreren van monitoren dat tot doel heeft de beeld- en beeldkwaliteit van mobiele schermen, computer- en videomonitoren, projectoren en tv's te verbeteren.

Aanbevolen: