Administratieve hulpmiddelen (wat het is en hoe het te gebruiken)

Inhoudsopgave:

Administratieve hulpmiddelen (wat het is en hoe het te gebruiken)
Administratieve hulpmiddelen (wat het is en hoe het te gebruiken)
Anonim

Administratieve tools is de verzamelnaam voor verschillende geavanceerde tools in Windows die voornamelijk worden gebruikt door systeembeheerders.

Het is beschikbaar in het besturingssysteem Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en Windows Server. Windows 11 noemt deze tools Windows Tools.

Hieronder vindt u een lijst met programma's die u kunt vinden in Systeembeheer, compleet met samenvattingen, in welke versies van Windows ze voorkomen, en links naar meer details over de programma's, als we die hebben.

Bottom Line

De programma's kunnen worden gebruikt om een test van het computergeheugen te plannen, geavanceerde aspecten van gebruikers en groepen te beheren, harde schijven te formatteren, Windows-services te configureren, te wijzigen hoe het besturingssysteem start en nog veel, veel meer.

Hoe toegang te krijgen tot Systeembeheer

Omdat het een applet van het Configuratiescherm is, is het toegankelijk via het Configuratiescherm. Om het te vinden, opent u eerst het Configuratiescherm en kiest u vervolgens Administrative Tools.

Image
Image

Als u problemen ondervindt bij het vinden van de applet Systeembeheer, wijzigt u de weergave van het Configuratiescherm in iets anders dan Home of Categorie, afhankelijk van uw versie van Windows. In Windows 10 of 8 zou u bijvoorbeeld de optie "Bekijken op" wijzigen in Grote pictogrammen of Kleine pictogrammen

De tools die beschikbaar zijn in Systeembeheer zijn ook toegankelijk via de speciale GodMode-map, maar dat is alleen nuttig als je GodMode al hebt ingeschakeld.

Administratieve hulpmiddelen gebruiken

Deze reeks tools is in feite een map die snelkoppelingen bevat naar andere delen van Windows waar de tools zich daadwerkelijk bevinden. Dubbelklikken of dubbeltikken op een van deze snelkoppelingen start die tool.

Met andere woorden, Systeembeheer zelf doet niets. Het is gewoon een locatie waar snelkoppelingen naar gerelateerde programma's worden opgeslagen die daadwerkelijk in de Windows-map zijn opgeslagen.

De meeste beschikbare programma's zijn modules voor de Microsoft Management Console (MMC).

Componentendiensten

Image
Image

Component Services is een MMC-module die wordt gebruikt voor het beheren en configureren van COM-componenten, COM+-toepassingen en meer.

Het is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows XP. Dit hulpprogramma bestaat in Windows Vista (voer comexp.msc uit om het te starten) maar was om de een of andere reden niet opgenomen in Systeembeheer in die versie van Windows.

Computerbeheer

Image
Image

Computerbeheer is een MMC-module die wordt gebruikt als een centrale locatie om lokale of externe computers te beheren.

Het omvat Taakplanner, Event Viewer, Lokale gebruikers en groepen, Apparaatbeheer, Schijfbeheer en meer, allemaal op één locatie. Dit maakt het heel eenvoudig om alle belangrijke aspecten van een computer te beheren.

Je kunt het vinden in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Schijven defragmenteren en optimaliseren

Image
Image

Schijven defragmenteren en optimaliseren opent Microsoft Drive Optimizer, de ingebouwde defragmentatietool in Windows.

Het is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10 en Windows 8. Windows 7, Windows Vista en Windows XP hebben allemaal defragmentatietools, maar ze zijn niet beschikbaar via Systeembeheer in die versies van Windows.

Andere bedrijven maken defragmentatiesoftware die concurreert met de ingebouwde tools van Microsoft. Bekijk onze lijst met gratis defragmentatiesoftware voor enkele van de betere.

Schijfopruiming

Image
Image

Schijfopruiming opent Disk Space Cleanup Manager, een tool die wordt gebruikt om schijfruimte vrij te maken door onnodige bestanden te verwijderen, zoals installatielogboeken, tijdelijke bestanden, Windows Update-caches en meer.

Het maakt deel uit van Systeembeheer in Windows 10 en Windows 8. Je kunt het ook vinden in Windows 7, Windows Vista en Windows XP, maar het hulpprogramma is niet beschikbaar via Systeembeheer.

Er zijn een aantal "schonere" tools beschikbaar van andere bedrijven dan Microsoft die veel meer doen dan wat Schijfopruiming doet. CCleaner is een van onze favorieten, maar er zijn ook andere gratis hulpprogramma's voor het opschonen van pc's.

Event Viewer

Image
Image

Event Viewer is een MMC-module die wordt gebruikt om informatie over bepaalde acties in Windows te bekijken, genaamd events.

Het kan soms worden gebruikt om een probleem te identificeren dat zich in Windows heeft voorgedaan, vooral wanneer er een probleem is opgetreden maar geen duidelijke foutmelding is ontvangen.

Evenementen worden opgeslagen in gebeurtenislogboeken. Er zijn een aantal Windows-gebeurtenislogboeken, waaronder toepassings-, beveiligings-, systeem-, installatie- en doorgestuurde gebeurtenissen.

Toepassingsspecifieke en aangepaste gebeurtenislogboeken bestaan ook in Logboeken, waarbij gebeurtenissen worden geregistreerd die optreden bij en specifiek zijn voor bepaalde programma's.

Dit is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

iSCSI Initiator

Image
Image

De iSCSI Initiator-link in Systeembeheer start de iSCSI Initiator Configuration Tool.

Dit programma wordt gebruikt om de communicatie tussen iSCSI-opslagapparaten in een netwerk te beheren.

Aangezien iSCSI-apparaten doorgaans worden aangetroffen in een onderneming of grote zakelijke omgevingen, ziet u meestal alleen de iSCSI Initiator-tool die wordt gebruikt met serverversies van Windows.

Het is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

Lokaal beveiligingsbeleid

Image
Image

Lokaal beveiligingsbeleid is een MMC-module die wordt gebruikt om de beveiligingsinstellingen van Groepsbeleid te beheren.

Een voorbeeld van het gebruik van Lokaal beveiligingsbeleid is het vereisen van een minimale wachtwoordlengte voor gebruikerswachtwoorden, het afdwingen van een maximale wachtwoordduur of ervoor zorgen dat elk nieuw wachtwoord een bepaald niveau van complexiteit heeft.

Vrijwel elke gedetailleerde beperking die u zich kunt voorstellen, kan worden ingesteld met Local Security Policy.

Lokaal beveiligingsbeleid is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

ODBC-gegevensbronnen

Image
Image

ODBC Data Sources (ODBC) opent ODBC Data Source Administrator, een programma dat wordt gebruikt om ODBC-gegevensbronnen te beheren.

ODBC-gegevensbronnen is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10 en Windows 8.

Als de versie van Windows die u gebruikt 64-bits is, ziet u twee versies, zowel een ODBC-gegevensbronnen (32-bits) als een ODBC-gegevensbronnen (64-bits) link, die gebruikt om gegevensbronnen te beheren voor zowel 32-bits als 64-bits toepassingen.

ODBC Data Source Administrator is ook toegankelijk via Systeembeheer in Windows 7, Windows Vista en Windows XP, maar de link heet Data Sources (ODBC).

Memory Diagnostics Tool

Image
Image

Memory Diagnostics Tool is de naam van de snelkoppeling in Systeembeheer in Windows Vista die Windows Memory Diagnostic start bij de volgende keer opnieuw opstarten.

Dit hulpprogramma test het geheugen van uw computer om defecten te identificeren, waardoor u uiteindelijk uw RAM-geheugen moet vervangen.

Het werd hernoemd naar Windows Memory Diagnostic in latere versies van Windows. U kunt er meer over lezen aan het einde van deze lijst.

Prestatiemonitor

Image
Image

Performance Monitor is een MMC-module die wordt gebruikt om re altime of eerder opgenomen computerprestatiegegevens te bekijken.

Geavanceerde informatie over je CPU, RAM, harde schijf en netwerk zijn slechts enkele van de dingen die je via deze tool kunt bekijken.

Performance Monitor is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

In Windows Vista maken de beschikbare functies deel uit van Reliability and Performance Monitor, beschikbaar via Systeembeheer in die versie van Windows.

In Windows XP is een oudere versie van deze tool, simpelweg Performance genaamd, opgenomen in Systeembeheer.

Afdrukbeheer

Image
Image

Afdrukbeheer is een MMC-module die wordt gebruikt als een centrale locatie voor het beheren van lokale en netwerkprinterinstellingen, geïnstalleerde printerstuurprogramma's, huidige afdruktaken en nog veel meer.

Basisprinterbeheer kan nog steeds het beste worden uitgevoerd vanuit Apparaten en printers (Windows 10, 8, 7 en Vista) of Printers en faxapparaten(Windows XP).

Afdrukbeheer is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

Herstelschijf

Image
Image

Recovery Drive is een tool die wordt gebruikt om systeembestanden naar een USB-apparaat te kopiëren, zodat u in het geval van een probleem Windows kunt repareren of het hele besturingssysteem opnieuw kunt installeren.

Het is alleen opgenomen in de systeembeheerprogramma's van Windows 10, maar u kunt het elders in Windows 8 openen. Oudere versies van Windows hebben andere herstelopties, zoals de systeemherstelschijf in Windows 7.

Register-editor

Image
Image

Registry Editor is de ingebouwde editor voor het Windows-register.

Er is weinig reden voor de gemiddelde computergebruiker om toegang te krijgen tot deze tool, maar sommige diepgaande aanpassingen en probleemoplossing vinden plaats via de Register-editor.

Registry Editor is alleen beschikbaar via Systeembeheer in Windows 10. De tool zelf is echter ook beschikbaar in andere versies van Windows, via de opdracht 'regedit'.

Betrouwbaarheids- en prestatiemeter

Image
Image

Betrouwbaarheids- en prestatiemeter is een tool die wordt gebruikt om statistieken over systeemproblemen en belangrijke hardware op uw computer te controleren.

Het maakt deel uit van Systeembeheer in Windows Vista. In Windows 10, Windows 8 en Windows 7 werden de "Prestaties"-functies van deze tool Performance Monitor, waarover u meer kunt lezen onderaan deze lijst.

De "Betrouwbaarheid"-functies zijn uit Systeembeheer verwijderd en onderdeel geworden van de Action Center-applet in het Configuratiescherm.

Resource Monitor

Image
Image

Resource Monitor is een tool die wordt gebruikt om details te bekijken over de huidige CPU-, geheugen-, schijf- en netwerkactiviteit die individuele processen gebruiken.

Het is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10 en Windows 8. Resource Monitor is ook beschikbaar in Windows 7 en Windows Vista, maar niet via Systeembeheer.

In die oudere versies van Windows, voer resmon uit om het snel te openen.

Diensten

Image
Image

Services is een MMC-module die wordt gebruikt om de verschillende bestaande Windows-services te beheren die ervoor zorgen dat uw computer opstart en vervolgens blijft werken, zoals u verwacht.

De Services-tool wordt meestal gebruikt om het opstarttype voor een bepaalde service te wijzigen, wat verandert wanneer of hoe de service wordt uitgevoerd. U kunt kiezen uit Automatisch (vertraagde start), Automatisch, Handmatig en Uitgeschakeld.

Dit is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Systeemconfiguratie

Image
Image

De koppeling Systeemconfiguratie start Systeemconfiguratie, een hulpmiddel dat wordt gebruikt om bepaalde soorten opstartproblemen van Windows op te lossen.

Het is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista. In Windows 7 kan de tool worden gebruikt om de programma's te beheren die worden gestart wanneer Windows opstart.

Het is ook beschikbaar in Windows XP, maar alleen niet in Systeembeheer. Voer msconfig uit om het te starten.

Systeeminformatie

Image
Image

De koppeling Systeeminformatie opent het programma Systeeminformatie, een hulpmiddel dat ongelooflijk gedetailleerde gegevens weergeeft over de hardware, stuurprogramma's en de meeste onderdelen van uw computer.

Het is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10 en Windows 8. Het hulpprogramma Systeeminformatie is ook opgenomen in Windows 7, Windows Vista en Windows XP, maar alleen niet in Systeembeheer; voer msinfo32 uit om het te starten in die eerdere versies van Windows.

Systeeminformatieprogramma's van derden kunnen ook worden gebruikt om specifieke details over uw computer te bekijken.

Taakplanner

Image
Image

Task Scheduler is een MMC-module die wordt gebruikt om een taak of programma zo te plannen dat deze automatisch wordt uitgevoerd op een specifieke datum en tijd.

Sommige niet-Windows-programma's kunnen Taakplanner gebruiken om dingen zoals een schijfopruimings- of defragmentatietool zo in te stellen dat deze automatisch wordt uitgevoerd.

Het is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista. Een programma voor het plannen van taken, genaamd Scheduled Tasks, is ook opgenomen in Windows XP, maar maakt geen deel uit van deze toolset.

Windows Firewall met geavanceerde beveiliging

Image
Image

Windows Firewall met geavanceerde beveiliging is een MMC-module die wordt gebruikt voor geavanceerde configuratie van de softwarefirewall die bij Windows wordt geleverd.

Basis firewallbeheer kan het beste worden uitgevoerd via de Windows Firewall-applet in het Configuratiescherm.

Sommige versies van Windows noemen dit Windows Defender Firewall met geavanceerde beveiliging.

Het is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

De ingebouwde firewall van Windows is standaard ingeschakeld, maar u kunt deze altijd uitschakelen en een programma van derden gebruiken. Er zijn tal van gratis firewallprogramma's om uit te kiezen.

Windows Geheugendiagnose

Image
Image

De Windows Memory Diagnostic-link start een planningstool voor het uitvoeren van Windows Memory Diagnostic tijdens de volgende herstart van de computer.

Het test het geheugen van uw computer wanneer Windows niet actief is, daarom kunt u alleen een geheugentest plannen en niet meteen vanuit Windows uitvoeren.

Dit is opgenomen in Systeembeheer in Windows 10, Windows 8 en Windows 7. Dit hulpprogramma is ook beschikbaar in deze map in Windows Vista, maar wordt aangeduid als Memory Diagnostics Tool.

Er zijn andere gratis geheugentestprogramma's die u kunt gebruiken naast die van Microsoft, die we rangschikken en beoordelen in onze lijst met gratis geheugentestprogramma's.

Windows PowerShell ISE

Image
Image

Windows PowerShell ISE start Windows PowerShell Integrated Scripting Environment (ISE), een grafische hostomgeving voor PowerShell.

PowerShell is een krachtig opdrachtregelprogramma en scripttaal die beheerders kunnen gebruiken om verschillende aspecten van lokale en externe Windows-systemen te besturen.

Windows PowerShell ISE is opgenomen in Systeembeheer in Windows 8. Het is ook beschikbaar in Windows 7 en Windows Vista, maar niet via Systeembeheer - die versies van Windows hebben echter een link naar een PowerShell-opdrachtregel.

Windows PowerShell-modules

Image
Image

De koppeling Windows PowerShell Modules start Windows PowerShell en voert vervolgens automatisch de cmdlet ImportSystemModules uit.

Windows PowerShell-modules maken deel uit van Systeembeheer in Windows 7. U ziet het ook als onderdeel van Systeembeheer in Windows Vista, maar alleen als de optionele Windows PowerShell 2.0 is geïnstalleerd.

Windows PowerShell 2.0 kan hier gratis worden gedownload van Microsoft als onderdeel van de Windows Management Framework Core.

Extra administratieve hulpmiddelen

Sommige andere programma's kunnen in bepaalde situaties ook in Systeembeheer verschijnen.

Bijvoorbeeld, in Windows XP, wanneer Microsoft. NET Framework 1.1 is geïnstalleerd, ziet u zowel Microsoft. NET Framework 1.1 Configuration als Microsoft. NET Framework 1.1-wizards.

Aanbevolen: