Een moederbord vervangen

Inhoudsopgave:

Een moederbord vervangen
Een moederbord vervangen
Anonim

Wat te weten

  • U moet uw oude hardware en moederbord verwijderen voordat u de nieuwe installeert.
  • U kunt uw oude hardware, zoals harde schijven en grafische kaarten, gebruiken met een nieuw moederbord.
  • Mogelijk moet u nieuwe hardware aanschaffen en installeren, zoals een nieuwe CPU of RAM die compatibel is met uw nieuwe moederbord.

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u het moederbord in uw computer vervangt, of u nu een upgrade uitvoert of een beschadigd of kapot bord moet vervangen.

Er komt wat voorbereiding bij kijken, aangezien je de oude hardwarecomponenten en je oude moederbord moet verwijderen voordat je een nieuwe installeert.

Wat te doen voordat u een nieuw moederbord installeert

Image
Image

Er zijn enkele stappen die u moet volgen voordat u een nieuw moederbord installeert. Als je een gloednieuwe koffer hebt die leeg is, kun je deze sectie natuurlijk overslaan.

Dit is wat u moet doen om u voor te bereiden op de installatie van het nieuwe moederbord:

  • Ontkoppel alle randapparatuur, inclusief de muis, het toetsenbord, de Ethernet-kabel, externe harde schijven, printers en meer.
  • Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld en dat de voedingsschakelaar op 0 staat. Koppel vervolgens de voedingskabel los.
  • Leg het chassis of de behuizing voorzichtig op zijn kant met de rechterkant naar boven gericht (rechterkant naar achteren gericht, linkerkant naar voren gericht).
  • Maak de duimschroeven aan de achterkant van de behuizing los en verwijder ze, schuif ze eraf en til het zijpaneel op.
  • Ontkoppel alle interne hardware, inclusief de grafische kaart, interne harde schijven, RAM, systeemventilatoren, CPU-ventilator en CPU. Als u een waterkoeler of een aftermarket-AIO heeft, moet u die eerst verwijderen. Zorg ervoor dat u alle hardware ergens veilig en zonder statische elektriciteit plaatst.
  • Koppel de voedingskabels los.
  • Gebruik een computerveilige schroevendraaier om de schroeven te verwijderen waarmee het moederbord aan de behuizing is bevestigd en de afstandhouders eronder.
  • Verwijder het oude moederbord voorzichtig uit de behuizing en plaats het op een veilige plaats.

Na het volgen van de bovenstaande suggesties, zou je naar een lege computerkast moeten kijken. Een alternatief is om je moederbord en hardware in een gloednieuwe behuizing te installeren, wat zou betekenen dat je niets hoeft te verwijderen.

Welke hardware moet worden vervangen?

Afhankelijk van het oude moederbord en hoe het zich verhoudt tot het nieuwe bord dat je gaat installeren, kun je misschien je oude hardware behouden en opnieuw gebruiken. Soms is hardware echter incompatibel, waardoor u deze moet vervangen.

Hier zijn enkele van de hardwareoverwegingen die u moet maken voordat u een moederbord verwisselt:

  • Is de CPU-socket hetzelfde? Als het antwoord nee is, of het is een geheel ander merk (AMD vs. Intel), dan heb je een nieuwe CPU nodig.
  • Wat zijn de RAM-specificaties van het nieuwe bord? DDR3 RAM is bijvoorbeeld niet compatibel met slots met DDR4-classificatie.
  • Wat zijn de voedingsvereisten van alle aangesloten hardware? Als u een upgrade uitvoert naar een gloednieuwe GPU, moet u mogelijk een krachtigere voeding installeren. Aan de andere kant, als de voeding die op je oude moederbord is aangesloten al een flink aantal jaar oud is, moet je waarschijnlijk toch overwegen om te upgraden.

Harde schijven nemen een middenweg in, omdat ze in de meeste gevallen universeel compatibel zijn, vooral als het SATA-schijven zijn. U kunt echter overwegen een upgrade uit te voeren als u een SSD-schijf of een schijf met snellere prestaties wilt.

Het moederbord vervangen

Ervan uitgaande dat je je behuizing al hebt leeggemaakt door het oude moederbord en de hardware te verwijderen, tenzij je een nieuwe behuizing gebruikt, is het tijd om je nieuwe apparatuur te installeren.

Zo installeer je je nieuwe moederbord:

  1. Zorg ervoor dat de behuizing open is. Hiervoor moeten de duimschroeven van het zijpaneel losgemaakt en verwijderd worden en moet het zijpaneel worden verwijderd.
  2. Als de behuizing nieuw is, verwijder dan alles erin, inclusief losse kabels, plastic, enzovoort. Als de behuizing oud is, verwijder dan alle oude snoeren, inclusief voedingskabels. Idealiter zou alles moeten worden losgekoppeld en verwijderd uit de case.
  3. Let op de grootte van het moederbord en installeer uw afstandhouders op alle vier de hoeken. U moet ook stand-offs gelijkmatig in het midden installeren, waar het moederbord zal worden geplaatst. Installeer voldoende afstandhouders om het moederbord op te hangen en te voorkomen dat het de zijkanten van de behuizing raakt.

  4. Installeer de CPU door deze in de socket te bevestigen en de sluiting te vergrendelen.
  5. Afhankelijk van de grootte van uw CPU-ventilator of waterkoelsysteem, kunt u overwegen deze te installeren nadat u uw RAM-geheugen hebt geïnstalleerd. Volg de instructies voor de koeler en installeer deze met behulp van de meegeleverde beugels. Controleer nogmaals of je al het plastic van je componenten hebt verwijderd, inclusief de onderkant van je CPU-ventilator. Verspreid ook de juiste hoeveelheid koelpasta tussen de CPU en de ventilator.
  6. Installeer uw RAM-modules door stevig aan beide uiteinden te drukken totdat de klemmen op hun plaats vastklikken.
  7. Plaats het I/O-schild van je moederbord op zijn plaats aan de achterkant van de behuizing.
  8. Schuif je moederbord voorzichtig op zijn plaats in het chassis en zorg ervoor dat het achterpaneel correct is uitgelijnd en de schroefgaten ook zijn uitgelijnd met de onderstaande afstandhouders.
  9. Gebruik een computerveilige schroevendraaier om het moederbord met de juiste schroeven aan de afstandhouders te bevestigen.
  10. Installeer de voeding aan de boven- of onderkant van de behuizing en pas de kabels aan zodat er ruimte is om het moederbord en uw andere hardware te bereiken. Vergeet niet de voeding met schroeven vast te zetten!
  11. Steek de stroomconnectoren in, inclusief de 24-pins en de 8-pins connectoren.
  12. Als u van bovenaf naar beneden kijkt, installeert u de bedieningselementen van de behuizing op de juiste headers rechtsonder op het moederbord. De kabels verschillen van geval tot geval, maar de belangrijkste zijn de aan/uit-schakelaar en de reset-schakelaar, evenals de LED-indicatoren.
  13. Installeer alle extra hardware die je bij de hand hebt, inclusief harde schijven, uitbreidingskaarten, grafische kaarten, enzovoort.
  14. Installeer je casefans en leid de kabels voorzichtig naar een compatibele fanheader op het moederbord.

Zet de computer aan en geniet van de vruchten van je werk! Als de computer niet aan gaat, of wel aan maar niet POST, moet je wat problemen oplossen om te zien waar je fout ging.

Kan ik moederborden verwisselen zonder Windows opnieuw te installeren?

Het Windows-besturingssysteem is opgeslagen op een harde schijf, dus het verwisselen van moederborden of het installeren van een nieuwe zou bijna geen effect moeten hebben op uw Windows-ervaring. Wanneer u Windows voor het eerst opstart, na het installeren van het nieuwe moederbord, moet u mogelijk gerelateerde softwarestuurprogramma's installeren, maar dat proces zou geen invloed moeten hebben op uw bestaande installatie, inclusief uw gegevens en applicaties.

U zou de harde schijf van uw oude computer moeten kunnen verwijderen en rechtstreeks op uw nieuwe moederbord kunnen aansluiten. Wanneer al uw hardware is geïnstalleerd en u klaar bent om Windows te starten, zou het moeten opstarten net zoals op uw oude computer. De uitzondering is als er een hardwarefout of probleem is met uw nieuwe apparatuur. Als je de hardware verkeerd hebt geïnstalleerd of als er een storing is, start de computer mogelijk niet op.

Kun je zomaar een moederbord vervangen?

Ja en nee. Het antwoord is iets gecompliceerder omdat het afhangt van welke hardware op je oude moederbord was aangesloten. PCIe-uitbreidingskaarten en harde schijven zijn bijna altijd universeel compatibel. Er zijn echter verschillende soorten RAM, CPU's en soms zelfs voedingen.

Wat dat betekent, is dat wanneer je je oude moederbord loskoppelt en de-installeert, een deel van de hardware die je hebt geïnstalleerd mogelijk niet compatibel is met je nieuwe moederbord. Als dat het geval is, moet u ook een deel van de andere hardware vervangen, namelijk uw RAM of CPU.

Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een AMD CPU installeren in een moederbord met een Intel-socket. Ze hebben verschillende formaten en configuraties, en de chipsets op het bord zijn niet compatibel.

Als al je oude hardware compatibel is met je nieuwe moederbord, ja, dan kun je een 1:1-swap doen. Vaker wel dan niet, moet u van plan zijn om naast uw moederbord nieuwe hardware te kopen en te installeren.

FAQ

    Moet de batterij van een moederbord worden vervangen?

    Een lege CMOS-batterij kan fouten veroorzaken over de klok of CMOS bij het opstarten van de computer en een rood lampje op het moederbord. Om het te vervangen, koppelt u de computer los van de stroombron, verwijdert u de hoofdbatterij als het een laptop is en opent u de behuizing of het batterijpaneel om de CMOS-batterij te verwijderen en te vervangen. Raadpleeg de fabrikant voor hulp bij het lokaliseren van de batterij, aangezien elke computer anders is.

    Kunt u de CPU op een moederbord vervangen?

    Je kunt een CPU upgraden, en hoewel het niet ongelooflijk complex is, moet je voorzichtig zijn omdat er kans bestaat dat de CPU en het moederbord beschadigd raken. Zorg er dus eerst voor dat u een CPU selecteert die compatibel is met uw moederbord. Maak vervolgens, voordat u de CPU vervangt, een back-up van alle kritieke gegevens en bereid het oppervlak voor, waarbij u ervoor zorgt dat het vrij is van stof, vuil en puin en geen geleidend oppervlak is.

Aanbevolen: