Asus Chromebook Flip C302CA Review: goedkoop, converteerbaar en serieus geweldig

Inhoudsopgave:

Asus Chromebook Flip C302CA Review: goedkoop, converteerbaar en serieus geweldig
Asus Chromebook Flip C302CA Review: goedkoop, converteerbaar en serieus geweldig
Anonim

ASUS Chromebook Flip C302CA-DHM4

N. B. Dit is een ouder product dat mogelijk is bijgewerkt of vervangen. Lees onze gids voor de beste Chromebooks voor onze nieuwste keuzes. Besteed geen vier cijfers aan een laptop als je niet alle toeters en bellen nodig hebt. De Chromebook Flip van $ 500 is een convertible genot dat sommige Windows- en Mac-die-hards zou kunnen overtuigen.

ASUS Chromebook Flip C302CA-DHM4

Image
Image

We hebben de Asus Chromebook Flip C302CA gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Google heeft de ouderwetse technische wereld ontwricht, van zijn software en services tot de opkomst van Android in de mobiele ruimte - en het heeft vrijwel hetzelfde gedaan op de laptopmarkt met zijn Chromebook-concept. De notebooks met Chrome OS-technologie zijn doorgaans ver onder de concurrentie geprijsd en bieden krachtige kernservices en functionaliteit. Ze zijn het betaalbare apparaat bij uitstek geworden voor veel studenten, scholen en andere budgetbewuste kopers.

De Asus Chromebook Flip (C302CA) 12,5-inch laptop werd begin 2017 gelanceerd en was een van de meest populaire opties, en meer dan twee jaar later is hij nog steeds op de markt. Kan deze converteerbare laptop/tablet-hybride echt ultradraagbare Windows- en Mac-laptops vervangen voor een fractie van de prijs, of zijn de compromissen te belangrijk om te overwinnen? We hebben een week met de Chromebook Flip doorgebracht om te zien hoe deze zich verhoudt tot de concurrentie van vandaag.

Image
Image

Ontwerp en functies: het is leuk om te draaien

Net zoals Chromebooks conceptueel zijn ontworpen als budgetlaptops, is de Asus Chromebook Flip fysiek gebouwd als een goedkope MacBook. Het heeft dezelfde soort minimale esthetiek, zij het niet helemaal hetzelfde niveau van eersteklas visuele glans. Van het scharnierontwerp tot de materialen en kleine nuances, de Chromebook Flip ziet er niet uit als een laptop van $ 1.000.

Dat is geen klacht, maar een constatering. Met een solide zilveren aluminium kern en duurzame constructie voelt de Chromebook Flip gelukkig niet goedkoop aan. Het voelt alsof het is gebouwd om de dagelijkse stress van het gebruik aan te kunnen, maar met een gewicht van slechts 2,65 pond is het erg licht en gemakkelijk mee te nemen. Het lijkt meer vuil en vlekken aan te trekken dan veel andere aluminium laptops die we hebben gebruikt, hoewel het niet moeilijk is om ze weg te wrijven.

Het 12,5-inch touchscreen is een tikkeltje kleiner dan de gewone 13-inch laptopschermgrootte, maar door de vele randen rond het scherm is de totale grootte van de laptop bijna identiek aan die van een Apple MacBook Pro (zij het een beetje dikker). De buitensporige bezel en het grote Asus-logo duiden echter wel op de minder high-end ervaring.

Met een massief zilveren aluminium kern en duurzame constructie voelt de Chromebook Flip gelukkig niet goedkoop aan.

Natuurlijk, zoals de naam al doet vermoeden, doet de Chromebook Flip iets dat geen MacBook kan: hij is converteerbaar, zodat je het scherm helemaal terug kunt vouwen tot een tabletvorm, of een tentachtig ontwerp kunt gebruiken om het apparaat omhoog en bekijk video's. Het scharnier voelt gelukkig stevig aan in elke positie, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de tent plat v alt of dat het scherm in welke modus dan ook rondklapt.

We hebben de Chromebook Flip in de tentmodus gebruikt om Twitch-streams of YouTube-afspeellijsten te bekijken tijdens het afwassen of het avondeten, of om hem in de hoek van een bureau te laten draaien terwijl we ander werk doen. Het is superhandig om in de buurt te hebben als een draagbaar, op zichzelf staand streaming-display. En in het tabletformaat, met het scherm volledig teruggevouwen, is het helemaal handig. Het voelt een beetje vreemd om je vingers tegen de toetsen te drukken terwijl je deze vasthoudt, maar maak je geen zorgen: ze zijn in die vorm uitgeschakeld.

Net als de huidige MacBooks draait het bij de Chromebook Flip om USB-C-poorten; het plaatst er een aan elke kant en slaat volledige USB-A-poorten volledig over. Je kunt de laptop opladen via een van die poorten, en die veelzijdigheid wordt gewaardeerd. Er is echter ook een microSD-kaartpoort aan de rechterkant, wat handig is omdat de interne opslag van 64 GB op dit model vrij slank is (er zijn ook versies van 32 GB en 128 GB beschikbaar), samen met een 3,5 mm koptelefoonpoort aan de linkerkant.

Het toetsenbord van de Chromebook Flip voelt geweldig aan in actie. Het chiclet-toetsenbord uit één stuk heeft een schaarachtig toetsontwerp met een veerweg van 1,4 mm, waardoor het een bevredigender gevoel geeft dan de toetsen van de nieuwste MacBooks (die heel weinig veerweg hebben), en de toetsen zijn responsief en niet bijzonder luid in gebruik. Het is ook helder verlicht, wat niet altijd het geval is met Chromebooks. Het onderstaande touchpad heeft een mooi formaat en is breder dan sommige die we hebben gezien, hoewel lang niet zo groot als de luxueuze trackpads van Apple de laatste tijd.

Configuratieproces: geen enkel probleem

Het instellen van een Chromebook is ongelooflijk eenvoudig. Schakel hem gewoon in (de knop bevindt zich aan de linkerkant), maak verbinding met een netwerk, accepteer de servicevoorwaarden en kies uit alle opties die u wordt gevraagd, en sluit vervolgens uw Google-accountgegevens aan. Als je al een Google-account hebt, worden bladwijzers, Chrome-extensies en apps automatisch toegevoegd. Als u geen Google-account heeft, moet u zich hiervoor aanmelden om de Chromebook te gebruiken. In ieder geval zou dit hele proces niet meer dan een kwestie van minuten in beslag moeten nemen.

Image
Image

Display: klein, maar sterk

Zoals eerder vermeld, is het 12,5-inch 1080p-scherm van de Chromebook Flip iets kleiner dan je bij sommige rivalen zult zien, maar dat doet niets af aan de bruikbaarheid ervan. Het is kleurrijk en mooi levendig, en tekst en afbeeldingen zien er meestal helder uit. Het is niet een van de helderste schermen die we hebben gezien, met een vermelde helderheid van ongeveer 300 nits, maar dat is vrij gebruikelijk bij laptops. Het is een beetje zwakker dan we zouden willen, toegegeven. Het zicht wordt beïnvloed in direct zonlicht, maar in de meeste situaties is het moeilijk om te veel te klagen over dit scherm.

Het werkt ook als een extra groot tabletscherm, omdat het een touchscreen is met 10 interactiepunten. Het voelde net zo responsief als elke andere tablet die we hebben gebruikt.

Prestaties: het doet wat het kan

Je kunt de Chromebook Flip echt niet vergelijken met duurdere Windows- en Mac-laptops in termen van pure verwerkingskracht, omdat Chromebooks niet zijn gebouwd om beesten te zijn. Maar dat hoeven ze niet echt te zijn: de hoogste kwaliteit grafische verwerking die het moet verwerken, zijn games van mobiele kwaliteit, aangezien de Chromebook Flip Android-apps uit de Play Store kan uitvoeren en u geen hoge -einde games van Steam of de Epic Games Store.

De versie van de Chromebook Flip die we hebben getest, werd geleverd met een 2,2 GHz Intel Core M3-6Y30-chip, hoewel je versies kunt krijgen met een Core M7- of Pentium 4405Y-chip voor meer kracht. In combinatie met 4 GB RAM vonden we dat het apparaat snel genoeg was om Chrome OS te omzeilen.

Vergeleken met concurrerende laptops zoals de MacBook Air of Microsoft Surface Laptop 2, bespaart u enorm veel geld terwijl u toch een breed scala aan taken kunt uitvoeren.

Gezien de toegang tot de Play Store, hebben we de Chromebook Flip gebenchmarkt met dezelfde tests die we gebruiken voor Android-telefoons, met een score van 8,818 op de PCMark 2.0 Work-test. De Intel HD Graphics 515 geïntegreerde grafische kaart leverde ondertussen een framesnelheid van 12 frames per seconde in de Car Chase-demo en 53 frames per seconde in de T-Rex-demo. In wezen lijkt de Chromebook Flip vergelijkbaar met een hogere middenklasse Android-telefoon.

Die vergelijking hield stand bij het spelen van Android-racegame Asph alt 9: Legends, die met een vrij soepele clip liep, maar er zeker vager uitzag dan normaal dankzij het opblazen voor het grotere scherm. Online Battle Royale-shooter PUBG Mobile liep ook solide, hoewel de combinatie van toetsenbord en trackpad niet goed aanvoelde. We hebben het scherm helemaal teruggevouwen en alleen het touchscreen gebruikt, wat prima werkte.

Image
Image

Bottom Line

De kleine luidsprekerroosters aan de linker- en rechterkant van de Chromebook Flip zien er niet al te veelbelovend uit, maar de afspeelkwaliteit was beter dan verwacht. De muziekuitvoer is niet groot en gewaagd, maar het is vrij duidelijk en het kan luid worden zonder te verward te worden. Video afspelen via YouTube en Netflix was echter soms te stil op vol volume.

Netwerk: geen klachten hier

De Chromebook Flip heeft dual-band wifi die verbinding kan maken met zowel 2,4 Ghz- als 5 Ghz-netwerken, en we hadden geen problemen met beide tijdens onze tests. We gingen zowel online op een thuisnetwerk als op een Starbucks Google-netwerk, en het ging altijd snel. Op het thuisnetwerk zagen we snelheden van ongeveer 33 Mbps en uploadsnelheden van meer dan 10 Mbps, in wezen hetzelfde als bij andere laptops en smartphones.

Batterij: bijna een dag waard

Zelfs met een budgetvriendelijke prijs, beknibbelt de Asus Chromebook Flip 12,5-inch niet op de levensduur van de batterij. De batterijcel van 39 Wh heeft een nominale levensduur van maximaal 10 uur, en hoewel die schatting ambitieus is voor dagelijks gebruik, zagen we meestal zeven of meer uur gemengd gebruik met het scherm op volledige helderheid. Dat is voor onze gebruikelijke workflow van surfen op het web, het typen van documenten, het bekijken van enkele YouTube-video's en het streamen van muziek van Spotify.

Zelfs met een budgetvriendelijke prijs, beknibbelt de Asus Chromebook Flip 12,5-inch niet op de batterijduur.

Onze laptop-video-rundown-test, die een Netflix-film streamt via wifi met een helderheid van 100 procent, leverde een vergelijkbaar resultaat op: het duurde 6 uur, 57 minuten voordat de Chromebook Flip werd uitgeschakeld. In beide gevallen waren we aangenaam verrast door de batterijprestaties van het apparaat - het versloeg zelfs de MacBook Air uit 2018.

Image
Image

Software: het is zeker anders

ChromeOS biedt een ervaring die het midden houdt tussen een desktop-pc en een Android-tablet. Het is een veel eenvoudigere benadering van pc-gebruik, waarbij alleen wordt gefocust op essentiële functies en functionaliteit. De interface heeft onderaan een pc-achtige balk, maar het is eigenlijk meer een app-dock op je telefoon of tablet. Het is niet verwonderlijk dat de ervaring is opgebouwd rond de eigen apps van Google, die vooraf zijn geladen met de Chrome-webbrowser, Google Documenten, YouTube, Google Foto's, Google Maps en meer.

Sinds de oorspronkelijke release van de Chromebook Flip heeft Google de mogelijkheid toegevoegd om Android-apps uit te voeren die zijn gedownload uit de Play Store. Dit is dezelfde Play Store die te vinden is op talloze smartphones en tablets over de hele wereld en biedt toegang tot een breed scala aan games en apps. Niet elke app ziet of gedraagt zich perfect op een groter scherm, maar we hadden vooral succes: zakelijke chat-app Slack leek op de desktopversie op pc en Mac, net als Spotify. De interface van Twitch zag eruit alsof hij uit de telefoon-app was uitgerekt, maar de video speelde nog steeds perfect.

De Chromebook Flip biedt een ideale middenweg tussen kwaliteit en prijs op de Chromebook-afdeling.

Iedereen die op zoek is naar een vertrouwde pc- of Mac-ervaring, of een apparaat waarop bekende pc- en Mac-apps en -games kunnen worden uitgevoerd, kan moeite hebben met het gebruik van een Chromebook. Het is echt bedoeld voor casual gebruik, zoals surfen op het web, media kijken, schrijven en lichtgewicht gamen. Een apparaat nodig dat is voorbereid op hoogwaardige, professionele creatieve software? Heb je iets nodig waarmee je de nieuwste en beste games kunt spelen? Dat is geen Chromebook.

Gelukkig is de reputatie van de Chromebook als een apparaat dat alleen online is niet waar. Google Docs kan bijvoorbeeld offline worden gebruikt, u kunt foto's bekijken en bewerken, lokaal opgeslagen media bekijken en games spelen waarvoor geen online verbinding nodig is. Het is echt niet zo anders in benadering van andere pc's, maar het algehele gevoel en de stroom van de ervaring varieert op een aantal belangrijke manieren.

Prijs: het voelt als een koopje

Dit is waar de Asus Chromebook Flip echt zijn grootste impact maakt. Zoals gezegd, het is een capabele computer voor de meeste dagelijkse taken, het heeft een zeer goed scherm en de levensduur van de batterij is geweldig. Het beste van alles is dat het geprijsd is op $ 499, hoewel je het voor iets minder kunt vinden (we zien het de laatste tijd rond de $ 400-450). Er zijn goedkopere Chromebooks die beknibbelen op functies en functionaliteit, zoals het overslaan van het converteerbare scharnier of de aanraakfunctionaliteit, of het gebruik van een lagere processor. U kunt veel minder uitgeven en toch een solide laptop krijgen.

Maar de Chromebook Flip biedt een ideale middenweg tussen kwaliteit en prijs op de Chromebook-afdeling - en in vergelijking met concurrerende laptops zoals de MacBook Air of Microsoft Surface Laptop 2, bespaart u enorm veel geld terwijl u toch in staat om een breed scala aan taken uit te voeren.

Image
Image

Asus Chromebook Flip C302CA versus Apple MacBook Air

Op papier zouden deze laptops niet vergelijkbaar moeten zijn. Met $ 1.099 of meer is de MacBook Air een van de meest gepolijste en premium ultradraagbare laptops die je vandaag kunt kopen. De voordelen zijn duidelijk: het heeft een slanke en verfijnde constructie, het helderdere 13,3-inch scherm met een hogere resolutie is prachtig en het touchpad is uitstekend. Het draait ook macOS, een robuuster besturingssysteem dat nog steeds gemakkelijk te gebruiken is.

Als uw computer echter vrij eenvoudig internet nodig heeft, video's bekijkt, documenten typt en spreadsheets invult, dan heeft u geen geavanceerde computer nodig. En de Chromebook Flip heeft een langere batterijduur dan de MacBook Air, terwijl hij op veel belangrijke manieren vergelijkbare functionaliteit biedt. Ongetwijfeld is de MacBook Air de optie van hogere kwaliteit, maar met $ 600 meer weten we niet zeker of het voor de meeste gebruikers de moeite waard is.

Het is een uitstekende, betaalbare laptop

Net zoals de recente oogst van goedkope, sterke middenklasse-telefoons veel vlaggenschip-smartphones buitensporig en onnodig heeft gemaakt, doet de Asus Chromebook Flip C302CA ongeveer hetzelfde voor laptops. Dit is een serieus indrukwekkende en veelzijdige notebook zonder grote tekortkomingen, en hij kost slechts $ 499, minder dan de helft van de prijs van de goedkoopste Apple-laptop op dit moment.

Specs

  • Productnaam Chromebook Flip C302CA-DHM4
  • Product Merk ASUS
  • UPC 889349471715
  • Prijs $499.99
  • Releasedatum januari 2017
  • Productafmetingen 11,97 x 8,28 x 0,54 inch.
  • Garantie 1 jaar
  • Platform ChromeOS
  • Bewerker 2.2Ghz Intel Core M3-6Y30
  • RAM 4GB
  • Opslag 64GB
  • Camera 720p
  • Batterijcapaciteit 39 Wh
  • Poorten 2x USB-C, microSD, 3,5 mm koptelefoonpoort

Aanbevolen: