Een head-unit installeren zonder kabelboom

Inhoudsopgave:

Een head-unit installeren zonder kabelboom
Een head-unit installeren zonder kabelboom
Anonim

Afhankelijk van wat je bedoelt met "een autoradio bedraden zonder harnas", zijn er een aantal manieren om het probleem op te lossen. Als je het fabrieksharnas hebt, maar niet het harnas dat bij je hoofdeenheid is geleverd toen het nieuw was, dan kun je ofwel een adapter kopen - als die beschikbaar is - of er zelf een maken.

Als je alles hebt wat bij de head-unit is geleverd, maar iemand heeft op een gegeven moment de fabriekskabelboom uit de auto gesneden, hoef je alleen maar de draden te identificeren en in je head-unit te solderen. Wanneer uw head-unit echter geen harnas heeft en u te maken heeft met blote draden in uw auto, is dat een ingewikkelder maar nog steeds uitvoerbaar project.

Een autoradio bedraden zonder fabrieksharnas

Hoewel adapters voor head-unit harnas plug-and-play head-unit installatie mogelijk maken, is het relatief gebruikelijk voor installateurs om de fabriek harnas door te knippen en in de head-unit harnas te solderen tijdens de installatie. Als die head-unit op een later tijdstip wordt verwijderd, blijf je achter met blootliggende draden, of als je wilt upgraden naar een nieuwe aftermarket-head-unit, moet je de aftermarket-kabelboom verwijderen en helemaal opnieuw beginnen.

Hoewel het misschien ontmoedigend lijkt om in je dashboard te kijken en een wilde wirwar van draden te zien, is dit probleem relatief eenvoudig op te lossen. De beste oplossing is om een bedradingsschema voor uw merk en model auto te verkrijgen, of online te gaan en te zoeken naar een diagram of tabel die laat zien welke draden wat doen.

Als je de kleuren van de luidspreker, voeding, aarde, memory keep alive en andere draden kunt achterhalen, hoef je ze alleen maar in het dashboard te lokaliseren en aan de overeenkomstige draden op je hoofdeenheid.

Als je die informatie niet online kunt vinden of liever dingen op de ouderwetse manier doet, is het een eenvoudig proces om uit te zoeken welke draden dat doen. Met een paar basishulpmiddelen, zoals een testlampje, multimeter en misschien een batterij van 1,5 V, kun je alles in een paar minuten regelen.

Voor meer informatie over het correct identificeren van de warboel van autostereokabels in uw dashboard, bekijk onze basisprimer voor autostereobedrading.

Image
Image

Een autoradio bedraden zonder hoofdunitharnas

Het bedraden van een autoradio zonder harnas van de hoofdunit is een meer gecompliceerde uitdaging die enige fabricage vereist. Het opsporen van een nieuw of gebruikt harnas is de gemakkelijkste oplossing. Tenzij er een nieuw harnas beschikbaar is, kunt u mogelijk een gebruikt exemplaar vinden bij een plaatselijke sloopwerf of een verkooppunt voor gebruikte onderdelen.

Als je geen vervangend harnas voor je autoradio kunt vinden, heb je je werk voor de boeg.

Verkrijg een pinout-diagram voor uw head-unit. De beste manier om dit te vinden, is door het modelnummer van de head-unit van het label te halen en vervolgens op internet te zoeken. Zelfs als de fabrikant geen adequate documentatie verstrekt, kunt u mogelijk pinout-informatie op een forum of elders vinden.

Als je de pinout-gegevens voor de head-unit niet kunt vinden, is dat zo'n beetje een deal-breaker.

Een nieuwe kabelboom van de hoofdeenheid vervaardigen

Als je de pinout-gegevens kunt vinden, gebruik deze dan om een nieuw harnas te fabriceren. De beste manier om dit te doen, is door een rechthoekige connector te verkrijgen die op uw hoofdunit past.

In de meeste gevallen hebt u een rechthoekige headerconnector met twee rijen nodig met een vrouwelijke socket van het type doorlopende montage. Dit type connector is ontworpen om op een printplaat te worden geïnstalleerd, maar het werkt ook in een mum van tijd als de basis van een vervangende autoradio-harnas.

Misschien kunt u geen connector vinden met de juiste pinafstand en het juiste aantal pins. Hoewel de afstand tussen de pinnen belangrijk is, is het aantal pinnen dat niet. Je kunt meerdere kleinere connectoren gebruiken of een grote inkorten om te passen, wat het beste werkt.

Nadat je een pinout-diagram hebt gevonden en een rechthoekige connector hebt verkregen, soldeer je draden aan elk van de pinnen op de connector en plaats je krimpkous op elke draad om kortsluiting te voorkomen.

Als je auto nog steeds de fabriekskabelboom heeft, zijn er twee manieren om de installatie te voltooien. Koop een adapter die is ontworpen om in het harnas te worden gestoken of maak er een op dezelfde manier als die voor uw hoofdeenheid.

Je kunt ook de draden doorknippen en ze rechtstreeks aansluiten op je nieuwe kabelboom, hoewel dat nieuwe problemen verschuift naar de volgende persoon die probeert de stereo te upgraden.

Een autoradio bedraden zonder harnassen

Als je hoofdunit geen harnas heeft en iemand heeft het harnas uit je auto geknipt, dan moet je een combinatie van de bovenstaande methoden gebruiken.

De eerste stap is het verkrijgen van een pin-out voor uw head-unit en het fabriceren van een nieuw harnas. Identificeer daarna alle draden in het dashboard om te bepalen welke voor de luidsprekers, stroom, aarde, enzovoort zijn.

Omdat er geen fabrieksharnas op de foto staat, heb je twee opties om te overwegen. Je kunt ofwel een nieuwe kabelboom maken voor de fabrieksdraden die in de kabelboom van je head-unit worden gestoken, of je kunt de kabelboom van de head-unit rechtstreeks op de fabrieksdraden solderen.

Aanbevolen: