Wat is AF-Lock? (Ook FE, AF, AE Lock)

Inhoudsopgave:

Wat is AF-Lock? (Ook FE, AF, AE Lock)
Wat is AF-Lock? (Ook FE, AF, AE Lock)
Anonim

De FE-, AF- en AE-Lock-knoppen op je DSLR-camera geven je meer controle over hoe je foto's eruitzien. AE-Lock vergrendelt de huidige belichtingsinstellingen, terwijl AF-Lock de focus vergrendelt. FE-Lock wordt uitsluitend gebruikt voor het vergrendelen van instellingen voor flitsbelichting.

De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op verschillende soorten DSLR-camera's. Raadpleeg de handleiding van uw apparaat of de website van de fabrikant voor meer informatie.

Wat is AE-Lock?

AE staat voor automatische belichting. Met de AE-Lock-knop kunt u de belichtingsinstellingen vergrendelen, zoals het diafragma en de sluitertijd, om consistentie te garanderen bij het maken van foto's. Zo hoef je niet elke keer dat je op de ontspanknop drukt in moeilijke lichtsituaties alles opnieuw aan te passen.

Gebruik AE-Lock bij het maken van panoramische foto's om ervoor te zorgen dat de verlichting voor elke foto er hetzelfde uitziet als je ze aan elkaar naait.

Image
Image

Wat is FE-Lock?

FE staat voor flitsbelichting. FE-Lock is vooral handig bij het fotograferen van reflecterende oppervlakken, die de flitsmeting in de war kunnen brengen, of wanneer het onderwerp geen duidelijk brandpunt heeft. Bij sommige camera's gaat de FE-Lock ongeveer 15 seconden mee, of zolang je de ontspanknop half ingedrukt houdt.

Veel DSLR-camera's hebben geen speciale FE-lock-knop. In plaats daarvan is de FE-Lock-functie verbonden met de AE-Lock. Sommige dure DSLR's hebben een aparte FE-Lock-knop, en bij andere kunt u FE-Lock toewijzen aan een aangepaste functieknop.

Wat is AF-Lock?

AF staat voor autofocus. Alle DSLR's hebben een autofocusfunctie die wordt geactiveerd wanneer u een foto maakt, maar als u de AF-Lock-knop ingedrukt houdt, kunt u hetzelfde scherpstelpunt behouden, zelfs als u de compositie van de scène aanpast.

Niet alle camera's hebben een AF-Lock-knop, maar je kunt de autofocus nog steeds vergrendelen door de ontspanknop half in te drukken. Door uw vinger op de ontspanknop te houden terwijl u deze half indrukt, blijft de scherpstelling vergrendeld. Soms delen de AE-Lock en AF-Lock dezelfde knop, waardoor u beide tegelijkertijd kunt activeren.

AF-Lock kan handig zijn als u wilt scherpstellen op een onderwerp aan één kant van een afbeelding. Op die manier kunt u de focus op het onderwerp vergrendelen en het beeld opnieuw samenstellen zonder uw vinger van de sluiterknop te halen.

FAQ

    Wat is AE/AF Lock op een iPhone-camera?

    Met de AE/AF-vergrendeling op iPhone-camera's kunt u de belichting vergrendelen en scherpstellen op een bepaald gebied van uw onderwerp. Tik en druk op het scherm op de gewenste locatie om de focus en belichting in te stellen om deze functie te activeren. AE/AF Lock verschijnt bovenaan het scherm wanneer het is ingesteld.

    Wat is Center Lock-on AF?

    Op bepaalde DSLR's en spiegelloze camera's van Sony kun je de autofocusfunctie zo instellen dat een onderwerp in het midden van het scherm wordt vergrendeld. Om Center Lock-on AF te gebruiken, selecteert u Menu > Focus Mode > Continuous AF (AF-C)> Scherpstelgebied > Lock-on AF: Center Stel vervolgens uw foto zo samen dat het onderwerp zich in het kader op het scherm bevindt, druk op de sluiter tot halverwege en druk de ontspanknop volledig in om de foto te maken.

Aanbevolen: