De 9 beste digitale kunstsoftware van 2022

Inhoudsopgave:

De 9 beste digitale kunstsoftware van 2022
De 9 beste digitale kunstsoftware van 2022
Anonim

Onze topkeuzes

Beste algemeen: Adobe Photoshop CC

"Al meer dan drie decennia de gouden standaard voor beeldbewerkingsprogramma's."

Beste voor Windows: Corel Painter

"Met de juiste combinatie van prestaties en functies is dit de perfecte digitale kunstsoftware voor Windows."

Beste voor Mac: Affinity Designer

"Serif's Affinity-suite van beeldbewerkingsprogramma's is een kracht geworden om rekening mee te houden."

Beste voor beginners: Autodesk SketchBook

"Eenvoudig ontwerp maakt het ideaal voor beginners."

Beste gratis software: Krita

"Geliefd bij zowel professionals als amateurs."

Beste voor kunst in aquarelstijl: Rebelle 3

"Hiermee kunt u met weinig tot geen moeite realistische acryl- en aquarelkunstwerken maken."

Beste voor stripboeken: Clip Studio Paint Ex

"Vertrouwd door professionele striptekenaars en manga-illustratoren over de hele wereld."

Beste voor iPad: Procreate

"Met de bekroonde app voor digitale kunst kun je eenvoudig schetsen, illustraties en meer maken."

Beste voor Android-tablets: ArtRage

"Je kunt schilderen met dikke oliën, delicate aquarellen en zelfs experimenteren met texturen."

Beste algemeen: Adobe Photoshop CC

Image
Image

Adobe's Photoshop is al meer dan drie decennia de gouden standaard voor beeldbewerkingsprogramma's, en dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen. Onmiskenbaar de beste digitale kunstsoftware die er is, waarmee je verbluffende illustraties, 3D-kunstwerken en nog veel meer kunt maken. Van posters en banners tot hele websites en mobiele apps, u kunt in Photoshop zo ongeveer alles ontwerpen wat u maar wilt. Het programma biedt een breed scala aan professionele tools waarmee u uw creativiteit de vrije loop kunt laten. Met het gereedschap Penseel, dat speciaal is ontworpen voor illustratoren, wordt het schilderen van symmetrische patronen bijvoorbeeld kinderspel.

Bovendien kun je met talloze potloden, pennen, stiften en penselen creëren die net zo authentiek aanvoelen als hun echte tegenhangers. De nieuwste versie van Photoshop wordt geleverd met een hele reeks geavanceerde functies, waaronder een "Paint Symmetry" -modus waarmee u ingewikkelde patronen (bijv. Mandala's) op aangepaste symmetrieassen kunt maken, terwijl een inhoudbewuste opvulwerkruimte een interactieve bewerkingservaring biedt. Andere goodies zijn onder meer een frame-tool voor eenvoudig maskeren, meerdere niveaus voor ongedaan maken en een live voorbeeld van de overvloeimodus. En aangezien Photoshop nu deel uitmaakt van Adobe's Creative Cloud (CC)-suite, wordt het voortdurend bijgewerkt met nieuwe verbeteringen.

Beste voor Windows: Corel Painter

Image
Image

Corel's grafische verwerkingsprogramma's worden beschouwd als een van de meest vooraanstaande in de branche, en de nieuwste release van Painter is niet anders. Met de juiste combinatie van prestaties en functies is dit de perfecte digitale kunstsoftware voor Windows. De uitgebreide collectie van Corel Painter van meer dan 900 penselen omvat alles van schar-stencils en patroonpennen tot blenders en textuurpenselen. Je kunt ook penselen van andere artiesten importeren en zelfs je eigen penselen maken.

Het programma wordt geleverd met zes nieuwe kleurharmonieën die als sets kunnen worden opgeslagen, waardoor kleurselectie een moeiteloze aangelegenheid wordt. Het maakt ook gebruik van hulplijnen en rasters op basis van klassieke beeldcompositietechnieken, zodat u digitale kunstwerken kunt maken met een uniek gevoel voor verhoudingen. Met behulp van spiegel- en caleidoscoopgereedschappen kunt u eenvoudig symmetrische illustraties ontwerpen door penseelstreken aan weerszijden van het canvas te reproduceren en door meerdere reflecties van spiegelvlakken te hebben.

Met de intuïtieve handleidingen van Corel Painter kunt u een foto snel converteren naar een digitaal schilderij of het canvas schilderen met de foto als kloonbron. Dan is er het handige hulpprogramma "Brush Accelerator", dat automatisch uw CPU/GPU-instellingen optimaliseert voor tot 20x sneller schilderen.

Beste voor Mac: Affinity Designer

Image
Image

Ondanks dat het relatief nieuw is in de scene, is Serif's Affinity-suite van beeldbewerkingsprogramma's een kracht geworden om rekening mee te houden. Een belangrijk lid van die line-up is Designer, dat zonder twijfel de beste digitale kunstsoftware is die je voor macOS kunt krijgen. Winnaar van de Apple Design Award (WWDC 2015), het is een snelle en responsieve applicatie die pannen en zoomen ondersteunt tot 60 fps. U kunt een voorbeeld van effecten, overvloeimodi, curve-bewerkingen en meer bekijken, allemaal in re altime.

Affinity Designer's engine kan zelfs de meest complexe documenten gemakkelijk aan en laat je objecten ordenen met laaggroepen en kleurtags. Een interessant kenmerk van het programma is de mogelijkheid om met één klik te schakelen tussen vector- en rasterwerkruimten. Dit betekent dat u schaalbare kunstwerken kunt maken en deze naadloos kunt verbeteren met gedetailleerde texturen. Naast RGB- en LAB-kleurruimten (met maximaal 32 bits per kanaal), ondersteunt Designer Pantone, evenals end-to-end CMYK- en ICC-kleurbeheerfuncties.

Andere opvallende kenmerken zijn onder meer onbeperkte tekengebieden, uitgebreide vectortools, live pixelvoorbeeld, een miljoen procent zoom, geavanceerde rasterbesturing (standaard en isometrisch) en aangepaste typografiestijlen. Affinity Designer werkt met alle belangrijke afbeeldings-/vectorbestandstypen, zoals EPS, SVG en volledig gelaagde PSD.

Beste gratis software: Krita

Image
Image

Hoewel betaalde programma's voor het bewerken van afbeeldingen geweldig zijn, kan (of wil) niet iedereen er honderden dollars voor betalen. Als dat ook voor jou geldt, zoek dan niet verder dan Krita. Ondanks dat deze volledig gratis is, zit deze open-source digitale kunstsoftware boordevol functies. Krita is al meer dan een decennium in ontwikkeling en is geliefd bij zowel professionals als amateurs. De gebruikersinterface bestaat uit panelen die kunnen worden verplaatst om een aangepaste werkruimte in te stellen, en u kunt ook snelkoppelingen configureren voor veelgebruikte tools.

Het programma wordt geleverd met 9 unieke brush-engines (bijv. Color Smudge, Particle en Shape) die uitgebreid kunnen worden aangepast en vervolgens georganiseerd met behulp van een uniek tagging-systeem. Met een pop-uppalet kun je snel kleuren en penselen kiezen, terwijl de resourcemanager het gemakkelijk maakt om penseel- en textuurpakketten van andere artiesten te importeren. Krita beschikt over een "Wrap-around"-modus waarmee u naadloze texturen en patronen kunt creëren, terwijl de "Multibrush"-tool kan worden gebruikt om illustraties over meerdere assen te spiegelen om een caleidoscopisch effect te bereiken.

Andere opmerkelijke functies zijn onder meer volledige ondersteuning voor kleurbeheer (met LCMS voor ICC en OpenColor IO voor EXR), PSD-compatibiliteit en penseelstabilisatoren.

Beste voor kunst in aquarelstijl: Rebelle 3

Image
Image

Grafische verwerkingsprogramma's zijn ongelooflijk als het gaat om moderne illustraties, maar wat als ze de ouderwetse charme van traditionele kunst zouden kunnen nabootsen, zoals een aquarel? Maak kennis met Rebelle 3, een unieke digitale kunstsoftware die precies dat doet. Door technieken zoals kleurmenging en natte diffusie te simuleren, kunt u met weinig tot geen moeite realistische acryl- en aquarelkunstwerken maken.

Het programma wordt geleverd met een breed scala aan tools (bijv. Wet, Dry, Blend en Smudge) en gebruikt een nieuwe "DropEngine" om aquareldruppels na te bootsen. Je kunt het canvas zelfs "kantelen" om stroomeffecten te reproduceren en aangepaste penselen te ontwerpen met de krachtige penseelmaker. Rebelle 3 biedt 22 verschillende papierstijlen (bijv. Cold Pressed, Washi Fine, Kenaf, Lokta en Bamboo Soft), evenals een overvloed aan creatieve stencils en maskeertools.

Het pakket bevat ook nieuwe kleurfilters, een "Masking Fluid"-laag en 23 Photoshop-overvloeimodi. Rebelle 3 heeft een aanpasbare gebruikersinterface en ondersteunt multi-touch gebaren. Beschikbaar voor zowel Windows als macOS, het is compatibel met alle standaard bestandstypen, zoals PNG, BMP, TIF en gelaagde PSD.

Beste voor stripboeken: Clip Studio Paint Ex

Image
Image

We houden allemaal van stripboeken lezen, maar ben jij ook iemand die ze graag tekent/illustreert? Als het antwoord ja is, dan is Clip Studio Paint Ex precies wat je nodig hebt. De krachtige software voor digitale kunst wordt vertrouwd door professionele stripartiesten en manga-illustratoren over de hele wereld en beschikt over een vrachtwagen vol gespecialiseerde functies.

Deze omvatten paneelgereedschappen, aanpasbare spraakballonnen, effectlijnen en linialen om een verscheidenheid aan lijnen en vormen te tekenen. U kunt ook perspectief en realistische diepte toevoegen aan achtergronden, 3D-figuren (met instelbare lichaamsvormen en camerahoeken) direct op het canvas plaatsen en nog veel meer. Het programma maakt het eenvoudig om vectorvormen in vloeiende lijnen te tekenen en wordt zelfs geleverd met een "vectorgum" -tool om kruisende lijnen gemakkelijk te wissen. Clip Studio Paint Ex geeft je toegang tot duizenden aanpasbare penselen, evenals "effectlijnen", die kunnen worden gebruikt om dramatische effecten (bijvoorbeeld snelheid, actie) toe te voegen aan illustraties.

Het beheren van de storyboarding-workflow is ook een fluitje van een cent, dankzij de functies voor paginabeheer en verhaaleditor. Eenmaal voltooid, kan de voltooide manga/strip worden bekeken in 3D en zelfs rechtstreeks worden gepubliceerd in populaire formaten zoals EPUB.

Beste voor iPad: voortplanten

Image
Image

De tablets van Apple zijn altijd al geweldig geweest en met de aankomende iPadOS staan ze op het punt nog beter te worden. Als je echter echt het creatieve potentieel van je iPad (en Apple Pencil) naar een hoger niveau wilt tillen, heb je zoiets als Procreate nodig. Met de bekroonde app voor digitale kunst kun je gemakkelijk schetsen, illustraties en meer maken, altijd en overal.

Je kunt kiezen uit meer dan 200 handgemaakte penselen, aangepaste penselen importeren en zelfs je eigen penselen maken met behulp van de krachtige penseelengine. Procreate bevat veel functies die exclusief voor iPads zijn ontwikkeld. "ColorDrop" vult uw illustraties bijvoorbeeld snel met naadloze kleuren. Dan is er 'Drawing Assist', die automatisch je penseelstreken in re altime corrigeert. U kunt ook vectortekst toevoegen, evenals een breed scala aan dramatische afwerkingseffecten en filters (bijv. Warp, Symmetry en Liquify) aan uw illustraties.

Andere voordelen zijn onder meer een uitgebreid lagensysteem, 250 niveaus van ongedaan maken/opnieuw uitvoeren, continu automatisch opslaan en de mogelijkheid om het hele proces van het maken van digitale illustraties op te nemen als time-lapse-video's (in 4K-resolutie), die vervolgens worden gedeeld via sociale medianetwerken.

Beste voor Android-tablets: ArtRage

Image
Image

De wereld van Android biedt een flink aantal geweldige tablets die je kunt gebruiken om onderweg te illustreren. Dat gezegd hebbende, heb je daar ook een app voor digitale kunst voor nodig, en we hebben er geen moeite mee om ArtRage aan te bevelen. Het wordt geleverd met een volledige reeks creatieve tools die hun echte tegenhangers uitstekend kunnen simuleren. Je kunt schilderen met dikke oliën, delicate aquarellen en zelfs experimenteren met texturen door de verf te mengen en uit te smeren.

Dankzij een breed scala aan realistische hulpmiddelen (bijv. pastelkrijt, schaduwpotloden en precisie-inktpennen), kun je schetsen en tekenen net zoals je op papier zou doen. ArtRage ondersteunt een onbeperkt aantal lagen en is compatibel met alle industriestandaard overvloeimodi. Met behulp van de functie "Metallic Tinting" kunt u ook reflecties toevoegen aan pigmenten. Als u een bestaande foto als richtlijn voor het schilderen wilt gebruiken, kunt u hetzelfde doen door deze als overtrekafbeelding te importeren. De app proeft zelfs automatisch kleuren van de overtrekkende afbeelding, zodat u zich kunt concentreren op penseelstreken. ArtRage is compatibel met zowel Wacom- als S-Pen-stylussen.

Bent u op zoek naar meer programma's om uw digitale kunst naar een hoger niveau te tillen? Bekijk ons artikel over de beste 3D-software om te downloaden.

Ons proces

Onze schrijvers hebben 6 uren besteed aan het onderzoeken van de meest populaire digitale kunstsoftware op de markt. Voordat ze hun definitieve aanbevelingen deden, overwogen ze 15 verschillende software in het algemeen, gescreende opties van 9 verschillende merken en fabrikanten, lees meer dan 170gebruikersrecensies (zowel positief als negatief). Al dit onderzoek leidt tot aanbevelingen die u kunt vertrouwen.

Aanbevolen: