Hoe de Windows-functie voor tekst naar spraak te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de Windows-functie voor tekst naar spraak te gebruiken
Hoe de Windows-functie voor tekst naar spraak te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Verteller inschakelen via Instellingen > Toegankelijkheid > Verteller.
  • Selecteer Windows-logotoets + Ctrl + Enter om Verteller te starten.
  • Gebruik sneltoetsen om te navigeren en het scherm te lezen.

Deze handleiding zal deze vraag beantwoorden en u laten zien hoe u de tekst-naar-spraakfunctie van Windows 10 gebruikt.

Is er een optie voor tekst-naar-spraak in Windows 10?

De tekst-naar-spraakoptie van Windows 10 heet Verteller. U moet deze Toegankelijkheidsfunctie inschakelen via Instellingen of het Configuratiescherm.

Verteller is een schermlezer die is ontworpen voor slechtzienden, maar iedereen kan het gebruiken om hun ogen rust te gunnen. Met de Text-to-Speech-functies navigeert u door Windows-schermen, apps en webpagina's. De optie Tekst-naar-spraak kan bijvoorbeeld hele webpagina's en spreadsheettabellen lezen en opmaakkenmerken zoals lettertypen en lettertypekleuren beschrijven om u te helpen met elke inhoud te werken.

Belangrijkste kenmerken van Verteller:

  • Wijzig de stem van de verteller en installeer andere tekst-naar-spraak-stemmen.
  • Personaliseer de spreeksnelheid, toonhoogte en het volume van de stem.

  • Gebruik de scanmodus van Verteller om sneller door apps en webpagina's te navigeren met sneltoetsen en pijltoetsen.

Hoe zet ik tekst-naar-spraak op mijn computer aan?

Verteller is standaard uitgeschakeld in Windows. Volg deze stappen om het in te schakelen.

  1. Selecteer de Start knop en kies Instellingen.
  2. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Verteller.

    Image
    Image
  3. Schakel Verteller in door de knop naar de Aan positie te verplaatsen.

    Image
    Image
  4. Er verschijnt een Verteller-dialoogvenster op het scherm waarin de wijzigingen in de toetsenbordindeling worden uitgelegd. De blauwe rand rond de tekst markeert de delen die door Verteller zijn gelezen.

    Image
    Image
  5. Selecteer OK om de berichtvertelling te stoppen en het dialoogvenster te verlaten. Vink ook het vakje aan naast " Niet meer weergeven" als u niet wilt dat het vakje elke keer verschijnt wanneer Verteller start.
  6. Er verschijnt een scherm "Welkom bij Verteller" wanneer u Verteller voor het eerst gaat gebruiken. Hier kunt u leren hoe u de schermlezer gebruikt en gerelateerde leermiddelen vinden, zoals de uitgebreide handleiding voor Verteller die online beschikbaar is.

    Image
    Image

Hoe zet ik tekst-naar-spraak op mijn computer aan?

Nadat je Verteller hebt ingeschakeld, kun je het snel starten om tekst-naar-spraak te gebruiken voor alles op het scherm.

  1. Start Verteller's tekst-naar-spraak op twee manieren:

    • Selecteer de Windows-logo toets + Ctrl + Enter samen om Verteller te starten. Druk er nogmaals op om Verteller te stoppen.
    • Selecteer de Windows-logo toets + Ctrl + N om de Verteller-instellingen te openen. Schakel vervolgens de Use Narrator schakelaar in.

  2. Gebruik de Ctrl-toets om te voorkomen dat Verteller het scherm leest.
  3. Verschillende sneltoetsen zijn gekoppeld aan het navigeren door alles op het scherm met Verteller. De sneltoetsen gebruiken de verteller-modificatietoets, die standaard de Caps lock-toets of de Insert-toets is. U kunt een andere wijzigingstoets kiezen in Verteller-instellingen. Enkele belangrijke sneltoetsen voor Verteller zijn:

    • Verteller + Ctrl + Plusteken (+) om Tekst-naar- te vergroten Spraakvolume.
    • Verteller + Ctrl + Minusteken (-) om Tekst-naar- te verkleinen Spraakvolume.
    • Verteller + Plusteken (+) of Verteller + Minteken (-) om het afspelen van spraak te versnellen of te vertragen.

Opmerking:

Microsoft Support's Hoofdstuk 2: Verteller basics online gids legt de basisprincipes uit van het navigeren op een scherm of een webpagina met Narrator. De complete online gids is een essentiële hulpbron om te leren hoe u Text-to-Speech in Windows kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik tekst-naar-spraak in Windows?

Lees tekst vanaf elke locatie op het scherm of de pagina met modificatietoetscombinaties. Bepaal vervolgens wat u wilt lezen per pagina, alinea, regel, zin, woord en teken. Dit zijn de belangrijkste methoden om met Verteller door een scherm te navigeren.

Tekst op het scherm lezen met Verteller

Verteller kan elke tekst op het scherm lezen. Navigeer door de inhoud met de pijltjestoetsen of gebruik de scanmodus voor meer nauwkeurige controle over wat u wilt lezen.

Gebruik de verteller-modificatietoets met de juiste sneltoets om tekst per pagina, alinea, regel, zin, woord of teken te lezen. Bijvoorbeeld

  • Om de huidige pagina te lezen: Verteller + Ctrl + I
  • Tekst van de huidige locatie lezen: Verteller + Tab
  • Om de huidige paragraaf te lezen: Verteller + Ctrl + K
  • Om de huidige regel te lezen: Verteller + I
  • Om de huidige zin te lezen: Verteller + Ctrl + Comma
  • Om het huidige woord te lezen: Verteller + K
  • Om het huidige teken te lezen: Verteller + Comma
  • Om te stoppen met lezen: Ctrl
  • Om de inhoud te verlaten: Selecteer de Tab-toets of gebruik een snelkoppeling naar een toepassing.

Basisnavigatie met Tab-toets, pijltoetsen en sneltoetsen

Met Tab en de pijltjestoetsen kun je schakelen tussen interactieve bedieningselementen zoals knoppen, selectievakjes en links.

  • Om een hyperlink op een webpagina te openen, gaat u ernaartoe met de tab- en pijltoetsen. Druk vervolgens op Enter om de pagina te openen.
  • Als u meer wilt weten over een link, drukt u op Verteller + Ctrl + D en Verteller kan u de paginatitel achter de link vertellen.
  • Als u meer wilt weten over een afbeelding, drukt u op Verteller + Ctrl + D en Verteller leest een beschrijving van de afbeelding voor.

Geavanceerde navigatie met scanmodus

Scanmodus in Verteller helpt u door pagina-inhoud zoals alinea's te werken met alleen de pijltoetsen omhoog en omlaag. Zet het aan of uit met Caps Lock + Space en gebruik dan toetsenbordcommando's zoals H om vooruit te springen door koppen, B voor knoppen, of D voor oriëntatiepunten.

Er zijn veel opdrachten voor de scanmodus. Raadpleeg de vertellerhandleiding van Microsoft Support voor meer informatie over hen.

Verteller heeft een uitgebreide lijst met opdrachten om te helpen navigeren op een scherm met behulp van geluid en snelkoppelingen. Onthoud deze twee sneltoetsen

  • Verteller + F1: de volledige lijst met opdrachten weergeven.
  • Verteller + F2: Toon opdrachten voor het huidige item.

FAQ

    Hoe zet ik tekst naar spraak uit in Windows 10?

    Selecteer Instellingen > Toegankelijkheid > Verteller > en verplaats de schakelaar naar de links (uit-positie) onder Verteller inschakelen. U kunt ook de Win+Ctrl+Enter toetsenbordcombinatie gebruiken.

    Hoe gebruik ik de spraak-naar-tekst-functie op Windows 10?

    Als je tekst wilt dicteren in plaats van typen, schakel dan Windows Spraakherkenning in; ga naar Instellingen > Tijd en taal > Spraak > Microfoon> Aan de slag Zeg, "Begin met luisteren", of druk op Win+H om de dicteerwerkbalk te openen. Voor hulp bij het gebruik van spraakherkenning voor dicteren, blader je door deze lijst met standaard Windows Spraakherkenning-opdrachten.

    Hoe neem ik tekst naar spraak op in Windows 10?

    Probeer online tekst-naar-audio-bestandsconversieprogramma's zoals VirtualSpeech om een MP3-bestand te maken van een blok tekst. De Microsoft Store biedt vergelijkbare apps zoals Any Text to Voice en Convert Text to Audio.

Aanbevolen: