Een sterk wachtwoord maken

Inhoudsopgave:

Een sterk wachtwoord maken
Een sterk wachtwoord maken
Anonim

Sterke wachtwoorden zijn een manier om uw online privacy te beschermen. Hier leest u hoe u een sterk wachtwoord of wachtwoordzin maakt die u zult onthouden en die niemand anders kan raden.

Wat is een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord voor uw online accounts moet zijn:

  • Echt willekeurig
  • Niet korter dan 17 tekens
  • Verschillend voor elk online account
  • Veranderd elke 90 dagen

Er zijn enkele wachtwoordpraktijken die u moet vermijden:

  • Gebruik niet het typische "woord + getal" formaat.
  • Voeg geen openbaar beschikbare persoonlijke informatie toe, zoals je verjaardag.
  • Gebruik geen gewone steno en vervangingen (zoals het gebruik van "@" voor de letter "a").
Image
Image

Wat is een wachtwoordzin?

Hoewel de meeste wachtwoorden combinaties zijn van cijfers, letters en symbolen, bestaat een wachtwoordzin uit willekeurig gecombineerde woorden. Bijvoorbeeld:

StingrayCob altLyingStimulusLiquid

Wachtzinnen zijn zowel gemakkelijker te onthouden als moeilijker te raden dan standaardwachtwoorden. Probeer gewoon de eerste letter van elk woord te onthouden, of verander het in een liedje in je hoofd. Om je te verdedigen tegen woordenboekaanvallen, moet je ten minste vijf woorden gebruiken, die echt willekeurig moeten zijn. Je wilt niet dat de zin klinkt als een zin.

Bottom Line

Om er zeker van te zijn dat de woorden die je kiest echt willekeurig zijn, gebruik je een gratis wachtwoordzingenerator zoals Diceware of Secure Passphrase Generator. Gebruik Norton Password Generator of de Avast Random Password Generator voor een assortiment willekeurige letters en cijfers. Veel online accounts hebben specifieke wachtwoordvereisten, dus het kan zijn dat u cijfers, speciale tekens of een combinatie van hoofdletters en kleine letters moet toevoegen.

Hoe wachtwoorden te onthouden

Het gebruik van gemakkelijk te onthouden informatie, zoals je verjaardag of het jaar waarin je bent afgestudeerd aan de middelbare school, wordt ten zeerste afgeraden. Als je moeite hebt met het onthouden van wachtwoordzinnen, is een andere strategie om een acroniem van een zin te maken. Bijvoorbeeld: "Een gallon melk kostte in 1950 32 cent" kan zich vertalen in:

Agomutc$.32bi1950

Het is over het algemeen geen goed idee om uw wachtwoorden op te schrijven; je kunt de zin echter opschrijven als herinnering, en niemand zal weten wat het betekent als ze het vinden.

Een wachtwoordbeheerder instellen

Hoe verleidelijk het ook mag zijn, je moet niet dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken voor al je online accounts. Elk account moet zijn eigen unieke, complexe wachtwoord hebben. Gelukkig hoef je ze niet allemaal afzonderlijk te onthouden.

Image
Image

Als je meerdere online accounts hebt, moet je een wachtwoordbeheerder gebruiken om je inloggegevens bij te houden.

Op die manier kun je inloggen op elk account door het primaire wachtwoord voor een wachtwoordbeheerder in te voeren. Sommige van de beste programma's voor wachtwoordbeheer worden ook geleverd met ingebouwde wachtwoordgenerators.

Als je wilt weten hoe sterk je wachtwoord is, gebruik dan een wachtwoordchecker zoals Password Meter.

Multi-factor authenticatie

Ongeacht de sterkte van uw wachtwoord, is het altijd een goed idee om uw online accounts waar mogelijk te beschermen met tweefactorauthenticatie (2FA). Als je 2FA inschakelt voor Gmail en andere diensten, ontvang je elke keer dat je inlogt een verificatiecode via sms of e-mail. De meeste bankdiensten en sociale-mediawebsites ondersteunen een vorm van 2FA.

Naast je online accounts heb je ook sterke wachtwoorden nodig voor al je apparaten, vooral als je ze in het openbaar bij je hebt. Naast wachtwoorden ondersteunen de meeste besturingssystemen enige vorm van biometrische verificatie. Windows Hello maakt bijvoorbeeld gebruik van gezichtsherkenningstechnologie en Apple Touch ID gebruikt een vingerafdrukscanner om te identificeren wie toegang probeert te krijgen tot uw account.

Waarom zijn sterke wachtwoorden belangrijk?

Wachtwoorden beschermen uw online accounts tegen andere mensen die dezelfde computer gebruiken. Wat nog belangrijker is, ze beschermen u tegen hackers die uw persoonlijke gegevens willen stelen. Als iemand bijvoorbeeld uw e-mailwachtwoord weet, kunnen ze veel over u te weten komen, waaronder waar u bankiert, waar u werkt en waar u woont. Hackers verkopen vaak gestolen wachtwoorden op de zwarte markt voor snode doeleinden.

Hackers gebruiken verschillende methoden om wachtwoorden te stelen, waaronder:

  • Brute force-aanvallen: Een brute force-aanval gebruikt geautomatiseerde software om wachtwoorden te raden met behulp van willekeurige combinaties van tekens.
  • Woordenboekaanvallen: Net als bij brute force-aanvallen worden willekeurige woordcombinaties gebruikt om wachtwoorden te raden.
  • Phishing: Hackers vragen om persoonlijke informatie met behulp van phishing-e-mails, robocalls of misleidende links om wachtwoorden van gebruikers te verkrijgen.
  • Recycling van inloggegevens: Als een hacker uw gebruikersnaam en wachtwoord voor één account heeft, zullen ze waarschijnlijk dezelfde inloggegevens proberen te gebruiken voor uw andere accounts.

Wat te doen als iemand anders uw wachtwoorden krijgt

Als je vermoedt dat een van je wachtwoorden is gehackt:

  • Maak een nieuw, sterker wachtwoord.
  • Wijzig de wachtwoorden van alle gekoppelde accounts.
  • Update uw accountherstelinformatie.
  • Houd uw bankrekening in de gaten voor ongeautoriseerde aankopen.

Hoe kom ik erachter of mijn wachtwoord gecompromitteerd is?

Uw gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen buiten uw schuld worden gehackt. Verschillende spraakmakende bedrijven, zoals Facebook en Sony, zijn het slachtoffer geworden van datalekken waarbij de inloggegevens van gebruikers zijn blootgelegd. U kunt de website van Avast Hack Check bezoeken en uw e-mailadres invoeren om te zien of uw privacy is geschonden. Als dit het geval is, moet u de wachtwoorden wijzigen voor alle accounts die aan die e-mail zijn gekoppeld.

Stel indien mogelijk beveiligingsvragen en accountherstelinformatie in om uw accounts verder te beschermen.

Aanbevolen: