BMP- en DIB-bestanden uitgelegd & Hoe ze te openen

Inhoudsopgave:

BMP- en DIB-bestanden uitgelegd & Hoe ze te openen
BMP- en DIB-bestanden uitgelegd & Hoe ze te openen
Anonim

Een bestand met de BMP-bestandsextensie is een Device-Independent Bitmap Graphic-bestand en kan daarom kortweg een DIB-bestand worden genoemd. Ze staan ook bekend als bitmapafbeeldingsbestanden of gewoon bitmaps.

BMP-bestanden kunnen zowel zwart-wit- als kleurenbeeldgegevens in verschillende kleur-/bitdiepten opslaan. Hoewel de meeste BMP's niet-gecomprimeerd zijn en dus vrij groot zijn, kunnen ze optioneel kleiner worden door verliesloze gegevenscompressie.

Dit formaat is heel gewoon, zo gewoon dat veel schijnbaar propriëtaire beeldformaten eigenlijk gewoon hernoemde BMP-bestanden zijn!

Image
Image

XBM en het nieuwere XPM-formaat zijn twee beeldformaten die vergelijkbaar zijn met DIB/BMP.

DIB- en BMP-bestanden zijn niet echt identiek omdat de twee verschillende koptekstinformatie hebben.

Hoe een BMP- of DIB-bestand te openen

Het Device-Independent Bitmap Graphic-bestandsformaat is vrij van patenten, dus veel programma's bieden ondersteuning voor het openen en schrijven naar het formaat.

Dit betekent dat de meeste grafische programma's zoals Paint en Photo Viewer in Windows, IrfanView, XnView, GIMP en meer geavanceerde programma's zoals Adobe Photoshop en Corel PaintShop Pro allemaal kunnen worden gebruikt om BMP- en DIB-bestanden te openen.

Apple Preview, Apple Photos en ColorStrokes kunnen BMP-bestanden openen op macOS.

Aangezien de. DIB-bestandsextensie niet zo veel gebruikt wordt als. BMP, gaan we ervan uit dat er enkele andere niet-grafische programma's zijn die bestanden gebruiken met de. DIB-bestandsextensie. In dat geval raden we aan het bestand te openen als een tekstdocument met een gratis teksteditor om te zien of er tekst in het bestand staat die nuttig kan zijn om te achterhalen welk type bestand het is en welk programma is gebruikt om het te maken.

Gezien de zeer brede ondersteuning voor het BMP/DIB-formaat, heb je waarschijnlijk al minstens twee, misschien meerdere, programma's geïnstalleerd die bestanden ondersteunen die eindigen op een van deze extensies. Hoewel het geweldig is om opties te hebben, geeft u waarschijnlijk de voorkeur aan één programma in het bijzonder om met deze bestanden te werken.

Als het standaardprogramma dat momenteel BMP- en DIB-bestanden opent, niet het programma is dat u wilt gebruiken, raadpleegt u Bestandsassociaties in Windows wijzigen voor stappen over wat u moet doen.

Een BMP- of DIB-bestand converteren

Er zijn veel gratis beeldconversieprogramma's die BMP-bestanden converteren naar andere beeldformaten zoals PNG, PDF, JPG, TIF, ICO, enz. U kunt dit zelfs in uw webbrowser doen met de online beeldconverters FileZigZag en Zamzar.

Sommige BMP-converters laten u mogelijk geen bestand openen met de. DIB-bestandsextensie, in welk geval u alternatieven zoals CoolUtils.com, Online-Utility.org of Picture Resize Genius kunt gebruiken.

Als u een. DIB-bestand wilt maken door een afbeelding naar het DIB-formaat te converteren, kunt u dat doen met de gratis online AConvert-converter.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je bestand niet wordt geopend met deze afbeeldingsviewers, is het mogelijk dat je de bestandsextensie verkeerd leest.

BML (Bean Markup Language), BMF (FloorPlan), DIF (Data Interchange Format), DIZ, DB en DIC (Dictionary)-bestanden delen gemeenschappelijke letters met DIB- en BMP-bestanden, maar dat betekent niet dat ze kan openen met dezelfde software.

Aanbevolen: