Wat is een enkelvoudige DIN-autoradio?

Inhoudsopgave:

Wat is een enkelvoudige DIN-autoradio?
Wat is een enkelvoudige DIN-autoradio?
Anonim

DIN is een auto-audiostandaard die is gemaakt door de Duitse normeringsinstantie Deutsches Institut für Normung (DIN). Het specificeert een hoogte en breedte voor autohoofdunits. Wanneer naar een unit wordt verwezen als een enkele DIN-autoradio of een enkele DIN-autoradio, betekent dit dat het de hoogte en breedte is die in de DIN-norm worden beschreven.

Wat is de DIN-norm?

Autofabrikanten en autoradiofabrikanten over de hele wereld gebruiken deze standaard, daarom zijn de meeste head-units uitwisselbaar. Hoewel de bedrading niet gestandaardiseerd is, is de DIN-norm de reden waarom u OEM-autoradio's kunt vervangen door aftermarket-apparaten.

Hoewel de DIN-norm slechts één enkele hoogte en breedte specificeert, produceren fabrikanten van head-units ook apparaten die twee keer zo hoog zijn. Deze dubbelhoge units worden dubbele DIN genoemd omdat ze twee keer zo hoog zijn als de enkele DIN-norm. Een klein aantal head-units is 1,5 keer zo hoog als de DIN-norm, waardoor ze technisch gezien 1,5 DIN zijn.

Image
Image

Hoe weet u of uw autoradio Single DIN is

De gemakkelijkste manier om te zien of een autoradio single DIN is, is door hem te meten. Als de radio ongeveer vijf centimeter lang is, is het waarschijnlijk een enkele DIN. Als het ongeveer tien centimeter lang is, dan is het dubbel DIN. Een 1.5 DIN radio, die wat zeldzaam is, v alt tussen die maten in. Er zijn geen andere gestandaardiseerde DIN-metingen.

Sommige voertuigen zijn lastiger dan andere. Als een dashboard bijvoorbeeld drie verticaal gestapelde sleuven heeft die allemaal ongeveer vijf centimeter hoog zijn, en slechts één wordt ingenomen door een OEM-radio, dan is het waarschijnlijk een gewone enkele DIN-kopeenheid. In dergelijke gevallen is het moeilijk te zeggen of er een grotere head-unit kan worden geplaatst.

In de meeste gevallen waren consoles met openingen boven of onder een enkele DIN-kopeenheid oorspronkelijk ontworpen om een cd-speler of een ander audioapparaat in te plaatsen. In een dergelijke situatie kunnen bepaalde autodealers en audiospecialisten originele fabrieksapparatuur hebben liggen.

Bottom Line

Als u klaar bent om uw enkele DIN-autoradio te vervangen, is de eenvoudigste optie om een enkele DIN-aftermarket-eenheid te kopen. Hoewel er soms kleine verschillen zijn in pasvorm en afwerking, zijn de meeste enkele DIN aftermarket-units ontworpen om te worden geïnstalleerd in een verstelbare kraag die installatie in bijna elke enkele DIN-sleuf vergemakkelijkt.

Een enkele DIN-radio vervangen door een dubbele DIN

Aangezien dubbele DIN-kopunits twee keer zo hoog zijn als enkele DIN-kopunits, kun je altijd van dubbel naar enkelvoudig gaan, maar het omgekeerde kan een uitdaging zijn.

Voordat u een dergelijke upgrade probeert, is het belangrijk om eerst de slots te meten en te controleren of ze toegankelijk zijn. De extra sleuf moet twee centimeter lang zijn. Sommige voertuigen hebben dummy-slots die eruitzien alsof ze zijn ontworpen om een apparaat zoals een cd-speler te accepteren, maar die bedoeld zijn voor opslag. Zo'n opening kan passen in een 1,5 DIN-eenheid, of hij kan te klein zijn.

Het kan ook zijn dat er geen verwijderbare kap is, en zelfs als u de behuizing verwijdert, kan er een warboel van draden of leidingen zijn die de installatie van een dubbele DIN-kopeenheid verhinderen.

Dash Space en andere problemen

Ervan uitgaande dat je console ruimte heeft, is het volgende probleem dat je tegenkomt de bedrading. Zelfs als u een enkele DIN-kopeenheid vervangt door een dubbele DIN-kopeenheid, zult u meestal merken dat de kabelboomconnectoren niet hetzelfde zijn. Dat betekent dat je ofwel een adapter moet zoeken of een bedradingsschema moet gebruiken om een nieuwe connector in de bestaande kabelboom te splitsen.

Het volgende probleem dat u kunt tegenkomen, is dat zelfs als de console een lege sleuf onder de hoofdeenheid heeft, deze in het dashboard kan worden gegoten. Zelfs als het verwijderbaar is, past er waarschijnlijk niet meer in dan een enkel DIN-apparaat zoals een cd-speler. Als u een enkele DIN-kopeenheid wilt vervangen door een dubbel DIN-apparaat, moet u mogelijk het deel van het dashboard wegsnijden dat de twee sleuven scheidt.

Als uw voertuig de optie heeft van een dubbel-DIN-hoofdeenheid, kunt u mogelijk de bestaande rand van het dashboard of de middenconsole vervangen door een exemplaar dat is ontworpen voor een dubbel-DIN-hoofdeenheid.

Waarom dubbel DIN?

Voordat u al het werk doorloopt om uw enkele DIN-radio te vervangen door een dubbel DIN-hoofdeenheid, moet u uzelf afvragen of het de moeite waard is. Hoewel dubbele DIN head-units meer ruimte hebben voor functies zoals touchscreens en interne ruimte voor functies zoals krachtige versterkers en ingebouwde cd-wisselaars, lopen die kosten snel op.

Als je op zoek bent naar een groot aanraakscherm, kun je enkele DIN-head-units vinden met uitschuifbare schermen. U kunt ook componenten toevoegen zoals een externe versterker of cd-wisselaar zonder in de rand van het dashboard te hoeven snijden, en u kunt die extra enkele DIN-sleuf misschien gebruiken voor een grafische equalizer of een ander nuttig audiocomponent.

FAQ

    Wat is de beste single-DIN autoradio?

    De Sony DSX-GS80 is het krachtigste enkelvoudige DIN-systeem dat beschikbaar is, en dat is een van de redenen waarom het is opgenomen in Lifewire's beoordeling van de beste autostereosystemen van 2021.

    Wat is de beste enkel DIN autoradio met scherm?

    Als u op zoek bent naar een enkele DIN-eenheid met een aanraakscherm, kunt u niet fout gaan met de CDVD156BT van Dual Electronics en zijn 7-inch intrekbare of verwijderbare aanraakscherm. Een andere aanbeveling is Sony's XAV-AX8000 9-inch zwevende touchscreen-hoofdeenheid.

Aanbevolen: