Wat is een basreflex-luidspreker?

Inhoudsopgave:

Wat is een basreflex-luidspreker?
Wat is een basreflex-luidspreker?
Anonim

Een basreflexluidspreker is een type luidspreker met een ventilatieopening of poort in de luidsprekerbehuizing om geluid uit de achterkant van het diafragma te laten komen voor een betere geluidsefficiëntie en -kwaliteit. Hieronder vindt u de details van hoe dit luidsprekerontwerp werkt en waarom u er een in uw geluidssysteem zou moeten overwegen.

Basisfunctionaliteit

De basreflexluidspreker is zo ontworpen dat de achtergolf van een luidsprekerconus door een open poort (soms een ventilatieopening of buis genoemd) in de behuizing wordt geleid om de algehele basweergave te versterken. Deze poorten bevinden zich over het algemeen aan de voor- of achterkant van de luidsprekerkast en kunnen variëren in diepte en diameter (zelfs breed genoeg om er met uw hand doorheen te komen).

Het kanaliseren van de achterste geluidsgolf van de luidsprekerconus via een dergelijke poort kan vaak een effectieve manier zijn om het uitgangsvolume te verhogen, vervorming te verminderen en de basrespons en -uitbreiding te verbeteren (in vergelijking met luidsprekers in een gesloten behuizing).

Bottom Line

Een basreflexluidspreker heeft een of meer open poorten in de behuizing die helpen om het geluid te kanaliseren en de prestaties te verbeteren. Het kan ook een fantastische schuilplaats zijn voor klein speelgoed van nieuwsgierige, mobiele peuters. Dus als er kleine mensen in huis zijn en de basreflexluidspreker plotseling afgaat (bijvoorbeeld een resonerend/plastic geratel of een gerinkel van kleine belletjes), is het een goed idee om te controleren op gedeponeerde inhoud voordat u problemen met het brommen of zoemen van de subwoofer oplost.

Hoe poorten werken

Hoewel een luidspreker van elk formaat (zelfs het draagbare Bluetooth-type) een poort kan hebben om geluid te kanaliseren, is deze functie effectiever bij grotere kasten. Het is moeilijk om resultaten te waarderen wanneer er onvoldoende ruimte is voor de luchtmassa om te circuleren en in en uit de behuizing van een luidspreker te bewegen. Terwijl een luidsprekerconus trilt, zendt hij geluidsgolven uit van de voorkant (het zakelijke uiteinde om te luisteren) en de achterkant.

Basreflexluidsprekers zijn zorgvuldig afgesteld (meer dan degene die zijn uitgerust met passieve radiatoren) zodat de golven die afkomstig zijn van de achterkant van de conus door de poort worden geprojecteerd in dezelfde fase als de golven die worden gegenereerd vanaf de voorkant van de conus.

Image
Image

De muziekluistervoordelen van een basreflexluidspreker

Basreflexluidsprekers veranderen de curve van lage frequenties; de respons wordt uitgespreid met wat extra pit, waardoor deze luidsprekers kunnen genieten van een grotere uitbreiding naar het lage basgebied met subjectief meer "vermogen".

Een goed ontworpen en afgestemde basreflexluidspreker zal bijna geen turbulent puffend of suizend geluid uit de poort ervaren als de luchtstroom toeneemt - binnen bepaalde volumelimieten die betrekking hebben op het kastvolume en de poortlocatie, vorm, lengte en diameter. In vergelijking met een gesloten behuizing zijn sommige basreflexluidsprekers (afhankelijk van het merk en model) echter mogelijk niet zo snel, nauwkeurig of vervormingsvrij wanneer ze buiten de "sweet spot" van prestaties worden aangestuurd.

Basreflex-luidsprekers verbeteren het geluid

Er is een verscheidenheid aan luidsprekers en subwoofers om uit te kiezen, elk met zijn eigen subsets van klasse. Als het met name om de laatste gaat, kun je modellen tegenkomen die worden beschreven als de "basreflex" of "geporteerde" soort.

Hoewel het misschien niet veel lijkt, kan het kiezen van dit type luidspreker een aanzienlijk effect hebben op hoe muziek klinkt, vooral voor oren die gewend zijn te genieten van luidsprekers met een gesloten behuizing. Als je het beste uit je subwoofer wilt halen, is het zeker de moeite waard om het type te kiezen dat het beste bij je persoonlijke luistervoorkeuren past.

FAQ

    Wat is het verschil tussen 2-weg en 3-weg basreflexluidsprekers?

    Een 2-weg basreflexluidspreker produceert geluid uit een woofer voor laagfrequente geluiden en uit een tweeter voor hoogfrequente geluiden. Een 3-weg basreflexluidspreker produceert geluid uit drie apparaten: een woofer, een tweeter en een middentonenluidspreker.

    Wat is beter: basreflex of akoestische vering?

    Basreflexluidsprekers zijn efficiënter en verlengen de bas meer dan verzegelde boxen met akoestische ophanging. Een akoestische ophanging heeft een lage resonantiefrequentie en vermindert basvervorming.

Aanbevolen: