5.1 vs. 7.1-kanaals thuisbioscoopontvangers

Inhoudsopgave:

5.1 vs. 7.1-kanaals thuisbioscoopontvangers
5.1 vs. 7.1-kanaals thuisbioscoopontvangers
Anonim

Een thuisbioscoopvraag die vaak wordt gesteld, is of een 5.1- of 7.1-kanaals thuisbioscoopontvanger beter is. Beide opties hebben voor- en nadelen, afhankelijk van welke broncomponenten je gebruikt, hoeveel speakers je gebruikt en je persoonlijke voorkeur qua flexibiliteit. We hebben 5.1-kanaals en 7.1-kanaals ontvangers vergeleken om u te helpen beslissen welke het beste is voor uw thuisbioscoop.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Eenvoudigere installatie.
  • Bredere compatibiliteit.
  • Beter voor kleine ruimtes.
  • Minder componenten nodig.
  • Veel configuratie-opties.
  • Gedetailleerd en nauwkeurig geluid.
  • Heeft twee extra versterkers.
  • Grotere componentopties.

Het merendeel van de dvd-, Blu-ray- en surround sound-audio die u van broninhoud ontvangt, is gemixt voor 5.1-kanaalsweergave. Een kleiner aantal broninhoud wordt gemixt voor 6.1- of 7.1-kanaalsweergave. Dit betekent dat een 5.1- of 7.1-kanaals receiver met Dolby/DTS-decodering en verwerking de rekening kan vullen. Een 5.1-kanaals ontvanger kan een 6.1- of 7.1-kanaalsbron in een 5.1-kanaalsomgeving plaatsen.

Bij het overstappen naar een 9.1 of 11.1 kanaals ontvanger, verwerkt de ontvanger de originele 5.1, 6.1 of 7.1-kanaals gecodeerde soundtracks (tenzij Dolby Atmos of DTS:X is ingeschakeld). Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de luidsprekers zijn ingesteld met horizontaal en verticaal toegewezen kanalen en Dolby Atmos/DTS:X-gecodeerde inhoud afspelen. Vervolgens plaatst het de soundtracks in een omgeving met negen of elf kanalen.

De resultaten kunnen indrukwekkend zijn, afhankelijk van de kwaliteit van het bronmateriaal. Het betekent echter niet dat je verplicht bent om deze sprong te maken. Je hebt misschien geen ruimte voor extra luidsprekers.

5.1-kanaalsystemen: geweldig voor de meeste mensen en de meeste situaties

  • Eenvoudiger in te stellen.
  • Basiskanaalconfiguratie.
  • Biedt solide theatergeluid, vooral in kleinere kamers.
  • Bredere ondersteuning.
  • Minder configuratie-opties.
  • Minder fijn afgestemd geluid.
  • Minder algemeen geluid, vooral in grotere ruimtes.

5.1-kanaals thuisbioscoopontvangers zijn al twee decennia de standaard. Deze ontvangers bieden een solide luisterervaring, vooral in kleine tot middelgrote kamers. In termen van kanaal- en luidsprekeropstelling biedt een typische 5.1-kanaals ontvanger:

  • Een middenkanaal biedt een ankerpodium voor dialoog of muziekzang.
  • Linker- en rechtervoorkanalen bieden de belangrijkste soundtrackinformatie of stereomuziekweergave.
  • Linker- en rechtersurroundkanalen voor zij- en voor- en achterbewegingseffecten van filmsoundtracks en omgevingsgeluiden van muziekopnames.
  • Het subwooferkanaal biedt extreem lage frequentie-effecten, zoals explosies of basrespons bij muziekuitvoeringen.

7.1-kanaalsystemen: meer configuratie, meer controle, meer kosten

  • Meer kanalen voor meer gedetailleerd geluid.

  • Meer algemeen geluid, vooral in grotere ruimtes.
  • Veel configuratie-opties.
  • Heeft twee extra versterkers.
  • Meer controle over het geluidssysteem.
  • Minder vaak ondersteund.
  • Vereist meer ruimte.

Bij het beslissen of een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema-ontvanger geschikt voor u is, zijn er verschillende praktische kenmerken van een 7.1-kanaals receiver die van pas kunnen komen.

Meer kanalen

Een 7.1-kanaalsysteem bevat alle elementen van een 5.1-kanaalssysteem. In plaats van surround- en achterkanaaleffecten in twee kanalen te combineren, splitst een 7.1-systeem de surround- en achterkanaalinformatie in vier kanalen. Nevengeluidseffecten en sfeer worden naar de linker- en rechtersurroundkanalen geleid. De achterste geluidseffecten en sfeer zijn gericht op twee extra achter- of achterkanalen. In deze opstelling worden de surround-luidsprekers aan de zijkant van de luisterpositie geplaatst en worden de achterste of achterste kanalen achter de luisteraar geplaatst.

De 7.1-kanaals luisteromgeving voegt meer diepte toe aan de surround sound-ervaring. Het biedt ook een specifiek, gericht en gespreid geluidsveld, vooral voor grotere kamers.

Bekijk een uitstekend diagram van Dolby Labs voor een visuele kijk op het verschil tussen een 5.1-kanaals luidsprekeropstelling en een 7.1-kanaals luidsprekeropstelling.

Surround Sound Flexibiliteit

Hoewel de meeste dvd's en Blu-ray-schijven 5.1-soundtracks bevatten (evenals sommige die 6.1-kanaals soundtracks bevatten), is er een toenemend aantal Blu-ray-soundtracks die 7.1-kanaalsinformatie bevatten, of het nu gaat om 7.1-kanaals ongecomprimeerde PCM, Dolby TrueHD of DTS-HD Master Audio.

Als je een 7.1-kanaals ontvanger hebt met audio-invoer en verwerkingscapaciteit via HDMI-aansluitingen (niet alleen doorvoerverbindingen), kun je profiteren van sommige of al die surround sound-audio-opties. Raadpleeg de specificaties of de gebruikershandleiding voor een 7.1-kanaals ontvanger om specifieke informatie over de HDMI-audiomogelijkheden te vinden.

Surround Sound Uitbreiding

Zelfs bij het afspelen van standaard-dvd's, als een dvd-soundtrack Dolby Digital- of DTS 5.1- of, in sommige gevallen, DTS-ES 6.1 of Dolby Surround EX 6.1-soundtracks bevat, kunt u de surround sound-ervaring uitbreiden naar 7.1. Gebruik de Dolby Pro Logic IIx-extensie of een beschikbare 7.1 DSP (Digital Sound Processing) surroundmodus. Zoek naar de surround-modi die beschikbaar zijn op uw receiver. Deze toegevoegde modi kunnen ook een 7.1-kanaals surround-veld extraheren uit een tweekanaals bronmateriaal om cd's en andere stereobronnen in een voller surround-geluidsformaat af te spelen.

Meer Surround Sound-opties

Andere surround sound-uitbreidingen die 7.1-kanalen gebruiken, zijn Dolby Pro Logic IIz en Audyssey DSX. In plaats van twee surround-achterluidsprekers toe te voegen, maken Dolby Pro Logic IIz en Audyssey DSX de toevoeging van twee voor-hoogteluidsprekers mogelijk. Dit zorgt voor extra flexibiliteit bij het instellen van de luidsprekers.

Ook heeft Audyssey DSX de optie om in een 7.1-kanaals opstelling een set luidsprekers tussen de surround-luidsprekers en de voorluidsprekers te plaatsen, in plaats van hoogteluidsprekers. Deze luidsprekers worden brede surround-luidsprekers genoemd.

Bi-Amping

Een andere optie die steeds vaker voorkomt op 7.1-kanaals ontvangers is bi-amping. Als je voorkanaalluidsprekers hebt met aparte luidsprekeraansluitingen voor de middentonen of tweeters en de woofers (niet de subwoofer, maar de woofers in de voorluidsprekers), zo'n 7.1-kanaals ontvangers wijzen de versterkers die het zesde en zevende kanaal aansturen opnieuw toe aan de voorkanalen. Hierdoor kunt u een volledige 5.1-kanaalsconfiguratie behouden, maar twee versterkingskanalen toevoegen aan de linker- en rechtervoorluidsprekers.

Door de afzonderlijke luidsprekeraansluitingen voor het zesde en zevende kanaal op bi-amp-compatibele luidsprekers te gebruiken, kunt u het vermogen dat aan de linker- en rechtervoorkanalen wordt geleverd, verdubbelen. De voorste midrange/tweeters lopen van de belangrijkste L/R-kanalen en de woofers van de voorluidspreker lopen van de zesde en zevende kanaals bi-amp-aansluitingen.

De procedure voor dit type installatie wordt uitgelegd en geïllustreerd in de gebruikershandleidingen van veel 7.1-kanaals ontvangers. Dit wordt een algemene functie, maar het is niet opgenomen in alle 7.1-kanaals ontvangers.

Zone 2

Naast bi-amping bieden veel 7.1-kanaals thuisbioscoopontvangers een actieve Zone 2-optie. Deze functie voert een traditionele 5.1-kanaals thuisbioscoopopstelling uit in de hoofdruimte. In plaats van de voorluidsprekers dubbel te versterken of twee surroundkanalen achter de luisterpositie toe te voegen, kunt u de twee extra kanalen gebruiken om luidsprekers op een andere locatie van stroom te voorzien (als u een set lange luidsprekerkabels niet erg vindt).

Als je het een goed idee vindt om een tweede zone met eigen voeding te gebruiken, maar een 7.1-kanaals surround sound-opstelling in je hoofdruimte wilt, kunnen sommige 7.1-kanaals ontvangers dit toestaan. U kunt echter niet beide tegelijk doen. Met andere woorden, als u de tweede zone inschakelt terwijl u de hoofdzone gebruikt, wordt de hoofdzone automatisch ingesteld op 5.1 kanalen.

In veel gevallen kun je naar dvd's luisteren en kijken in 5.1-kanaals surround sound in je hoofdkamer, en iemand kan naar een cd luisteren (mits je een aparte cd-speler hebt aangesloten op de receiver) in een andere kamer. Deze opstelling vereist geen aparte cd-speler en ontvanger in de andere kamer, alleen de luidsprekers.

Veel 7.1-kanaals thuisbioscoopontvangers bieden ook extra flexibiliteit bij het instellen en gebruiken van extra zones.

9.1 Kanalen en meer: veel meer dan de meeste mensen nodig hebben

Er zijn geavanceerde verwerkingsopties voor surroundgeluid beschikbaar gekomen, zoals DTS Neo:X, waarmee het aantal kanalen dat wordt gereproduceerd of geëxtraheerd uit de broninhoud wordt uitgebreid. Daarom vergroten fabrikanten het aantal kanalen dat in een thuisbioscoopontvangerchassis is opgenomen. Bij het betreden van de high-end home theater-ontvangerarena, bieden meer ontvangers 9.1/9.2 en een paar bieden 11.1/11.2-kanaalconfiguratie-opties.

Echter, net als bij 7.1-kanaals ontvangers, hangt het of je negen of meer kanalen nodig hebt af van wat je wilt bereiken met je thuisbioscoopopstelling. Zowel 9- als 11-kanaals ontvangers kunnen worden gebruikt om negen of 11 luidsprekers (plus een of twee subwoofers) in uw thuisbioscoopruimte op te stellen. Hierdoor kunt u profiteren van surround sound-verwerkingssystemen, zoals DTS Neo:X.

Een 9- of 11-kanaals ontvanger kan ook flexibiliteit bieden in termen van het toewijzen van twee van de kanalen om de voorluidsprekers dubbel te versterken. Het kan ook twee of vier kanalen gebruiken om tweekanaalssystemen voor de tweede en derde zone te creëren die worden gevoed en bestuurd door de hoofdontvanger. Hierdoor kunt u 5.1- of 7.1-kanalen overhouden om te gebruiken in uw belangrijkste thuisbioscoopkamer.

Dolby Atmos

Vanaf 2014 heeft de introductie van Dolby Atmos voor thuisbioscoop een andere draai gegeven aan de kanaal- en luidsprekerconfiguratie-opties voor sommige thuisbioscoopontvangers. Dit surround sound-formaat bevat speciale verticale kanalen, wat resulteert in verschillende nieuwe luidsprekerconfiguratie-opties, waaronder: 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2, 7.1.4, 9.1.4 en meer. Het eerste cijfer is het aantal horizontale kanalen, het tweede cijfer is de subwoofer en het derde is het aantal verticale kanalen.

Auro 3D

Een ander surround sound-formaat dat beschikbaar is op hoogwaardige thuisbioscoopontvangers waarvoor 9.1 of meer kanalen nodig zijn, is Auro 3D Audio. Dit surround sound-formaat vereist minimaal twee lagen luidsprekers. De eerste laag kan een traditionele 5.1-kanaalslay-out zijn. De tweede laag, die zich boven de eerste laag bevindt, vereist twee voor- en twee achterluidsprekers. Om het helemaal af te maken, indien mogelijk, een extra luidspreker aan het plafond die boven het primaire zitgedeelte wordt geplaatst. Dit wordt het Voice of God (VOG) kanaal genoemd. Dit brengt het totale aantal kanalen op 10.1.

DTS:X

Om de zaken ingewikkelder te maken (hoewel het wel meer keuzemogelijkheden biedt), was er in 2015 de introductie van het DTS:X immersive surround sound-formaat (niet te verwarren met DTS Neo:X). Dit formaat vereist geen specifieke luidsprekeropstelling. Het biedt horizontale en verticale surroundcomponenten en werkt goed binnen dezelfde luidsprekeropstellingen die door Dolby Atmos worden gebruikt.

Eindoordeel

Een goede 5.1-kanaals ontvanger is een prima optie, vooral voor een kleine of gemiddelde kamer in de meeste appartementen en huizen. In het bereik van $ 500 en hoger leggen fabrikanten echter meer nadruk op 7.1 kanaals uitgeruste ontvangers. Daarnaast zie je een aantal 9.1-kanaals ontvangers in de prijsklasse van $1,300 en hoger. Deze ontvangers bieden flexibele installatieopties als u de behoeften van uw systeem uitbreidt of een grote thuisbioscoopruimte heeft. Als je de draden niet in het zicht wilt hebben, verberg of verberg ze dan.

Aan de andere kant, als je niet de volledige 7.1 (of 9.1) kanaalcapaciteit nodig hebt in je thuisbioscoopopstelling, kunnen deze ontvangers worden gebruikt in een 5.1-kanaalssysteem. Dit maakt de resterende twee of vier kanalen op sommige ontvangers vrij voor bi-amping of om een of meer tweekanaals stereo Zone 2-systemen te gebruiken.

Aanbevolen: