Wat is een patch? (Patch / Hotfix-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is een patch? (Patch / Hotfix-definitie)
Wat is een patch? (Patch / Hotfix-definitie)
Anonim

Een patch, soms gewoon een fix genoemd, is een klein stukje software dat wordt gebruikt om een probleem te verhelpen, meestal een bug genoemd, binnen een besturingssysteem of softwareprogramma.

Geen enkel softwareprogramma is perfect en daarom zijn patches gebruikelijk, zelfs jaren nadat een programma is uitgebracht. Hoe populairder een programma is, hoe groter de kans dat er zeldzame problemen optreden, en daarom zijn enkele van de meest populaire programma's die er zijn enkele van de meest gepatchte.

Een verzameling van meestal al uitgebrachte patches wordt vaak een servicepack genoemd.

Image
Image

Moet ik patches installeren?

Softwarepatches repareren normaal gesproken bugs, maar ze kunnen ook worden vrijgegeven om beveiligingsproblemen en inconsistenties in een stuk software aan te pakken. Als u deze belangrijke updates overslaat, kan uw computer, telefoon of ander apparaat blootstaan aan malware-aanvallen die de patch moet voorkomen.

Sommige patches zijn niet zo belangrijk maar nog steeds belangrijk, ze voegen nieuwe functies toe of pushen updates voor apparaatstuurprogramma's. Dus nogmaals, het vermijden van patches zal de software na verloop van tijd een groter risico op aanvallen opleveren, maar ook verouderd en mogelijk incompatibel met nieuwere apparaten en software.

Hoe download en installeer ik softwarepatches?

Grote softwarebedrijven zullen periodiek patches uitbrengen, meestal te downloaden van internet, die zeer specifieke problemen in hun softwareprogramma's corrigeren.

Deze downloads kunnen erg klein zijn (een paar KB) of erg groot (honderden MB of meer). De bestandsgrootte en de tijd die nodig is om patches te downloaden en te installeren, zijn volledig afhankelijk van waar de patch voor is en hoeveel fixes deze zal aanpakken.

Windows-patches

In Windows worden de meeste patches, fixes en hotfixes beschikbaar gesteld via Windows Update. Microsoft brengt hun beveiligingsgerelateerde patches doorgaans eenmaal per maand uit op Patch Tuesday.

Hoewel zeldzaam, kunnen sommige patches meer problemen veroorzaken dan je had voordat ze werden toegepast, meestal omdat een stuurprogramma of een stukje software dat je hebt geïnstalleerd een probleem heeft met wijzigingen in de aangebrachte updates.

Patches gepusht door Microsoft voor Windows en hun andere programma's zijn niet de enige patches die soms grote schade aanrichten. Patches die zijn uitgegeven voor antivirusprogramma's en andere niet-Microsoft-programma's veroorzaken om vergelijkbare redenen ook problemen.

Gebotteld patchen gebeurt zelfs op andere apparaten zoals smartphones, tablets, enz.

Andere softwarepatches

Patches voor software die u op uw computer hebt geïnstalleerd, zoals uw antivirusprogramma, worden normaal gesproken automatisch op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd. Afhankelijk van het specifieke programma en wat voor soort patch het is, wordt u mogelijk op de hoogte gesteld van de update, maar vaak gebeurt het achter de schermen, zonder uw medeweten.

Andere programma's die niet regelmatig of niet automatisch worden bijgewerkt, moeten hun patches handmatig laten installeren. Een gemakkelijke manier om op patches te controleren, is door een gratis software-updater-tool te gebruiken. Deze hulpprogramma's kunnen alle programma's op uw computer scannen en zoeken naar programma's die moeten worden gepatcht.

Mobiele apparaten hebben zelfs patches nodig. Ongetwijfeld heb je dit op je Apple- of Android-telefoon zien gebeuren. Je mobiele apps zelf worden ook voortdurend gepatcht, meestal met weinig kennis van jou en vaak om bugs op te lossen.

Updates van de stuurprogramma's voor de hardware van uw computer worden soms aangeboden om nieuwe functies mogelijk te maken, maar meestal worden ze gemaakt om softwarefouten te verhelpen. Bekijk hoe u stuurprogramma's in Windows kunt bijwerken voor instructies om uw apparaatstuurprogramma's gepatcht en up-to-date te houden.

Sommige patches zijn exclusief voor geregistreerde of betalende gebruikers, maar dit is niet erg gebruikelijk. Een update van een ouder stuk software die beveiligingsproblemen oplost en compatibiliteit met nieuwere versies van Windows mogelijk maakt, is mogelijk beschikbaar, maar alleen als u voor de patch beta alt. Nogmaals, dit is niet gebruikelijk en gebeurt meestal alleen met bedrijfssoftware.

Een onofficiële patch is een ander type softwarepatch die is uitgebracht door een derde partij. Niet-officiële patches worden meestal uitgebracht in leaveware-situaties waarin de oorspronkelijke ontwikkelaar is gestopt met het updaten van een stuk software of omdat het te lang duurt om de officiële patch uit te brengen.

Net zoals computersoftware, hebben zelfs videogames vaak patches nodig. Patches voor videogames kunnen net als elk ander type software worden gedownload, meestal handmatig van de website van de ontwikkelaar, maar soms ook automatisch via een in-game-update of van een externe bron.

Hotfixes versus patches

De term hotfix wordt vaak gebruikt als synoniem voor patch en fix, maar meestal alleen omdat het de indruk wekt dat er iets snel of proactief gebeurt.

Oorspronkelijk werd de term hotfix gebruikt om een soort patch te beschrijven die kon worden toegepast zonder een service of systeem te stoppen of opnieuw te starten.

Microsoft gebruikt de term hotfix meestal om te verwijzen naar een kleine update die een zeer specifiek, en vaak zeer ernstig probleem aanpakt.

FAQ

    Wat is het verschil tussen een patch en een upgrade?

    Het belangrijkste verschil tussen een patch en een upgrade is dat patches ervoor zorgen dat software werkt zoals oorspronkelijk bedoeld, terwijl software-upgrades nieuwe functies toevoegen die voorheen niet beschikbaar waren

    Wat is software voor patchbeheer?

    Grote organisaties gebruiken softwareprogramma's voor patchbeheer om ervoor te zorgen dat al hun IT-infrastructuurcomponenten up-to-date zijn. Deze programma's zoeken constant naar updates en passen deze automatisch toe.

Aanbevolen: