Portal-app bewijst dat ruimtelijke audio meer is dan een gimmick

Inhoudsopgave:

Portal-app bewijst dat ruimtelijke audio meer is dan een gimmick
Portal-app bewijst dat ruimtelijke audio meer is dan een gimmick
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Portal gebruikt Spatial Audio om meeslepende omgevingsgeluiden te creëren.
  • Het effect is verbluffend - je voelt je echt alsof je in een bos of op een strand bent.
  • Spatial Audio is niet langer een gimmick.
Image
Image

Stel je voor dat je aan je bureau zit en de geluiden van een tropisch bos om je heen hoort. Je hoort in de verte rechts van je een tropische specht en draait je hoofd om. Nu staat het voor je neus. Het is alsof je er echt bent.

Je hebt je net Portal voorgesteld, een app die de vraag beantwoordt: "Wat is het nut van Spatial Audio?" Apple's 3D meeslepende audio-trucs zijn echt indrukwekkend, maar wie wil er nu naar muziek luisteren? En waarom zou je willen dat het lijkt alsof er filmgeluid uit je iPad komt, zelfs als je je hoofd draait? Portal gebruikt dezelfde 3D-head-tracking-technologie om het gevoel te geven dat je echt midden in een ontspannend geluidslandschap zit.

“Onze omgeving heeft een diepgaande invloed op onze gedachten en gevoelens, maar we zijn vaak beperkt tot de omgeving waarin we ons bevinden, behalve de kleur die we onze muren schilderen, de foto's die we ophangen of de pot(ted) planten die we introduceren,”vertelde Stuart Chan van Portal via e-mail aan Lifewire. “Portal verandert dat allemaal, door gebruik te maken van meeslepende technologie om je omgeving virtueel te transformeren en je echt het gevoel te geven dat je midden in enkele van de meest vredige en ontzagwekkende plekken ter wereld bent – om je te helpen focussen, slapen, en ontspan.

Ik ben zo verdomd ontspannen op dit moment

Image
Image

Er gebeurde iets grappigs toen ik Chan's Portal-app voor het eerst uitprobeerde. Het surround-geluidseffect was indrukwekkend en de audio was van topkwaliteit, dingen van hoge kwaliteit. Maar pas toen ik mijn hoofd begon te bewegen, kreeg ik het volledige effect. De schreeuwende uil in de verte rechts van mij voelt echt alsof hij naar rechts gaat. Maar zelfs dat was niet het vreemde.

Al snel na het opstarten van de soundscape (Redwood National Park), voelde ik me meer ontspannen. Het lijkt erop dat, hoewel je bewust weet dat je voor de gek wordt gehouden, je hersenen er niets om geven. Het begint gewoon te doen alsof je echt in een bos bent, minus de constante stress over muggen.

“Het is meer dan alleen het geluid, de beelden en de verlichting van deze geweldige locaties nabootsen. Het gaat om het leveren van een ervaring die zo meeslepend en echt is dat het de gedachten, gevoelens en het gevoel van vrede en rust oproept dat je zou ervaren als je er echt was, zegt Chan.

Omgeven

Image
Image

Portal bestaat al enkele jaren en het team heeft er bijna 12 maanden over gedaan om Spatial Audio naar de app te brengen. Dit omvatte het herontwerpen van niet alleen de app, maar ook de opnameproductie. Portal gaf Ambisonic Spatial Audio-specialist Atmoky de opdracht om te helpen en maakte nieuwe opnames om de technologie te benutten.

Het is ook niet alleen geluid. Je kunt de app aansluiten op je slimme huisverlichting om een nep-dageraad te genereren wanneer je 's ochtends wakker wordt, langzaam de lichten op te halen en een geschikt audionummer af te spelen.

Spatial Audio lijkt een gimmick voor muziek. We zitten tenslotte zelden actief naar muziek te luisteren zoals we gewend waren toen we vinyl LP's en CD's kochten. Het is nu meer een achtergrondlaag. Aan de andere kant, misschien is Apple iets op het spoor. Stel je een ruimtelijke audioversie voor van Brian Eno's Ambient Music for Airports.

Nuttig

Image
Image

Er zijn ook andere toepassingen voor Spatial Audio. De surround-soundpartner van Portal, Atmoky, gebruikt ruimtelijke audio om online vergaderingen realistischer te maken door luidsprekers in een virtuele 3D-ruimte te plaatsen, waardoor het gemakkelijker wordt om bij te houden wie er aan het woord is.

En stel je ruimtelijke augmented reality voor. Apple is all-in op audio AR, met allerlei ambient notificaties via AirPods. Wat als Siri zich in de virtuele ruimte bevond? En niet alleen dat, maar omdat je iPhone weet waar je bent, kan hij de echo van Siri's stem afstemmen op je omgeving. Een iMessage krijgen in een oude Europese kerk? Het zou weerklinken zoals elke echte stem zou doen.

Spatial Audio kan een gimmick zijn, maar de meeslepende werking ervan kan ook verrassend nuttig zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van onze menselijke capaciteiten om meeslepende omgevingen te creëren. Misschien hoef je niet te luisteren om een ruimtelijk geremixte versie van It's All Coming Back to Me Now van Celine Dion te horen (geloof me, dat doe je echt niet), maar waarom zou je audio niet plaatsen, in plaats van het gewoon voor jij de hele tijd?

Ik denk dat het groot gaat worden.

Aanbevolen: