Wat is bandbreedtebeheer?

Inhoudsopgave:

Wat is bandbreedtebeheer?
Wat is bandbreedtebeheer?
Anonim

Bandbreedtebeheer, ook wel bandbreedtebeheer genoemd, is een functie die sommige softwareprogramma's en hardwareapparaten ondersteunen en waarmee u kunt beperken hoeveel van de netwerkbandbreedte het programma of de hardware mag gebruiken.

Wanneer moet u het bandbreedtegebruik regelen?

Een ISP of zakelijk netwerk kan ook de bandbreedte beheren, maar dit wordt over het algemeen gedaan om bepaalde soorten netwerkverkeer te beperken of om geld te besparen tijdens piekuren. Dit soort bandbreedtebeheer dat u niet helemaal onder controle heeft, wordt bandbreedtebeperking genoemd.

Hoewel een optie voor bandbreedtebeheer een veelvoorkomende vondst is in hardwareapparaten zoals routers, is de kans groter dat je deze functie daadwerkelijk nodig hebt bij het gebruik van bepaalde soorten software.

De meest voorkomende plaats waar bandbreedtecontrole iets het overwegen waard kan zijn, is in tools die veel gegevens via uw netwerk verzenden en ontvangen, iets dat vaak gebeurt met downloadmanagers, online back-upprogramma's en cloudopslagservices.

In deze gevallen is er over het algemeen een zeer groot aantal bestanden die tegelijk worden geüpload of gedownload, activiteiten die netwerkcongestie kunnen veroorzaken, aangezien steeds meer van de beschikbare bandbreedte voor die processen wordt gebruikt.

Naarmate de congestie toeneemt, kunt u uw normale netwerkactiviteiten vertragen, zoals het overbrengen van bestanden tussen computers, het streamen van video's of muziek, of zelfs gewoon surfen op internet.

Als je congestie opmerkt, kan het gebruik van opties voor bandbreedtebeheer in dit soort programma's de negatieve impact die ze hebben te verminderen.

Bandbreedte controle opties

Sommige opties voor bandbreedtebeheer laten je de exacte hoeveelheid bandbreedte definiëren (vaak in kilobytes per seconde) die voor elke taak kan worden gebruikt, terwijl andere je een percentage van de totale bandbreedte laten toepassen op het betreffende programma (bijv.g., 20 procent of 100 procent). Toch laten anderen je de bandbreedte beperken op basis van het tijdstip van de dag of op andere criteria.

Bij het maken van back-ups van bestanden, bijvoorbeeld, is het algemene idee om een redelijk evenwicht te creëren tussen de bandbreedte die het back-upprogramma kan gebruiken en de "overgebleven" bandbreedte die kan worden gebruikt voor andere zaken, zoals internetten.

Aan de andere kant, als internet op dat moment niet voor iets anders of voor minder belangrijke dingen wordt gebruikt, is bandbreedtebeheer handig om ervoor te zorgen dat alle beschikbare bandbreedte die uw computer en netwerk ter beschikking heeft, kan worden gegeven aan de ene taak of het softwareprogramma.

Gratis software die bandbreedte beperkt

Image
Image

Naast de al genoemde programma's die bandbreedtecontroles bevatten, zijn er tools die uitsluitend bestaan om de bandbreedte van andere programma's te beperken, met name programma's die geen bandbreedtebeheer toestaan.

Helaas zijn veel "per-programma" bandbreedteregelaars slechts proefversies en daarom slechts een korte tijd gratis. NetLimiter is een voorbeeld van een bandbreedtecontroleprogramma dat ongeveer een maand gratis is.

Als u bestandsdownloads wilt beperken, kunt u het beste de bovenstaande lijst met downloadmanagers gebruiken om een programma te vinden dat uw webbrowser kan controleren op downloads, de download kan onderscheppen en alle downloads in de download kan importeren manager. Wat je dan in wezen hebt, is bandbreedtebeheer ingesteld voor al je bestandsdownloads.

Downloadmanagers in actie

Stel bijvoorbeeld dat je veel bestanden downloadt via Google Chrome en merkt dat het lang zal duren voordat het klaar is. In het ideale geval wilt u dat Chrome slechts 10 procent van al uw netwerkbandbreedte gebruikt, zodat u Netflix zonder onderbrekingen in de andere kamer kunt streamen, maar Chrome biedt geen ondersteuning voor het beheren van bandbreedte (tenzij u enkele niet-zo voor de hand liggende instellingen aanpast).

In plaats van de downloads te annuleren en ze opnieuw te starten in een downloadmanager die dergelijke controle wel ondersteunt, kun je eenvoudig een downloadmanager installeren die altijd naar downloads zal "luisteren" en deze vervolgens voor je uitvoeren op basis van de bandbreedtecontroles die je hebt aangepast.

Free Download Manager is een voorbeeld van een downloadmanager die automatisch bestanden voor u downloadt die u vanuit uw browser activeert. Het kan ook het bandbreedtegebruik beperken tot wat u maar wilt.

Hoe routers kunnen helpen

Sommige routers hebben een optie om verkeer voorrang te geven aan één specifiek apparaat, wat hetzelfde is als het toewijzen van meer netwerkbandbreedte voor dat apparaat dan voor andere. Google Wifi is een voorbeeld, waarbij de app je bijvoorbeeld een Chromecast laat kiezen om meer bandbreedte te krijgen dan een tablet of telefoon op hetzelfde netwerk, wat je zou kunnen doen om buffering met Spotify, Netflix of een andere service te verminderen je bent aan het casten.

FAQ

    Hoe gebruik ik Linksys bandbreedtecontrole?

    Om de bandbreedte op uw Linksys-router te beperken, logt u in als beheerder en selecteert u vervolgens Applicaties & Gaming > QoS >Upstream Bandwidth Voer vervolgens het MAC-adres en de naam in van het apparaat dat u wilt bedienen. Stel het veld Priority in op Hoog, Normaal of Laag.

    Wat zijn de beste routers met bandbreedtecontrole?

    De beste routers voor bandbreedtebeheer ondersteunen de Quality of Service (QoS)-functie om het verkeer voor elk aangesloten apparaat te beheren. Enkele routers die QoS ondersteunen, zijn de TP-Link AC1750, NETGEAR WiFi Router AC1200 en enkele routers voor ouderlijk toezicht.

Aanbevolen: