Hoe toegang te krijgen tot gegevens van een oude harde schijf

Inhoudsopgave:

Hoe toegang te krijgen tot gegevens van een oude harde schijf
Hoe toegang te krijgen tot gegevens van een oude harde schijf
Anonim

Wat te weten

  • Toegang tot gegevens van een oude Windows-harde schijf op een moderne Windows-pc door simpelweg de oude harde schijf aan te sluiten op de huidige computer.
  • Je hebt een adapter nodig om toegang te krijgen tot de oude harde schijf als deze geen USB gebruikt.
  • Eenmaal verbonden, kunt u bestanden afzonderlijk overzetten of de oude harde schijf klonen.

Het zou mogelijk moeten zijn om toegang te krijgen tot een oude harde schijf als de schijf aanvankelijk werd gebruikt met een Windows-pc, maar je moet de juiste trucs kennen. Hier leest u hoe u toegang krijgt tot gegevens van een oude harde schijf.

Hoe toegang te krijgen tot gegevens van een oude harde schijf

De onderstaande stappen zijn voor pc's met Windows 11 en Windows 10, maar zijn ook van toepassing op oudere versies van Windows.

De harde schijf aansluiten op uw pc

Voordat u begint, moet u beslissen hoe u de harde schijf op uw pc wilt aansluiten. Dit hangt af van de verbindingsstandaard die wordt gebruikt. Deze stap kan het lastigste deel van het proces zijn als je geen kabel hebt die op de oude harde schijf past.

IDE/ATA/PATA: Interne harde schijven van eind jaren tachtig tot negentig gebruikten IDE-kabels en later ATA- of PATA-kabels. U hebt een IDE-naar-USB-adapter of interne schijfbehuizing nodig om de schijf op een moderne pc aan te sluiten. Zorg ervoor dat je de schijf identificeert die je hebt voordat je een adapter koopt, aangezien verschillende IDE-versies de pc-markt hebben bereikt in de afgelopen anderhalf jaar van dominantie.

SATA: Interne harde schijven zijn rond het jaar 2000 overgeschakeld op SATA en het blijft vandaag de dag de meest gebruikte connector voor interne harde schijven. U kunt een SATA-schijf aansluiten door deze op een desktop te installeren. Als alternatief kunt u het extern aansluiten via een SATA-naar-USB-adapter of een interne schijfbehuizing.

eSATA: deze standaard werd tussen 2000 en 2010 op sommige externe harde schijven aangetroffen. De meeste nieuwe pc's hebben geen eSATA-poort, dus je hebt een eSATA-naar-USB-adapter nodig.

FireWire: deze standaard was favoriet bij Apple van 1999 tot 2008 en werd gebruikt door sommige externe harde schijven. Moderne pc's hebben een FireWire-naar-USB-adapter nodig.

USB: de meest voorkomende standaard voor externe apparaten, je kunt USB op externe harde schijven vinden van eind jaren 90 tot heden. Sommige externe USB-harde schijven gebruiken de USB Type-A-connector, maar andere gebruiken de minder standaard Micro-B SuperSpeed-connector (hieronder afgebeeld).

Image
Image
Micro-B SuperSpeed-connector.

Yanik88 / Getty Images

  1. Sluit de harde schijf aan op een USB-poort op uw pc (indien nodig met een adapter). Oudere, grotere externe harde schijven moeten mogelijk ook worden aangesloten op een externe voeding.
  2. Wacht tot Windows de harde schijf identificeert. Dit proces kan enkele ogenblikken duren.
  3. Er verschijnt een melding waarin u wordt gevraagd wat u met de harde schijf wilt doen. Selecteer Open map om bestanden te bekijken.

U kunt nu bladeren door bestanden op de oude harde schijf zoals u zou doen met een externe harde schijf of USB-stick.

Hoe breng ik bestanden over van een oude harde schijf naar een nieuwe computer?

Eenmaal aangesloten, werkt het overzetten van bestanden van de oude schijf naar uw huidige pc zoals met elke externe schijf.

Als je de inhoud van de harde schijf in zijn geheel wilt overzetten, lees dan hoe je een harde schijf kunt klonen in Windows. Klonen is handig als u de inhoud van een oude schijf op een nieuwere, betrouwbaardere schijf wilt bewaren.

Kloon nooit een oude harde schijf die iemand eerder als opstartschijf gebruikte naar de opstartschijf van een nieuwe pc, en probeer nooit een oude harde schijf te gebruiken als opstartschijf in een nieuwe pc. Uw oude harde schijf bevat stuurprogramma- en configuratiegegevens die specifiek zijn voor de andere pc. Als u probeert op te starten vanaf die schijf op een nieuwe pc, kan deze crashen.

Is het veilig om toegang te krijgen tot een oude harde schijf op een nieuwe pc?

Ja, het is over het algemeen veilig om toegang te krijgen tot een oude harde schijf op een nieuwe pc.

Het aansluiten van een externe schijf op een pc is altijd een risico, omdat een schijf malware kan bevatten die is ontworpen om over te zetten naar elk apparaat waarop deze is aangesloten.

Malware die op een oude harde schijf wordt gevonden, wordt echter geprogrammeerd om te profiteren van een oudere machine. De malware kan afhankelijk zijn van exploits die nu zijn gepatcht of niet langer relevant zijn. Oude malware wordt eerder herkend door de antivirussoftware van uw computer dan een nieuwere bedreiging.

Het is technisch niet onmogelijk voor oude malware om een nieuwe pc schade toe te brengen, maar het risico is veel kleiner dan dat je malware tegenkomt tijdens het surfen op het moderne internet.

FAQ

    Wat kan ik doen met mijn oude harde schijf?

    Gebruik het als een externe opslagschijf of gooi het op de juiste manier weg. U kunt uw oude computeronderdelen verkopen of recyclen. Gooi het niet in de prullenbak, omdat de metalen het milieu kunnen schaden.

    Hoe kan ik mijn oude harde schijf wissen?

    Om je harde schijf volledig te wissen, kun je het beste een gratis programma voor gegevensvernietiging gebruiken, zoals PCDiskEraser. Als u uw harde schijf formatteert of een partitie verwijdert, kunnen de gegevens nog steeds worden hersteld met software voor bestandsherstel.

    Hoe vervang ik een oude harde schijf?

    Hoe u een harde schijf vervangt, hangt af van het type schijf en uw computer, maar in het algemeen betekent dit dat u kabels moet verwijderen of de harde schijf uit het compartiment moet schuiven. Zet de nieuwe schijf vast waar de oude voorheen was en sluit vervolgens dezelfde stroom- en datakabels opnieuw aan.

Aanbevolen: