Het verschil tussen een passieve en actieve subwoofer

Inhoudsopgave:

Het verschil tussen een passieve en actieve subwoofer
Het verschil tussen een passieve en actieve subwoofer
Anonim

Bij het samenstellen van een geweldig thuisbioscoopsysteem is een subwoofer een noodzakelijke aankoop. De subwoofer is een gespecialiseerde luidspreker die is ontworpen om extreem lage frequenties weer te geven.

Voor muziek betekent dat akoestische of elektrische bas, en meer films, dat betekent het gerommel van een trein die over het spoor rijdt, kanonvuur en explosies, en de grote test: het diepe gerommel van een aardbeving.

Maar voordat je van alles kunt genieten, moet je de subwoofer integreren met de rest van je systeem, en hoe je een subwoofer aansluit op de rest van je thuisbioscoopopstelling hangt af van Powered of Passive.

Image
Image

Passieve subwoofers

Passieve subwoofers worden "passief" genoemd omdat ze moeten worden gevoed door een externe versterker, op dezelfde manier als traditionele luidsprekers.

De belangrijke overweging is dat, aangezien subwoofers meer vermogen nodig hebben om laagfrequente geluiden te reproduceren, een versterker of ontvanger voldoende vermogen moet kunnen leveren om baseffecten te behouden die door de subwoofer worden gereproduceerd zonder de voeding van de ontvanger of versterker te ontlasten. Hoeveel vermogen hangt af van de vereisten van de subwoofer-luidspreker en de grootte van de kamer (en hoeveel bas je kunt verdragen, of hoeveel je de buren wilt storen!).

Net als de rest van de luidsprekers in een thuisbioscoopopstelling, sluit je de luidsprekerkabel van een versterker aan op de passieve subwoofer. Idealiter sluit u eerst de subwoofer-lijnuitgangen van een thuisbioscoopontvanger of AV-voorversterkerprocessor aan op de lijningangen van een externe subwooferversterker.

Image
Image

U sluit vervolgens de luidsprekeruitgangen op de subwooferversterker aan op de luidsprekeraansluitingen op de passieve subwoofer.

Image
Image

Passieve subwoofers worden voornamelijk gebruikt in aangepaste installaties waarbij de subwoofer in een muur kan worden gemonteerd, hoewel er enkele traditionele kubusvormige subwoofers zijn die ook passief zijn. Bovendien bevatten sommige goedkope home-cinema-in-a-box-systemen een passieve subwoofer, zoals de Onkyo HT-S7800.

Aangedreven subwoofers

Om het probleem van onvoldoende vermogen van een specifieke ontvanger of versterker op te lossen, worden actieve subwoofers (ook wel actieve subwoofers genoemd) gebruikt. Dit type subwoofer is autonoom. Het beschikt over een luidspreker/versterkerconfiguratie waarin de kenmerken van de versterker en subwooferluidspreker optimaal op elkaar zijn afgestemd en in dezelfde behuizing zijn ondergebracht.

Als bijkomend voordeel is het enige dat een actieve subwoofer nodig heeft, een enkele kabelverbinding van een thuisbioscoopontvanger of surround sound-voorversterker/processor-lijnuitgang (ook wel subwoofer-voorversterkeruitgang of LFE-uitgang genoemd).

Image
Image

De kabel gaat dan van de sub-voorversterker/LFE-uitgang naar de corresponderende ingang(en) op een actieve subwoofer.

Image
Image

Deze opstelling neemt veel van de stroombelasting weg van een ontvanger en stelt de eigen versterkers van de ontvanger in staat om de middentonen- en tweeterluidsprekers gemakkelijker van stroom te voorzien.

Wat is beter - passief of aangedreven?

Of een subwoofer passief of gevoed is, is niet de bepalende factor voor hoe goed de subwoofer is. Aangedreven subwoofers worden echter verreweg het meest gebruikt omdat ze hun eigen ingebouwde versterkers hebben en niet afhankelijk zijn van versterkerbeperkingen van een andere ontvanger of versterker. Dit maakt ze heel gemakkelijk te gebruiken met home theater-ontvangers. Alle thuisbioscoopontvangers zijn uitgerust met een of twee subwoofer-voorversterkerlijnuitgangen die speciaal zijn ontworpen om verbinding te maken met een actieve subwoofer.

Aan de andere kant kan de externe versterker die nodig is om een passieve subwoofer te laten werken duurder zijn dan de passieve subwoofer die je hebt.

In de meeste gevallen is het voordeliger om een actieve subwoofer te kopen in plaats van een passieve subwoofer. Als je nog steeds de passieve optie kiest, moet de subwoofer pre-out van een thuisbioscoopontvanger worden aangesloten op de lijningang van de externe subwooferversterker, waarbij de subwoofer-luidsprekeraansluiting(en) van de externe versterker naar de passieve subwoofer gaan.

De enige andere verbindingsoptie die beschikbaar is voor een passieve subwoofer is dat als de passieve subwoofer standaard luidsprekeraansluitingen heeft in en uit, u de linker- en rechterluidsprekeraansluitingen op een ontvanger of versterker kunt aansluiten op de passieve subwoofer en sluit vervolgens de linker- en rechterluidsprekeruitgangen op de passieve subwoofer aan op uw linker- en rechtervoorluidsprekers.

In dit type opstelling zal de subwoofer de lage frequenties "strippen" met behulp van een interne crossover, waarbij de middentonen en hoge frequenties naar de extra luidsprekers worden gestuurd die zijn aangesloten op de luidsprekeruitgangen van de subwoofer. Dit elimineert de noodzaak voor een extra externe versterker voor de passieve subwoofer, maar kan uw ontvanger of versterker meer belasten vanwege de eisen voor laagfrequente geluidsuitvoer.

De uitzondering op de subwooferverbindingsregels

Veel actieve subwoofers hebben zowel lijningang als luidsprekeraansluitingen. Hierdoor kan het signalen accepteren van ofwel de luidsprekeraansluitingen van een versterker of een subwoofer-voorversterkeruitgang van een versterker/thuisbioscoopontvanger. In beide gevallen gaat het binnenkomende signaal echter door de interne versterkers van de actieve sub, waardoor de ontvanger wordt ontlast.

Image
Image

Dit betekent dat als je een oudere thuisbioscoopontvanger of versterker hebt die geen speciale subwoofer-voorversterkeruitgang heeft, je nog steeds een actieve subwoofer kunt gebruiken met zowel standaard luidsprekeraansluitingen als lijningangen.

De draadloze verbindingsoptie

Een andere optie voor het aansluiten van een subwoofer die steeds populairder wordt (werkt alleen met actieve subwoofers) is een draadloze verbinding tussen de subwoofer en de ontvanger of versterker van de thuisbioscoop. Dit kan op twee manieren worden geïmplementeerd.

  1. Wanneer de subwoofer wordt geleverd met een ingebouwde draadloze ontvanger en ook een externe draadloze zender biedt die wordt aangesloten op de subwooferlijnuitgang van een thuisbioscoopontvanger of versterker.
  2. U kunt een optionele draadloze zender/ontvangerset kopen die kan worden aangesloten op elke actieve subwoofer met een lijningang en elke thuisbioscoopontvanger, AV-processor of versterker met een subwoofer of LFE-lijnuitgang (zie aansluitvoorbeeld voor één kit hieronder).
Image
Image

The Bottom Line

Voordat u een subwoofer aanschaft voor gebruik met uw thuisbioscoop, moet u controleren of uw thuisbioscoop-, AV- of surround sound-ontvanger een subwoofer-voorversterkeruitgang heeft (vaak aangeduid als Sub Pre-Out, Sub Out of LFE Out). Als dat zo is, moet u een actieve subwoofer gebruiken.

Als je net een nieuwe thuisbioscoopontvanger hebt gekocht en een overgebleven subwoofer hebt die oorspronkelijk werd geleverd met een thuisbioscoop-in-een-doos-systeem, controleer dan of die subwoofer eigenlijk een passieve subwoofer. De giveaway is dat het geen subwoofer lijningang heeft en alleen luidsprekeraansluitingen heeft. Als dat het geval is, moet u ofwel een extra versterker aanschaffen om de subwoofer van stroom te voorzien.

Aanbevolen: