Wat is een benchmark?

Inhoudsopgave:

Wat is een benchmark?
Wat is een benchmark?
Anonim

Een benchmark is een test die wordt gebruikt om de prestaties van meerdere dingen te vergelijken, hetzij met elkaar, hetzij met een geaccepteerde standaard. In de computerwereld worden benchmarks vaak gebruikt om de snelheden of prestaties van hardwarecomponenten, softwareprogramma's en zelfs internetverbindingen te vergelijken.

Waarom zou je een benchmark uitvoeren?

U kunt een benchmark uitvoeren om uw hardware eenvoudig te vergelijken met die van iemand anders, om te testen of nieuwe hardware daadwerkelijk presteert zoals geadverteerd of om te zien of een stuk hardware een bepaalde hoeveelheid werklast ondersteunt.

Image
Image

Als je bijvoorbeeld van plan bent een nieuwe high-end videogame op je computer te installeren, kun je een benchmark uitvoeren om te zien of je hardware in staat is om de game uit te voeren. De benchmark zal een bepaalde hoeveelheid stress (die zogenaamd in de buurt komt van wat nodig is om de game te laten draaien) toepassen op de hardware in kwestie om te controleren of deze de game daadwerkelijk kan ondersteunen. Als het niet zo goed presteert als de game vereist, kan de game traag zijn of niet reageren wanneer deze daadwerkelijk met die hardware wordt gebruikt.

Vooral bij videogames is een benchmark niet altijd nodig, omdat sommige ontwikkelaars en distributeurs precies uitleggen welke videokaarten worden ondersteund, en je kunt die informatie vergelijken met je eigen hardware met behulp van een systeeminformatietool om te zien wat in uw computer. Omdat je specifieke hardware misschien ouder is of niet gewend is aan een bepaalde hoeveelheid stress die de game vereist, kan het toch nuttig zijn om de hardware daadwerkelijk te testen om te bevestigen dat deze correct zal werken wanneer de game daadwerkelijk wordt gespeeld.

Benchmarking van uw netwerk om de beschikbare bandbreedte te controleren kan handig zijn als u vermoedt dat u niet de internetsnelheden krijgt die uw ISP heeft beloofd.

Het is gebruikelijk om computerhardware te benchmarken, zoals een CPU, het geheugen (RAM) of een videokaart. Hardwarebeoordelingen die u online vindt, bevatten bijna altijd benchmarks als een manier om het ene merk en model videokaart objectief te vergelijken met bijvoorbeeld een ander.

Een benchmark uitvoeren

Er is een verscheidenheid aan gratis benchmarksoftwaretools die kunnen worden gebruikt om verschillende hardwarecomponenten te testen.

Novabench is een gratis benchmarkingtool voor Windows en Mac voor het testen van de CPU, harde schijf, RAM en videokaart. Het heeft zelfs een resultatenpagina waarmee u uw NovaBench-score kunt vergelijken met die van andere gebruikers.

Enkele andere gratis tools zoals Novabench waarmee u uw pc kunt benchmarken, zijn onder meer 3DMark, CINEBENCH, Prime95, PCMark, Geekbench en SiSoftware Sandra.

Sommige versies van Windows (Vista, 7 en 8, maar niet 8.1, 10 of 11) bevatten de Windows System Assessment Tool (WinSAT) in het Configuratiescherm die de primaire harde schijf, gaming-graphics, RAM test, CPU en videokaart. Deze tool geeft je een algemene score (de zogenaamde Windows Experience Index-score) tussen 1,0 en 5,9 op Windows Vista, tot 7,9 op Windows 7 en een maximale score van 9,9 op Windows 8, die is gebaseerd op de laagste score die door een van de die individuele tests.

Als u het Windows-hulpprogramma voor systeembeoordeling niet in het Configuratiescherm ziet, kunt u het mogelijk uitvoeren vanaf een opdrachtprompt met de opdracht winsat. Zie deze Microsoft Community-thread voor meer hierover.

We houden een lijst bij met internetsnelheidstesten die u kunt gebruiken om te benchmarken hoeveel netwerkbandbreedte u beschikbaar heeft. Bekijk ons artikel over hoe u uw internetsnelheid kunt testen om te zien hoe u dit het beste kunt doen.

Dingen om te onthouden over benchmarks

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet een heleboel andere dingen doet terwijl je een benchmark uitvoert. Dus als u bijvoorbeeld een benchmark op uw harde schijf gaat uitvoeren, wilt u de schijf niet onnodig gebruiken, zoals het kopiëren van een heleboel bestanden van en naar een flashstation, het branden van een dvd, enz..

Op dezelfde manier zou je een benchmark voor je internetverbinding niet vertrouwen als je tegelijkertijd bestanden downloadt of uploadt. Pauzeer die dingen gewoon of wacht tot ze klaar zijn voordat je een internetsnelheidstest uitvoert of een andere test die deze activiteiten kunnen verstoren.

Er lijkt veel bezorgdheid te bestaan over de betrouwbaarheid van benchmarking, zoals het feit dat sommige fabrikanten hun eigen producten onterecht beter beoordelen dan hun concurrentie. Er is een verrassend grote lijst van deze "uitdagingen" voor benchmarking op Wikipedia.

Is een stresstest hetzelfde als een benchmark?

De twee lijken op elkaar, maar een stresstest en een benchmark zijn niet voor niets twee verschillende termen. Terwijl een benchmark wordt gebruikt om prestaties te vergelijken, is een stresstest bedoeld om te zien hoeveel er aan iets kan worden gedaan voordat het kapot gaat.

U kunt bijvoorbeeld een benchmark uitvoeren met uw videokaart om te zien of deze goed genoeg presteert om een nieuwe videogame te ondersteunen die u wilt installeren. Je zou echter een stresstest uitvoeren op die videokaart als je wilt zien hoeveel werk hij aankan voordat hij niet meer werkt, bijvoorbeeld als je hem wilt overklokken.

Bart's Stuff Test en de hierboven genoemde Prime95-software zijn enkele voorbeelden van toepassingen die een stresstest kunnen uitvoeren.

FAQ

    Hoe benchmark ik een GPU?

    Om uw grafische verwerkingseenheid te benchmarken om te zien hoe deze zal presteren bij het uitvoeren van intensieve games, gebruikt u een benchmarktesttool zoals Heaven Benchmark of 3DMark. Wanneer u de software uitvoert, kies dan voor de resolutie waarop u gewoonlijk games uitvoert en overweeg om 3D in te schakelen. De resultaten van de benchmarktest laten u zien hoe uw GPU dit activiteitsniveau aankan.

    Wat is een Unigine Valley-benchmark?

    Een Unigine Valley-benchmark is een prestatie- en stabiliteitstest voor een pc of Mac die stresstests en ondersteuning voor automatisering via de opdrachtregel omvat.

Aanbevolen: