Apple's anti-tracking-technologie niet zo goed als het lijkt

Inhoudsopgave:

Apple's anti-tracking-technologie niet zo goed als het lijkt
Apple's anti-tracking-technologie niet zo goed als het lijkt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De anti-trackingtechnologie van Apple biedt minder bescherming dan je zou denken.
  • Het werkt wel, de aandelen van Facebook zijn gedaald dankzij de privacyfuncties van Apple.
  • Firewalls van derden zijn nog steeds de beste manier om te voorkomen dat slechte apps uw privégegevens stelen.
Image
Image

Apple's Intelligent Tracking Prevention is bedoeld om te voorkomen dat apps u volgen en uw persoonlijke gegevens stelen. Hoe gaat dat?

Eind 2020 heeft Apple zijn anti-tracking-technologie geactiveerd. App Store-apps moesten alle gegevens die ze van gebruikers verzamelden openbaar maken, en voordat een app je activiteit mocht volgen, moest je toestemming vragen.

Apple had al privacybeschermingen naar de Safari-browser gebracht. Nu bracht het ze naar de iPhone en iPad. Maar zoals de cynische lezer zou verwachten, liep het niet helemaal zoals gepland. De onthullingslabels in de App Store worden vlekkeloos afgedwongen, en volgens een rapport van de Washington Post hebben de slechtste app-ontwikkelaars oplossingen gevonden en stelen nog steeds veel van uw gegevens.

"Zelfs als gebruikers de toegang tot tracking uitschakelen met ATT [transparantie voor app-tracking], is er nog steeds een kans dat de app je volgt met trackers van derden, omdat de ongemakkelijke waarheid is dat sommige ontwikkelaars nog steeds mazen zullen vinden en tijdelijke oplossingen voor dergelijk beleid, "vertelde Eden Cheng, CEO van een site voor het volgen van mensen, via e-mail aan Lifewire.

Transparantieplan voor app-tracking versus realiteit

App Tracking Transparency (ATT) blokkeert niet dat apps je activiteit volgen terwijl je ze gebruikt. Wat het wel doet, is dat de gebruiker deze apps toestemming kan geven om een IDFA (Identifier for Advertisers) te gebruiken. De IDFA is een unieke identificatie die uitdrukkelijk is gemaakt om tracking mogelijk te maken, maar om gebruikersgegevens te beschermen.

Het is een goed idee, maar het probleem is dat apps je op veel andere manieren kunnen volgen. Ze kunnen bijvoorbeeld uw IP-adres verzamelen en hieruit met verrassende nauwkeurigheid uw fysieke locatie afleiden. Ze kunnen weten welk model iPhone je gebruikt, hoeveel opslagruimte er nog over is op je apparaat en zelfs dingen als het huidige volumeniveau en de helderheid van het scherm.

Apps zijn tenslotte apps en ze moeten uw apparaat kennen om ermee te kunnen werken. Maar gewetenloze ontwikkelaars kunnen deze gegevens gebruiken om een "vingerafdruk" van uw apparaat te maken, zodat het uw activiteit binnen en buiten de app kan volgen.

En het is niet alleen volgen. Apps zijn verbonden met internet, zodat ze alle gegevens kunnen meenemen en overal naartoe kunnen sturen. Als u een weer-app toestemming geeft om uw locatie te kennen, kan deze die gegevens delen of verkopen. Idem voor uw contactenlijst, die misschien nog erger is omdat het de gegevens van andere mensen opslaat, niet die van uzelf.

Vraag niet te volgen

Als een app de IDFA wil gebruiken, moet hij erom vragen. De meeste gebruikers tikken om toestemming te weigeren, en het effect was dramatisch. Vorige week daalde de voorraad van Facebook toen het meldde dat de anti-trackingfuncties van iOS zijn advertentieactiviteiten zouden blijven beïnvloeden.

Maar zoals we hebben gezien, verbetert het weigeren van toestemming aan de IDFA uw privacy niet, behalve het uitschakelen van dit basistrackingtoken. In plaats daarvan zou het de zaken erger kunnen maken door gebruikers te laten geloven dat de betreffende apps ze niet langer kunnen volgen.

Image
Image

Er zijn manieren om jezelf te beschermen, maar dit helpt alleen slimme gebruikers. De beste manier is om een firewall-app op uw apparaten te installeren. Een firewall controleert en filtert alle internetverbindingen die uw iPhone of iPad verlaten en binnenkomen. Sommige, zoals Lockdown, gebruiken blokkeerlijsten om verbindingen te weigeren. Anderen, zoals de anti-tracking-app Guardian, sturen al je gegevens via een VPN en blokkeren trackers op serverniveau.

Guardian biedt zelfs een functie die re altime waarschuwingen geeft wanneer apps onverwachte verbindingen proberen te maken, wat laat zien hoe vaak het probleem voorkomt.

"Persoonlijk vind ik dat het helpt om vast te stellen hoe wijdverbreid dit soort activiteiten zijn. Bij sommige apps lijken ze bijna non-stop trackers te pingen ", vertelde Will Strafach, maker van Guardian, via een direct bericht aan Lifewire.

Het nadeel van deze opties is dat je de leveranciers moet onderzoeken en vertrouwen omdat je ze toegang geeft tot je internetverkeer. Maar totdat Apple betere bescherming inbouwt, zijn opties van derden alles wat we hebben, en sommige, zoals Guardian en Lockdown, zijn in mijn ervaring op hetzelfde niveau.

Apple's anti-tracking blijft verbeteren, met nieuwe functies in iOS 15. Maar op dit moment is het nog steeds een beetje een puinhoop. Dus als je om deze dingen geeft (en dat zou je ook moeten doen), is het de moeite waard om je opties voor betere bescherming te bekijken.

Aanbevolen: