5 eenvoudige manieren om het beste uit uw stereosysteem te halen

Inhoudsopgave:

5 eenvoudige manieren om het beste uit uw stereosysteem te halen
5 eenvoudige manieren om het beste uit uw stereosysteem te halen
Anonim

Voor sommige mensen suggereert high-end audio dat er buitengewoon veel geld moet worden uitgegeven om te genieten van een geweldige geluidskwaliteit. Maar je kunt een fantastisch stereosysteem voor thuis bouwen terwijl je je aan een beperkt budget houdt. Zelfs redelijk geprijsde apparatuur kan uitstekende prestaties leveren als deze correct is opgesteld in een goede luisteromgeving.

Het beste is dat je geen audiofiel hoeft te zijn om deze aanpassingen te maken. Lees verder om de eenvoudige manieren te begrijpen om het meeste te halen uit wat u al bezit.

Selecteer een kamer met goede akoestiek

Net zoals een luidspreker of ontvanger de basis legt voor een goede audio-uitvoer, speelt de kamerakoestiek een even belangrijke rol. In sommige gevallen hebben de ruimte en indeling van een kamer een groter effect op de algehele kwaliteit van muziek en audio in uw thuisbioscoop, zelfs meer dan de componenten samen.

Een kamer met veel harde oppervlakken, zoals tegels of houten vloeren, kale muren en glazen ramen, kan veel geluidsreflecties veroorzaken. Gewelfde plafonds dragen ook bij aan een minder dan ideale luisteromgeving. Deze resonanties en reflecties leiden tot een slechte basweergave, scherper klinkende middentonen en hoge tonen en wazig beeld.

De omtrek van een kamer is ook van belang. Gebieden met een onregelmatige of afwijkende vorm presteren beter dan vierkanten, rechthoeken of gebieden met afmetingen in exacte veelvouden (waardoor staande golven kunnen ontstaan).

Image
Image

Dus wat je wilt doen, is de kamer "verzachten", maar slechts enkele. Te veel, en je muziek kan onnatuurlijk gaan klinken. Tapijten, vloerkleden, gordijnen en gestoffeerde meubels helpen geluid te dempen en reflecties te absorberen, waardoor een betere luisteromgeving wordt gecreëerd. Het verplaatsen van meubels kan een merkbaar effect hebben (trek de bank bijvoorbeeld naar een niet-centrale positie in plaats van hem tegen een muur te laten staan).

Het is moeilijk om hoge plafonds te compenseren, behalve de apparatuur naar een andere kamer te verplaatsen. Als je het meeste waar voor je geld wilt krijgen in de ruimte die je hebt gekozen, kijk dan eens naar akoestische behandelingen. Je hoort meer van de luidsprekers en minder van de kamer.

Plaats de luidsprekers correct

Alle kamers hebben resonantiemodi (ook bekend als staande golven) die bepaalde frequenties versterken of verzwakken op basis van de lengte, breedte en hoogte van een kamer. U wilt voorkomen dat de ideale luisterplek zich in het midden van muren bevindt. De juiste plaatsing van de luidsprekers zorgt voor de ideale, natuurlijke respons van uw luidsprekers en subwoofer. Een lukrake plaatsing kan resulteren in een optreden waarbij je je afvraagt wat er mis is met je apparatuur.

Een subwoofer neerzetten waar dat het handigst lijkt, is een akoestische nee-nee. Dit leidt vaak tot modderige, doffe of dreunende bas. Besteed de tijd aan het correct plaatsen van de subwoofer voor de beste prestaties. Het kan zijn dat je wat meubels moet herschikken, dus sta open voor de mogelijkheden.

Image
Image

Wat betreft stereo (of zelfs meerkanaals) luidsprekers, minimaliseert een optimale plaatsing de verschillende kamerresonanties en reflecties met behoud van uitstekende beeld- en soundstage-eigenschappen. Afhankelijk van wat je al hebt, kost het misschien geen cent.

Als je speakers direct op de vloer hebben gestaan, overweeg dan om te investeren in betaalbare stands. Het verhogen van de luidsprekers ongeveer anderhalve meter zal wonderen doen voor de trouw, of je nu zit of staat. Als je luidsprekerstandaards hebt gebruikt, trek ze dan een beetje weg van de achterwanden. Controleer ook of ze gelijkmatig verdeeld zijn ten opzichte van de parallelle wanden (links en rechts), zodat u een nauwkeurig stereobeeld behoudt.

Zorg ervoor dat u elke luidspreker stevig bevestigt om de kans op trillingen die ongewenste ruis veroorzaken te minimaliseren. En afhankelijk van waar je van de muziek met betrekking tot de luidsprekers wilt genieten, kun je overwegen om ze een beetje te "toeëren".

Vind dat mooie plekje

De term 'locatie is belangrijk' is vaak van toepassing op veel aspecten van het dagelijks leven, inclusief audiogenot. Als je aan de zijkant en iets achter de luidsprekers staat, kun je de muziek niet duidelijk horen spelen. De ideale luisterpositie zou die "sweet spot" in de kamer moeten zijn, waar u het systeem op zijn best kunt waarderen.

Image
Image

Het bepalen van de sweet spot klinkt op papier eenvoudig. U kunt tijd besteden aan het meten en afstellen van luidsprekers, apparatuur en meubilair. In wezen moeten de linkerluidspreker, rechterluidspreker en sweet spot een gelijkzijdige driehoek vormen. Dus als de twee stereoluidsprekers twee meter uit elkaar staan, meet de sweet spot ook twee meter rechtstreeks naar elke luidspreker. Als u de luidsprekers dichter of verder van elkaar duwt, verandert dit de driehoeksgrootte en positie van de sweet spot.

Zodra u de luidsprekers hebt ingesteld, plaatst u ze in een hoek zodat ze direct op de goede plek gericht zijn. Dit biedt de best mogelijke beeldvorming voor kritisch luisteren. Als je precies op de hoek van de sweet spot zit of staat, ga dan een stap naar voren in de richting van de luidsprekers en je bent perfect. Je wilt dat de geluidsgolven samenkomen op een punt achter je hoofd en niet op het puntje van je neus.

Gebruik luidsprekerkabel van hoge kwaliteit

Je zou duizenden dollars kunnen uitgeven aan luidsprekerkabels, hoewel dit niet nodig is. Kwaliteitsluidsprekerkabels van de juiste dikte kunnen echter een verschil maken in wat u uit de luidsprekers hoort komen.

Gebruik een testtrack om naar het verschil te luisteren. Het essentiële kenmerk van een goede luidsprekerkabel is dat hij voldoende stroom kan leveren. In de meeste gevallen is dikker beter, dus raadpleeg de specificaties van uw luidspreker voor een beginpunt. De kabels die bij sommige luidsprekers worden geleverd, kunnen bijna net zo dun zijn als tandzijde, wat niet wordt aanbevolen.

Koop minimaal luidsprekerkabels met een minimum van 12 meter hoger, voor dunnere kabels. Gebruik dus niets kleiner dan 12 gauge, vooral als de draden grotere afstanden moeten overbruggen. Je kunt niet de beste audioprestaties verwachten als je luidsprekers te weinig vermogen hebben.

Image
Image

Veel premium- en merkkabels hebben geluidsversterkende elementen of betere verbindingen aan de uiteinden. Sommige audiokringen beweren dat ze het verschil kunnen horen; anderen zeggen dat het marketing op zijn best of slechtst is. Wat u ook beslist, kies de kwaliteit van de constructie. U wilt niet iets dat zo goedkoop en dun is dat het na verloop van tijd kan verslijten, verslechteren of breken. U kunt geweldige kabels krijgen zonder veel geld te betalen.

Als je luidsprekers twee sets verbindingspunten aan de achterkant hebben, is het mogelijk om de luidsprekers dubbel te bedraden om de algehele geluidskwaliteit te verbeteren. Als je de luidsprekers en apparatuur al hebt geplaatst, heb je alleen een extra set kabels nodig om langs de eerste te lopen. Controleer eerst of de ontvanger geschikte, beschikbare verbindingen heeft om te accommoderen. Als dat zo is, kan bi-wiring een goedkope manier zijn om het geluid van uw stereosysteem te verbeteren en aan te passen.

Pas de geluidsinstellingen op uw ontvanger/versterker aan

De meeste stereo- en A/V-receivers/versterkers hebben een menusysteem waarmee je verschillende geluidsfuncties en eigenschappen kunt aanpassen. Een van de belangrijkste zijn de grootte van de luidspreker, de basweergave en het luidsprekervolume. De grootte van de luidspreker (groot of klein) bepa alt het frequentiebereik van de ontvanger dat aan de luidspreker wordt geleverd. De mogelijkheden van de luidsprekers beperken dit, dus niet alle luidsprekers kunnen van deze functie profiteren.

Bassuitgangsinstellingen kunnen bepalen of de lage tonen worden weergegeven door de linker/rechter luidsprekers, de subwoofer of beide. Met deze optie kunt u de audio-ervaring afstemmen op uw voorkeuren. Misschien luister je graag naar meer bas, zodat je ervoor kunt kiezen om de speakers ook de lage tonen te laten spelen. Of misschien werken uw luidsprekers het beste bij het reproduceren van alleen de hoge en middentonen, dus dan kunt u de lage tonen alleen aan de subwoofer overlaten.

Image
Image

Veel ontvangers en versterkers beschikken over geavanceerde decoderingsalgoritmen (bijvoorbeeld Dolby, DTS, THX) in hun verschillende vormen. U kunt een virtueel surround-geluidseffect ervaren met een uitgebreid geluidsbeeld, vooral met compatibele audiobronnen en van films en videogames indien ingeschakeld.

Wees niet bang om het geluid van je luidsprekers verder aan te passen door de frequenties aan te passen met de stereo-equalizerbedieningen. Veel ontvangers bieden een selectie van voorinstellingen, zodat u uw muziekgenres kunt verbeteren door ze meer als jazz, rock, concert, klassiek en meer te laten klinken.

Aanbevolen: