Een fabrieksstereo vervangen zonder functies te verliezen

Inhoudsopgave:

Een fabrieksstereo vervangen zonder functies te verliezen
Een fabrieksstereo vervangen zonder functies te verliezen
Anonim

Gedurende de geschiedenis van autoaudio is het upgraden van een fabriekshoofdeenheid een standaardpraktijk geweest bij het zoeken naar een betere geluidskwaliteit, kracht en functies. Historisch gezien waren door de fabrikant geïnstalleerde (OEM) autostereo's gebrekkig, en er waren niet veel nadelen aan het vervangen ervan door een aftermarket head-unit.

Het landschap van aftermarket- en OEM-autoradio's is tegenwoordig ingewikkelder. Veel autobezitters vragen zich nu af of het verlies van OEM-functies de verbeterde geluidskwaliteit van een aftermarket-head-unit waard is. Met de komst van infotainmentsystemen, integratie met stuurbedieningen en spraakbedieningen, en OEM-telematicasystemen zoals OnStar, kan het eenvoudigweg een fabriekskopeenheid tevoorschijn halen voor een aftermarket een aantal geweldige functies uitschakelen.

Met een zorgvuldige planning, de juiste adapters en accessoires is het echter mogelijk om een moderne fabriekskopeenheid te upgraden zonder prestatieverlies.

Image
Image

De functies behouden die u wilt

Infotainment kan iets verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de fabrikant. Het is een overkoepelende term die alles omvat, van GPS-navigatie tot Bluetooth-integratie en multimedia in de auto. Een groeiend percentage van de nieuwe auto's die elk jaar worden verkocht, wordt geleverd met deze systemen in plaats van standaard head-units.

Misschien wil je sommige functies van het infotainmentsysteem van je auto behouden en andere loslaten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bekijken van upgrade-opties.

Functies waar u mogelijk geen toegang meer toe hebt door over te schakelen naar een aftermarket head-unit zijn de volgende:

  • Audiobediening op het stuur
  • Spraakbediening
  • Bluetooth-integratie in de fabriek
  • Satellietradio
  • Fabrieksversterkers
  • OEM-telematica (zoals OnStar en Sync)
  • USB-mediaspelers
  • Entertainmentsystemen op de achterbank
  • Veiligheidswaarschuwingen
  • Navigatie

Aftermarket head-units, kabelbomen en adapters

Drie primaire factoren zijn van invloed op de functies waartoe je toegang hebt wanneer je een fabrieksautostereo upgradet. De specifieke hoofdeenheid die u kiest, is waarschijnlijk de grootste factor, omdat u, om veel functies te behouden, een hoofdeenheid moet kiezen die deze kenmerken heeft en compatibel is met de vereiste kabelboom of adapter.

Het kan wat ingewikkelder zijn om sommige andere functies te behouden, en je zult vaak achteruit moeten werken: identificeer de functies die je wilt behouden, zoek een geschikte adaptereenheid en zoek vervolgens naar een aftermarket-kopeenheid die werkt met die adapter en heeft alle andere functies en specificaties die u wilt.

Bedradingskabels vormen de basis van elke upgrade van de head-unit. Er zijn een paar manieren waarop ze in het spel kunnen komen. Sommige autoradio-kabelboomadapters verbinden een aftermarket-hoofdeenheid met de kabelboom van een voertuig zonder te knippen, te splitsen of te solderen. Andere kabelboomadapters kunnen worden aangesloten op de kabelboom die bij uw nieuwe hoofdeenheid is geleverd, waarna ze kunnen worden aangesloten op de kabelboomconnector van het voertuig.

Buiten deze basisprincipes kunnen kabelboomadapters ook worden gebruikt voor gespecialiseerde functies, zoals het aansluiten op of het omzeilen van een fabrieksversterker. Dus als je auto is geleverd met een fatsoenlijke versterker die je wilt blijven gebruiken, kun je dit doen door een kabelboomadapter aan te schaffen die is ontworpen om die fabrieksversterker aan te sluiten op een aftermarket-hoofdeenheid.

Aan de andere kant, als je een anemische fabrieksversterker wilt omzeilen en de ingebouwde versterker in je nieuwe head-unit wilt gebruiken of wilt upgraden naar een nieuwe externe versterker, zijn er harnassen die voor dat doel zijn ontworpen.

Audiobediening op het stuur behouden

De audiobediening van het stuurwiel kan een functie zijn die u wilt behouden wanneer u uw fabriekskopeenheid upgradet, en er zijn een paar manieren om dit aan te pakken. Dit is ook een van de gemakkelijkste functies om te integreren met een nieuwe head-unit, en veel aftermarket-autoradio's bevatten een soort compatibiliteit met audiobediening op het stuur.

Om de functionaliteit van de audiobediening op het stuur te behouden, heb je twee dingen nodig: een compatibele hoofdunit en een adapter. Het eerste deel is relatief eenvoudig vanwege de prevalentie van deze functie in auto's. Let bij het bekijken van mogelijke nieuwe head-units op degenen die "bedrade afstandsbedieningsingang" of "SWI" (stuurwielingang) als een functie vermelden.

Nadat je een compatibele hoofdunit hebt gevonden die alle functies bevat waarin je bent geïnteresseerd, moet je een geschikte audiobedieningsadapter voor het stuur kopen. Als de head-unit bijvoorbeeld SWI-JS-compatibel is, wat staat voor Jensen en Sony, hebt u een SWI-JS-adapter nodig die is ontworpen om te werken met uw merk en model voertuig.

Andere OEM-functies

Om toegang te behouden tot functies zoals Bluetooth-integratie in de fabriek en OEM-telematica, zoals OnStar en Sync, hebt u een complexere adapter nodig dan één voor de audiobediening op het stuur, en veel daarvan behouden de SWI-functionaliteit. Met de juiste interfacemodule kan het mogelijk zijn om toegang te behouden tot functies zoals:

  • Stuurbediening
  • OEM-telematica
  • Digitale versterkerbediening
  • Bluetooth-integratie in de fabriek
  • Navigatie-uitgangen
  • Satellietradio

Deze interfacemodules zijn ontworpen om te worden aangesloten op de originele fabriekskabelboom en vervolgens te worden aangesloten op een compatibele aftermarket-head-unit. In sommige gevallen moet u mogelijk enkele draden doorknippen en splitsen om de installatie te voltooien. In andere gevallen is het een kwestie van het aansluiten van de benodigde kabelboomadapters. In elk geval zijn de functies waartoe u toegang behoudt, afhankelijk van factoren zoals het merk, het model en het jaar van het voertuig en de mogelijkheden van de aftermarket-kopeenheid die u kiest.

Als uw OEM-hoofdeenheid bijvoorbeeld een ingebouwde satellietradio heeft, kunt u met een interfacemodule geen toegang houden tot de satellietradiofunctionaliteit. Als de OEM-hoofdeenheid alleen een satellietradio was en werd geleverd met een externe satellietradiomodule, kunt u deze mogelijk met een interfacemodule integreren met uw nieuwe hoofdeenheid, op voorwaarde dat u een compatibele aftermarket-hoofdeenheid selecteert en dat de juiste interfacemodule in de eerste plaats.

Andere zorgen bij het upgraden van fabriekshoofdunits

Het probleem van pasvorm en afwerking kan bijna net zo'n grote hindernis vormen als het potentieel voor verloren functies bij het vervangen van een fabriekskopeenheid. Aftermarket-head-units voldoen doorgaans aan de enkele DIN- en dubbele DIN-vormfactoren, terwijl de OEM's de afgelopen jaren steeds meer zijn overgestapt op niet-standaard head-units.

In sommige gevallen kunt u een aftermarket-head-unit vinden die de gewenste functies bevat en die speciaal is ontworpen om uw niet-standaard fabriekshead-unit te vervangen. Dit is niet gebruikelijk en de opties zijn beperkt, dus de kans is groot dat je pech hebt als je je zinnen hebt gezet op een directe vervanging voor je niet-standaard fabriekshoofdeenheid.

Als er geen direct passende vervanging beschikbaar is, zoek dan een geschikte stereo-dashboardset voor installatie of laat er een maken. De eerste is minder duur en er zijn dashboardkits beschikbaar voor de meeste nieuwe voertuigen die niet-standaard modulaire head-units bevatten. Afhankelijk van hoe geïntegreerd de bedieningselementen van de fabriekskopeenheid zijn met het dashboard, kunnen ze enigszins gecompliceerd zijn om te installeren. Toch zul je meestal eindigen met een relatief schone installatie.

Fabricatie is ingewikkelder en doorgaans duurder, maar het is een optie als er geen dashboardkit beschikbaar is. Sommige doe-het-zelvers kiezen ervoor om hun eigen dashboardkits te fabriceren, maar het is zeker geen project voor bangeriken, vooral als je je zorgen maakt over het uiterlijk van je nieuwe voertuig. Bekwame doe-het-zelf-mods en professioneel vervaardigde streepjes kunnen er echter ongelooflijk goed uitzien, en in sommige gevallen is het resultaat zelfs nog mooier dan een generieke dashboardkit.

Aanbevolen: