Wat is een IP-adres?

Inhoudsopgave:

Wat is een IP-adres?
Wat is een IP-adres?
Anonim

Een IP-adres, een afkorting voor Internet Protocol-adres, is een identificatienummer voor netwerkhardware die is aangesloten op een netwerk. Met een IP-adres kan een apparaat communiceren met andere apparaten via een IP-gebaseerd netwerk zoals internet.

Hoe ziet een IP-adres eruit?

De meeste IP-adressen zien er als volgt uit:

151.101.65.121

Andere IP-adressen die u mogelijk tegenkomt, kunnen er meer zo uitzien:

2001:4860:4860::8844

Waar wordt een IP-adres voor gebruikt?

Een IP-adres geeft een identiteit aan een netwerkapparaat op internet. Net als een thuis- of bedrijfsadres dat een specifieke fysieke locatie voorziet van een identificeerbaar adres, worden apparaten in een netwerk van elkaar onderscheiden door middel van IP-adressen.

Als je een pakket naar een vriend in een ander land stuurt, moet je de exacte bestemming weten. Ditzelfde algemene proces wordt gebruikt om gegevens via internet te verzenden. In plaats van een fysiek postadres te gebruiken, gebruikt de computer DNS-servers om een hostnaam op te zoeken om het IP-adres te vinden.

Als u bijvoorbeeld een website-URL zoals www.lifewire.com in een browser invoert, wordt uw verzoek om die pagina te laden verzonden naar DNS-servers die de hostnaam van lifewire.com opzoeken om het bijbehorende IP-adres te vinden adres. Zonder het IP-adres heeft de computer geen idee waar u naar op zoek bent.

IP-versies (IPv4 vs IPv6)

Er zijn twee versies van IP: internetprotocolversie 4 (IPv4) en internetprotocolversie 6 (IPv6). De eerste is de oudere versie, terwijl IPv6 de geüpgradede IP-versie is.

Een reden waarom IPv6 IPv4 vervangt, is dat het een groter aantal IP-adressen biedt dan IPv4. Wanneer meerdere apparaten op hetzelfde netwerk zijn verbonden met internet, is het belangrijk dat er voor elk apparaat een uniek adres beschikbaar is.

  • IPv4: De manier waarop IPv4-adressen zijn opgebouwd, betekent dat het meer dan 4 miljard unieke IP-adressen kan bieden (232). Hoewel dit een groot aantal adressen is, is het niet genoeg voor de moderne wereld met alle verschillende apparaten die op internet worden gebruikt.
  • IPv6: IPv6 ondersteunt 340 biljoen, biljoen, biljoen adressen (2128). Dat is 340 met 12 nullen! Dit betekent dat elke persoon op aarde miljarden apparaten met internet kan verbinden.

Als u dit visualiseert, kunt u begrijpen hoeveel IP-adressen het IPv6-adresseringsschema meer toestaat dan IPv4. Doe alsof een postzegel voldoende ruimte kan bieden voor elk IPv4-adres. IPv6 zou dan, op schaal, het hele zonnestelsel nodig hebben om al zijn adressen te bevatten.

Image
Image

Naast het grotere aanbod van IP-adressen via IPv4, heeft IPv6 de volgende extra voordelen:

  • Geen IP-adresbotsingen veroorzaakt door privé-adressen
  • Auto-configuratie
  • Geen reden voor Network Address Translation (NAT)
  • Efficiënte routering
  • Eenvoudig beheer
  • Ingebouwde privacy

IPv4 geeft adressen weer als een 32-bits numeriek getal geschreven in decimaal formaat, bijvoorbeeld 207.241.148.80 of 192.168.1.1. Omdat er biljoenen mogelijke IPv6-adressen zijn, moeten ze in hexadecimaal worden geschreven om ze weer te geven, bijvoorbeeld 3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf.

Verschillende soorten IP-adressen

Er zijn specifieke soorten IP-adressen. Hoewel alle IP-adressen uit cijfers of letters bestaan, worden niet alle adressen voor hetzelfde doel gebruikt. Er zijn privé-IP-adressen, openbare IP-adressen, statische IP-adressen en dynamische IP-adressen.

Elk type IP-adres kan een IPv4-adres of een IPv6-adres zijn.

  • Privé IP-adres: deze worden gebruikt binnen een netwerk, bijvoorbeeld een thuisnetwerk dat wordt gebruikt door tablets, wifi-camera's, draadloze printers en desktop-pc's. Dit soort IP-adressen biedt een manier voor apparaten om te communiceren met een router en de andere apparaten op het particuliere thuisnetwerk. Privé IP-adressen kunnen handmatig worden ingesteld of automatisch worden toegewezen door de router.
  • Openbaar IP-adres: Deze worden buiten een netwerk gebruikt en worden toegewezen door een ISP. Het is het hoofdadres dat een thuis- of bedrijfsnetwerk gebruikt om te communiceren met de rest van de netwerkapparaten over de hele wereld (bijvoorbeeld internet). Het biedt de apparaten in een huis een manier om bijvoorbeeld een ISP te bereiken, en dus de buitenwereld, waardoor de apparaten toegang hebben tot websites en rechtstreeks kunnen communiceren met andere computers en servers over de hele wereld.

Zowel privé-IP-adressen als openbare IP-adressen zijn dynamisch of statisch, wat betekent dat ze respectievelijk veranderen of niet.

Een IP-adres dat is toegewezen door een DHCP-server is een dynamisch IP-adres. Als DHCP niet is ingeschakeld op een apparaat of DHCP niet ondersteunt, moet het IP-adres handmatig worden toegewezen, in welk geval het een statisch IP-adres wordt genoemd.

Wat is mijn IP-adres?

Verschillende apparaten en besturingssystemen vereisen unieke stappen om het IP-adres te vinden. Er zijn ook verschillende stappen die u moet nemen als u het openbare IP-adres wilt weten dat u van uw internetprovider heeft gekregen, of als u het privé-IP-adres wilt zien dat de router aan een apparaat heeft toegewezen.

Een openbaar IP-adres vinden

Er zijn verschillende manieren om het openbare IP-adres van een router te vinden, maar sites zoals IP Chicken, WhatsMyIP.org, WhatIsMyIPAddress.com of icanhazip.com maken dit gemakkelijk. Deze sites werken op elk apparaat dat op het netwerk is aangesloten (zoals een smartphone, iPod, laptop, desktop of tablet) dat een webbrowser ondersteunt.

Image
Image

Een privé IP-adres vinden

Zoek in Windows het lokale IP-adres van uw apparaat met behulp van de opdrachtprompt en de ipconfig-opdracht.

Image
Image

Lees hoe u het standaard gateway-IP-adres kunt vinden als u het IP-adres van uw router moet vinden, of welk apparaat dan ook dat uw netwerk gebruikt om toegang te krijgen tot het openbare internet.

Een privé IP-adres vinden op andere besturingssystemen:

  • Linux: Start voor Linux een terminalvenster en voer het commando hostname -I in (dat is een hoofdletter "i"), ifconfig, of ip addr show.
  • MacOS: Gebruik voor macOS de opdracht ifconfig om het lokale IP-adres te vinden.
  • iOS: iPhone-, iPad- en iPod touch-apparaten tonen hun privé-IP-adres via de Settings-app in de Wi-Fi menu. Om het te zien, tik je op de kleine "i"-knop naast het netwerk waarmee het is verbonden.
  • Android: Vind het lokale IP-adres van een Android-apparaat via Settings > Network &internet> Wi-Fi , of afhankelijk van uw Android-versie, Settings > Wi-Fi of Instellingen > Draadloze bediening > Wi-Fi-instellingen Tik op het netwerk waarop u zich bevindt om een nieuwe venster dat netwerkinformatie toont die het privé-IP-adres bevat. Vouw het Advanced- gedeelte van de pagina met netwerkdetails uit om het privé-IP-adres te zien.

FAQ

    Wat is een extern IP-adres?

    Een extern IP-adres is een andere naam voor een openbaar IP-adres en een intern IP-adres is een andere naam voor een privé IP-adres.

    Wat is een IP-adres voor wifi?

    Een IP-adres voor wifi is hetzelfde als elk ander IP-adres. IP-adressen zijn hetzelfde, bedraad of draadloos. IP-adressen hebben betrekking op netwerken en apparaten met internettoegang, niet op verbindingsmethoden.

Aanbevolen: