Wat is een internetmodem?

Inhoudsopgave:

Wat is een internetmodem?
Wat is een internetmodem?
Anonim

Met modems kunnen computers, routers en andere apparaten verbinding maken met internet. Lees meer over wat een internetmodem is, hoe ze werken en de voor- en nadelen van verschillende soorten modems.

Bottom Line

Een modem is een apparaat dat op je muur wordt aangesloten en internet bij je thuis brengt. De meeste modems gebruiken tegenwoordig coaxkabels, de cilindrische snoeren die in de muur worden geschroefd. U kunt mogelijk toegang krijgen tot internet door uw computer aan te sluiten met een Ethernet-kabel; als je echter een wifi-netwerk wilt opzetten en meerdere apparaten draadloos met internet wilt verbinden, heb je ook een router nodig.

Wat doet een internetmodem?

Modems zetten analoge signalen (van telefoon-, DSL- of kabellijnen) om en zetten ze om in digitale signalen (en omgekeerd) zodat apparaten verbinding kunnen maken met internet. In technische termen wordt het inkomende analoge signaal gemoduleerd en het uitgaande gedemoduleerd. Daarom staat modem voor modulator-demodulator.

U kunt uw modem met een Ethernet-kabel op een router aansluiten om een Wi-Fi-netwerk te creëren. Er zijn ook modem-router combinatie-eenheden die modems zijn met ingebouwde routers.

Image
Image

Hoe werken modems?

Je modem ontvangt gegevens van je ISP (Internet Service Provider), zodat je toegang hebt tot internet. Aangezien uw router niet rechtstreeks met uw ISP kan communiceren, fungeert de modem als toegangspunt voor uw wifi-netwerk om verbinding te maken met internet. Hoe snel uw modem informatie verzendt, hangt af van zowel de hardware als uw ISP-pakket.

Het belangrijkste verschil tussen modems en routers is dat modems daadwerkelijk internettoegang bieden, terwijl routers het wifi-signaal leveren.

Soorten modems

Kabelmodems en modem-routercombinaties (ook wel wifi-modems genoemd) hebben de traditionele inbel- en DSL-modems grotendeels vervangen.

Deze modems worden op uw muur aangesloten via een coaxkabel (dezelfde soort die wordt gebruikt voor kabeltelevisie) en hebben Ethernet-poorten voor het aansluiten van computers en routers.

Kabelmodems zijn veel sneller dan oudere verbindingstechnologieën. Als er geen breedbandinternet beschikbaar is waar u woont, is inbellen wellicht uw enige optie, dus zorg ervoor dat u een modem aanschaft dat uw verbindingstype ondersteunt.

In gebieden waar glasvezelinternet beschikbaar is, heb je geen modem nodig om toegang te krijgen tot internet. In plaats daarvan kunt u een compatibele router aansluiten op de box die uw provider installeert.

Een modem kiezen

Je internetprovider kan je tegen een maandelijks bedrag een modem aanbieden, maar het is vaak voordeliger om er zelf een te kopen. Lees voordat u gaat rondkijken de aanbevolen minimumspecificaties voor uw internetabonnement. Je hebt de juiste apparatuur nodig om ervoor te zorgen dat je de internetsnelheid krijgt waarvoor je elke maand beta alt.

Hier zijn dingen om op te letten bij het kopen van een modem:

  • Compatibiliteit: zorg ervoor dat de modem alle poorten heeft die u nodig hebt (kabel, Ethernet, enz.) om uw apparaten aan te sluiten.
  • Upload- en downloadsnelheden: controleer de minimumvereisten voor het streamen van video's, online gamen en andere taken die u online uitvoert om er zeker van te zijn dat uw modem dit aankan.
  • Beveiliging: Sommige modems bieden geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals ingebouwde firewalls en ouderlijk toezicht.
  • Prijs: Modems variëren enorm in prijs, afhankelijk van hun mogelijkheden. Hogere modellen geven je geen hogere internetsnelheden als je geen vergelijkbaar pakket hebt bij je ISP.

Bepaal bij het selecteren van een internetpakket eerst uw behoeften (snelheidsvereisten, aantal gebruikers, enz.). Zodra je een abonnement hebt gekozen, zoek je een modem die de maximale upload- en downloadsnelheden ha alt of overschrijdt. Als u van plan bent uw internetsnelheid in de toekomst te upgraden, wilt u misschien investeren in een krachtiger modem.

FAQ

    Hoe reset je een modem?

    Ontkoppel de modem (en de router als je er een gebruikt) gedurende ongeveer 30 seconden, sluit hem dan weer aan en wacht ongeveer twee minuten terwijl hij het opstartproces doorloopt. U weet dat u verder kunt surfen als het internetlampje op de modem weer gaat branden.

    Hoe log je in op een modem?

    Als u toegang wilt tot uw modem/router-instellingen, moet u uw standaard gateway-IP-adres zoeken en invoeren, en vervolgens inloggen op de beheerportal van de modem. Hoewel elke modem anders is, kun je de instellingen meestal vinden onder Settings of Options.

    Hoe verbind je twee routers met één modem?

    Als de tweede router niet draadloos is, sluit je deze aan op de eerste router met een ethernetkabel. Als het draadloos is, kun je toch het beste de ethernetkabel gebruiken, omdat de tweede router in de meeste gevallen alleen als draadloos toegangspunt kan fungeren. Als beide routers draadloos zijn, zorg er dan ook voor dat je ze op aparte kanalen zet om interferentie te verminderen.

Aanbevolen: