Wat betekent DTS in thuisbioscoopaudio?

Inhoudsopgave:

Wat betekent DTS in thuisbioscoopaudio?
Wat betekent DTS in thuisbioscoopaudio?
Anonim

Thuisbioscoop zit vol met namen en acroniemen. Als het gaat om surround sound, kan het verwarrend zijn. DTS is een van de meest herkenbare acroniemen in home theater audio. DTS is zowel een bedrijfsnaam als een label dat wordt gebruikt om een groep surround sound-audiotechnologieën te identificeren.

Image
Image

Wat is DTS?

DTS, Inc. begon als Digital Theater Systems. Uiteindelijk heeft het bedrijf zijn naam officieel ingekort tot het acroniem DTS.

Een korte achtergrond over het belang van DTS in de evolutie van de thuisbioscoop omvat:

  • DTS werd in 1993 opgericht als concurrent van Dolby Labs bij de ontwikkeling van technologie voor het coderen, decoderen en verwerken van surround sound-audio voor bioscoop- en thuisbioscooptoepassingen.
  • De eerste gecrediteerde bioscoopfilmrelease die gebruikmaakte van DTS-audio-surroundgeluidstechnologie was Jurassic Park.
  • De eerste thuisbioscooptoepassing van DTS-audio was de release van Jurassic Park op LaserDisc in 1997.
  • De eerste dvd met een DTS-audiosoundtrack was The Legend of Mulan in 1998 (gemaakt voor video, niet de Disney-versie).

DTS Digital Surround

Als audioformaat voor thuisbioscopen is DTS (ook wel DTS Digital Surround of DTS Core genoemd) een van de twee formaten, samen met Dolby Digital 5.1, die begonnen zijn met het LaserDisc-formaat. Beide formaten zijn gemigreerd naar dvd toen deze beschikbaar kwam.

DTS Digital Surround is een 5.1-kanaals coderings- en decoderingssysteem dat aan de luisterzijde een compatibele thuisbioscoopontvanger vereist met vijf versterkingskanalen en vijf luidsprekers (links, rechts, midden, surround links, surround rechts) en een subwoofer (.1), vergelijkbaar met de vereisten voor Dolby Digital.

DTS gebruikt minder compressie in het coderingsproces dan zijn Dolby-concurrent. Dientengevolge biedt DTS, wanneer gedecodeerd, volgens sommige luisteraars een betere luisterervaring.

Dieper graven in DTS Digital Surround

DTS Digital Surround is gecodeerd met een bemonsteringsfrequentie van 48 kHz bij 24 bits. Het ondersteunt een overdrachtssnelheid tot 1,5 Mbps. Vergelijk dat met standaard Dolby Digital, die een bemonsteringsfrequentie van 48 kHz met maximaal 20 bits en een maximale overdrachtssnelheid van 448 Kbps voor dvd-toepassingen en 640 Kbps voor Blu-ray Disc-toepassingen ondersteunt.

Hoewel Dolby Digital voornamelijk bedoeld is voor de soundtrack van films op dvd en Blu-ray Disc, wordt DTS Digital Surround ook gebruikt om muziekuitvoeringen te mixen en te reproduceren, en DTS-gecodeerde cd's waren korte tijd beschikbaar.

DTS-gecodeerde cd's kunnen worden afgespeeld op compatibele cd-spelers. De speler moet een digitale optische of digitale coaxiale audio-uitgang en geschikte interne circuits hebben om een DTS-gecodeerde bitstream naar een thuisbioscoopontvanger te sturen voor een goede decodering. Vanwege deze vereisten kunnen DTS-cd's niet worden afgespeeld op de meeste cd-spelers, maar kunnen ze worden afgespeeld op dvd- of Blu-ray Disc-spelers die over de benodigde DTS-compatibiliteit beschikken.

DTS wordt ook gebruikt als een beschikbare audio-afspeeloptie op bepaalde dvd-audioschijven. Deze schijven kunnen alleen worden afgespeeld op compatibele dvd- of Blu-ray Disc-spelers.

Om toegang te krijgen tot DTS-gecodeerde muziek- of filmsoundtrackinformatie op cd, dvd, dvd-audioschijf of Blu-ray-schijf, hebt u een thuisbioscoopontvanger of een AV-voorversterker/processor met een ingebouwde DTS-decoder nodig. U hebt ook een cd-, dvd- of Blu-ray Disc-speler met DTS-doorvoer nodig (bitstream-uitvoer via digitale optische/digitale coaxiale audioverbinding of via HDMI).

De lijst met dvd's die zijn gecodeerd met DTS Digital Surround loopt wereldwijd in de duizenden, maar er is geen volledige, up-to-date gepubliceerde lijst. Controleer of het DTS-logo op de dvd-verpakking of het schijflabel staat.

DTS Surround Sound Format Variaties

Hoewel DTS Digital Surround het meest bekende audioformaat van DTS is, is dit slechts het beginpunt. Aanvullende surround sound-indelingen binnen de DTS-familie die ook op dvd worden toegepast, zijn DTS 96/24, DTS-ES en DTS Neo:6.

Andere varianten van DTS, die worden toegepast op Blu-ray Disc, zijn DTS HD-Master Audio, DTS Neo:X en DTS:X.

DTS-HD Master Audio en DTS:X zijn ook inbegrepen op bepaalde Ultra HD Blu-ray-schijven.

Een andere variant van DTS is DTS Virtual:X. Dit formaat biedt enkele van de voordelen van het DTS:X-formaat, maar vereist geen speciaal gecodeerde inhoud en vereist niet veel luidsprekers, waardoor het een praktische optie is om op te nemen in soundbars.

DTS ondersteunt ook surround sound voor het luisteren met een hoofdtelefoon met behulp van het DTS Headphone:X-formaat.

Play-Fi van DTS

Naast de surround sound-indelingen is Play-Fi een andere entertainmenttechnologie van het DTS-merk.

DTS Play-Fi is een draadloos multi-room audioplatform. Het gebruikt een iOS- of Android-smartphone-app om toegang te krijgen tot geselecteerde muziekstreamingservices en muziekinhoud op lokale opslagapparaten, zoals pc's en mediaservices.

Play-Fi faciliteert de draadloze distributie van muziek van die bronnen naar DTS Play-Fi-compatibele draadloze luidsprekers, home cinema-ontvangers en soundbars.

Select DTS Play-Fi-luidsprekers kunnen worden gebruikt als draadloze surround-luidsprekers voor bepaalde Play-Fi-compatibele thuisbioscoopontvangers en soundbars.

Aanbevolen: