Wat zijn decibel (dB) in thuisbioscoopaudio?

Inhoudsopgave:

Wat zijn decibel (dB) in thuisbioscoopaudio?
Wat zijn decibel (dB) in thuisbioscoopaudio?
Anonim

Decibel (dB) is een eenheid voor het meten van geluid. Aangezien geluidsweergave van cruciaal belang is voor de thuisbioscoopervaring, is het belangrijk om de betekenis van decibel bij muziek te begrijpen.

Decibellen worden ook gebruikt om het vermogen van elektrische signalen te meten. Dit artikel gaat over het meten van geluid.

Wat is een decibel (dB) in muziek?

Een decibel, aangeduid met de letters dB, is een logaritmische schaal van luidheid. Onze oren detecteren veranderingen in volume op een niet-lineaire manier. Geluidssterkte - wat niet noodzakelijk hetzelfde is als volume - wordt bepaald door verschillende factoren. Deze omvatten de hoeveelheid lucht die het oor bereikt en de afstand tussen onze oren en een geluidsbron.

Image
Image

De decibelschaal

De decibelschaal is gemaakt om te kwantificeren hoe hard geluiden zijn. Een verschil van 1 dB wordt ervaren als een minimale verandering in volume. Een verschil van 3 dB is een matige verandering en een verschil van 10 dB wordt door de luisteraar ervaren als een verdubbeling van het volume.

De gehoordrempel is 0 dB. Hier zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende geluiden en waar ze meestal vallen op de decibelschaal:

  • Fluisteren: 15 tot 25 dB
  • Achtergrondruis: 35 dB
  • Normale achtergrond thuis of op kantoor: 40 tot 60 dB
  • Normale spreekstem: 65 tot 70 dB
  • Orkest hoogtepunt: 105 dB
  • Live rockmuziek: 120 dB+
  • Pijndrempel: 130 dB
  • Straalvliegtuig: 140 tot 180 dB

Hoe de decibelschaal wordt toegepast

Voor versterkers zijn decibels een maat voor hoeveel stroom er nodig is om een specifiek geluidsniveau te produceren. Om de ene versterker of ontvanger twee keer zo luid te laten klinken als de andere, heb je 10 keer meer wattage nodig, dus een ontvanger met 100 WPC is in staat tot twee keer het volumeniveau van een 10 WPC-versterker. Een ontvanger met 100 WPC moet 1.000 WPC hebben om twee keer zo luid te zijn.

Decibellen worden ook gebruikt met betrekking tot de geluidsuitvoer van luidsprekers en subwoofers op specifieke frequenties en volumeniveaus. Een luidspreker kan een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz weergeven, maar bij frequenties lager dan 80 Hz kan het geluidsuitvoerniveau (volume) -3 dB minder zijn. Dit komt omdat er bij lagere frequenties meer vermogen nodig is om hetzelfde volumeniveau te produceren.

De dB-schaal wordt toegepast op het uitgangsvermogen van het geluidsniveau van een specifieke luidspreker wanneer deze wordt gevoed met een toon die wordt gedragen door een vermogen van één watt. Een luidspreker die een geluidsuitvoer van 90 dB of meer kan produceren wanneer een audiosignaal van één watt wordt gevoed, wordt geacht een goede luidsprekergevoeligheid te hebben.

Voor videoprojectoren wordt de decibelschaal gebruikt om te meten hoeveel geluid wordt geproduceerd door de koelventilator. Een videoprojector met een ventilatorgeluid van 20 dB of minder wordt als zeer stil beschouwd.

Hoe decibel te meten

Een manier om decibel te meten is met een draagbare geluidsmeter. Er zijn ook geluidsmeter-apps die werken met de microfoon in een typische smartphone.

De meeste thuisbioscoopontvangers hebben ingebouwde testtoongenerators die u kunt gebruiken om het gegenereerde decibelniveau voor elke luidspreker te bepalen. Wanneer al uw luidsprekers hetzelfde decibelniveau registreren op een bepaald volumeniveau, is uw luisterervaring met geluid gebalanceerd.

Decibel meten zonder geluidsmeter

Veel thuisbioscoopontvangers hebben een automatisch luidspreker-/kamercorrectiesysteem waarvoor geen aparte geluidsmeter nodig is. Er is een microfoon meegeleverd die op de voorkant van de ontvanger kan worden aangesloten. De ontvanger zendt testtonen naar elke luidspreker, die worden opgevangen door de microfoon en teruggestuurd naar de ontvanger.

De ontvanger bepa alt vervolgens hoeveel luidsprekers er zijn, de afstand van elke luidspreker tot de luisterpositie en de grootte van elke luidspreker. Met behulp van die informatie berekent het de optimale relatie tussen luidsprekerniveaus tussen de luidsprekers (en subwoofer) en het beste crossover-punt tussen de luidsprekers en de subwoofer.

Aanbevolen: