Wat is een softphone?

Inhoudsopgave:

Wat is een softphone?
Wat is een softphone?
Anonim

Een softphone is een stukje software dat de werking van een telefoon simuleert en waarmee u via internet spraakoproepen kunt plaatsen, ontvangen en beheren. Softphones draaien op computers, tablets, pc's en smartphones en zijn nodig voor het plaatsen van VoIP-gesprekken en videogesprekken. Ze nemen meestal de vorm aan van speciale spraakoproep- of chat-apps, of apps die zijn ingebed in andere sites en services (bijv. Facebook Messenger, Google Hangouts).

VoIP

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol, of Voice over IP, en verwijst in grote lijnen naar de technologie waarmee spraakoproepen via internet kunnen worden gemaakt.

Delen van een softphone

Een softphone heeft de volgende onderdelen:

  • Een interface die fungeert als platform voor communicatie tussen de gebruiker en de computer of het apparaat. Het bestaat meestal uit een grafisch blok met nummers, vergelijkbaar met een telefoon, en in sommige gevallen een toetsenbord om namen van nieuwe contacten en zoekopdrachten in te voeren. De interface bevat ook bedieningsknoppen om oproepen en presentaties te beheren. Het werkt met audio-ingangen en -uitgangen die beschikbaar zijn op het softphone-apparaat voor microfoon- en luidsprekerfuncties voor oproepen.
  • Een engine voor het verwerken van oproepen, met modules in een communicatie-API waarmee oproepen kunnen worden geplaatst en ontvangen in een bepaald protocol.
  • Een set codecs waarmee spraakgegevens kunnen worden gecodeerd tussen analoge en digitale formaten. Codecs comprimeren ook de gegevens zodat ze gemakkelijk via internet kunnen worden overgedragen.
  • Een lijst met contactpersonen om nummers en namen bij te houden om correspondenten gemakkelijk te beheren.
Image
Image

Soorten softphones

Softphones zijn in de loop der jaren geëvolueerd naarmate de VoIP-industrie groeide. In de begindagen van VoIP waren softphones replica's van de traditionele telefoon via een computer, maar sindsdien hebben ze hun functies uitgebreid met video en andere functies die niet beschikbaar zijn voor traditionele telefoons.

Softphones verschillen op basis van hun functionaliteiten, het doel van het gebruik, de verfijning en complexiteit van het protocol waar ze onder vallen en de aangeboden functies. Een softphone die is ontworpen voor zakelijke doeleinden heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk een omvangrijke interface en veel functies met uitgebreide menu's en opties, terwijl chat-apps op smartphones zeer eenvoudige interfaces kunnen hebben die slechts één of twee aanrakingen van de vinger nodig hebben om communicatie te starten.

Voorbeelden van softphones

Er zijn veel toepassingen en diensten voor softphones beschikbaar. Skype is een bekend voorbeeld van communicatiesoftware waarbij de softphone-functionaliteit in de interface is geïntegreerd. Aangezien Skype-gebruikers worden geïdentificeerd door hun gebruikersnamen en niet door nummers, wordt het toetsenblok niet vaak gebruikt. Maar voor SkypeOut-gesprekken kunnen gebruikers met een zeer eenvoudige interface het aantal vaste lijnen en mobiele apparaten bellen waarmee ze contact opnemen.

Meer geavanceerde softphones bootsen geen traditionele telefoons na; in plaats daarvan gebruiken ze andere methoden om contacten te selecteren en te bellen. Sommige softphones gebruiken bijvoorbeeld spraakherkenning waarmee gebruikers de namen kunnen uitspreken van het contact dat ze willen bellen om het telefoongesprek te starten.

Een goed voorbeeld van een zakelijke softphone is de X-Lite van Counterpath, die gratis is maar boordevol functies zit. Een meer verbeterde versie is de betaalde Bria.

FAQ

    Wat is een softphone SIP-adres?

    Een SIP-adres is als een telefoonnummer dat wordt gebruikt voor VoIP-gesprekken. U ontvangt een SIP-adres wanneer u zich registreert voor een SIP-account. Oproepen tussen twee SIP-adressen via internet zijn meestal gratis.

    Wat is de beste softphone-app?

    Sommige populaire gratis softphone-apps zijn Bria, LinPhone en MicroSIP.

    Hoe werkt een softphone-app?

    Een softphone-app simuleert een fysieke telefoon op uw computer. Het bevat een toetsenblok en functies voor het afhandelen van oproepen, zoals dempen, vasthouden en doorverbinden. Het neemt je stem op en zet het om in een digitaal signaal dat wordt verzonden naar de andere persoon aan de lijn.

    Hoe neem ik een VoIP-gesprek op?

    Gebruik software voor het opnemen van VoIP-gesprekken zoals HotRecorder, CallCorder of Call Soft Pro. Sommige softphones hebben ingebouwde opnametools. U kunt ook gesprekken opnemen op uw computer met Audacity.

    Welke telefoons kunnen VoIP gebruiken?

    Naast softphone-apps voor computers en mobiele apparaten zijn er IP-telefoons (of SIP-telefoons) speciaal gemaakt voor VoIP-gesprekken. U kunt zelfs VoIP op uw huistelefoon gebruiken door een analoge telefoonadapter uit te rusten.

Aanbevolen: