Wat is een systeemherstelpunt?

Inhoudsopgave:

Wat is een systeemherstelpunt?
Wat is een systeemherstelpunt?
Anonim

Een herstelpunt, ook wel een systeemherstelpunt genoemd, is de naam die wordt gegeven aan de verzameling belangrijke systeembestanden die door Systeemherstel zijn opgeslagen op een bepaalde datum en tijd.

Wat u doet in Systeemherstel is terugzetten naar een opgeslagen herstelpunt. Als er geen herstelpunt op uw computer bestaat, heeft Systeemherstel niets om naar terug te keren, dus de tool zal niet voor u werken. Als u probeert te herstellen van een groot probleem, moet u doorgaan naar een andere stap voor probleemoplossing.

De hoeveelheid ruimte die herstelpunten in beslag kunnen nemen is beperkt (zie Herstelpuntopslag hieronder), dus oude herstelpunten worden verwijderd om plaats te maken voor nieuwere wanneer deze ruimte vol raakt. Deze toegewezen ruimte kan nog meer krimpen naarmate uw totale vrije ruimte kleiner wordt, wat een van de vele redenen is waarom we aanbevelen om te allen tijde 10 procent van uw harde schijfruimte vrij te houden.

Image
Image

Systeemherstel gebruiken zal geen documenten, muziek, e-mails of persoonlijke bestanden van welke aard dan ook herstellen. Afhankelijk van uw perspectief is dit zowel een positieve als een negatieve eigenschap. Het goede nieuws is dat het kiezen van een herstelpunt van twee weken oud niet de muziek die je hebt gekocht of de e-mails die je hebt gedownload, zal wissen. Het slechte nieuws is dat het dat per ongeluk verwijderde bestand dat je zou willen terugkrijgen niet zal herstellen, hoewel een gratis programma voor bestandsherstel dat probleem zou kunnen oplossen.

Herstelpunten worden automatisch aangemaakt

Een herstelpunt wordt automatisch gemaakt voor:

  • een programma is geïnstalleerd, ervan uitgaande dat het installatieprogramma van het programma compatibel is met Systeemherstel.
  • een update wordt geïnstalleerd via Windows Update.
  • een update van een stuurprogramma.
  • een systeemherstel uitvoeren, waarmee het herstel ongedaan kan worden gemaakt.

Herstelpunten worden ook automatisch aangemaakt na een vooraf bepaalde tijd, die verschilt afhankelijk van de versie van Windows die u hebt geïnstalleerd:

  • Windows 11/10/8/7: Elke 7 dagen als er geen andere herstelpunten zijn gedurende die periode.
  • Windows Vista: Elke dag als er die dag nog geen herstelpunt was aangemaakt.
  • Windows XP: Elke 24 uur, ongeacht de reeds bestaande herstelpunten.

Je kunt ook op elk moment handmatig een herstelpunt maken.

Als u wilt wijzigen hoe vaak Systeemherstel automatische herstelpunten maakt, kunt u dat ook doen, maar het is geen ingebouwde optie in Windows. U moet in plaats daarvan enkele wijzigingen aanbrengen in het Windows-register. Om dat te doen, maakt u een back-up van het register en leest u vervolgens deze How-To Geek-tutorial.

Wat zit er in een herstelpunt

Alle benodigde informatie om de computer terug te brengen naar de huidige staat is opgenomen in een herstelpunt. In de meeste versies van Windows omvat dit alle belangrijke systeembestanden, het Windows-register, uitvoerbare programmabestanden, ondersteunende bestanden en nog veel meer.

In Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista is een herstelpunt eigenlijk een volumeschaduwkopie, een soort momentopname van uw hele schijf, inclusief al uw persoonlijke bestanden. Tijdens een systeemherstel worden echter alleen niet-persoonlijke bestanden hersteld.

In Windows XP is een herstelpunt alleen een verzameling belangrijke bestanden, die allemaal worden hersteld tijdens Systeemherstel. Het Windows-register en verschillende andere belangrijke onderdelen van Windows worden opgeslagen, evenals bestanden met bepaalde bestandsextensies in bepaalde mappen, zoals gespecificeerd in het bestand filelist.xml dat zich hier bevindt:


C:\Windows\System32\Restore\

Herstelpuntopslag

Herstelpunten kunnen maar zoveel ruimte op een harde schijf innemen, waarvan de details sterk verschillen tussen versies van Windows:

  • Windows 11, 10 & 8: Schijfruimtegebruik voor herstelpunten kan oplopen tot 100 procent van de harde schijf tot slechts 1 procent.
  • Windows 7: Op schijven van 64 GB of minder kunnen herstelpunten tot 3 procent van de schijfruimte in beslag nemen. Op schijven van meer dan 64 GB kunnen ze tot 5 procent of 10 GB aan ruimte gebruiken, afhankelijk van wat minder is.
  • Windows Vista: Herstelpunten kunnen tot 30 procent van de vrije ruimte op de schijf in beslag nemen, of 15 procent van de totale ruimte op de schijf.
  • Windows XP: Op schijven van 4 GB of minder kan slechts 400 MB ruimte worden gereserveerd voor herstelpunten. Op schijven van meer dan 4 GB is dit tot 12 procent van de schijfruimte.

Het is mogelijk om deze standaard opslaglimieten voor herstelpunten te wijzigen.

FAQ

    Hoe start ik een systeemherstel vanaf de opdrachtprompt?

    Gebruik de rstrui.exe opdracht om een systeemherstel te starten vanaf de opdrachtprompt. Volg de instructies in de wizard Systeemherstel.

    Hoe krijg ik toegang tot de geavanceerde opstartopties van Windows?

    Om geavanceerde opstartopties te openen, houdt u de Shift-toets ingedrukt en start u uw computer opnieuw op. U kunt ook shutdown /r /o invoeren in de opdrachtprompt. U kunt vanuit dit menu een systeemherstel uitvoeren.

    Hoe herstel ik het Windows-register?

    Om het Windows-register te herstellen, opent u de Register-editor en selecteert u File > Import, zoekt u het REG-bestand dat u wilt herstellen en kies Open Als u weet waar de registersleutels zich bevonden, controleer dan of de wijzigingen zijn aangebracht in de Register-editor. Mogelijk moet u uw pc opnieuw opstarten.

Aanbevolen: