Hoe XMP in te schakelen

Inhoudsopgave:

Hoe XMP in te schakelen
Hoe XMP in te schakelen
Anonim

Wat te weten

  • Start uw pc op naar het BIOS, zoek naar een XMP-optie en schakel deze in.
  • Sommige moederborden ondersteunen XMP niet en sommige hebben snelheidslimieten.
  • XMP is een grijs gebied voor CPU- en moederbordgaranties.

Deze gids helpt je bij het inschakelen van het XMP- of Extreme Memory-profiel van je RAM en hoe je kunt zien wanneer het is ingeschakeld (of niet).

Als u XMP inschakelt, wordt uw geheugen technisch overklokt, waardoor het sneller werkt dan sommige processors officieel kunnen ondersteunen. Hoewel dit geen invloed zou moeten hebben op uw processor of moederbord, bevindt het zich in een juridisch grijs gebied waar het gaat om uw garantie.

Bottom Line

RAM werkt standaard met snelheden die worden voorgeschreven door de Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC), maar je kunt je RAM handmatig overklokken. XMP gebruikt wat RAM-opslag om een profiel op te slaan voor snelheid en timing dat het RAM veilig kan uitvoeren. Door XMP in te schakelen, wordt het geheugen geconfigureerd om te werken met de snelheid en timing waarvoor het is geclassificeerd.

Hoe u XMP op uw geheugen kunt inschakelen

Sommige moederborden staan het gebruik van XMP niet toe en zullen ofwel niet de optie hebben om het aan te zetten of zullen het grijs maken wanneer je het probeert te gebruiken. In dit geval kunt u niets doen. U moet uw moederbord upgraden om XMP te gebruiken.

  1. Start uw pc opnieuw op of schakel hem in en krijg toegang tot de UEFI/BIOS met de specifieke toetsdruk van uw moederbord. Typische toegangssleutels zijn onder meer Delete, F1, F2, F10 en F12, hoewel de jouwe kan variëren. Raadpleeg de handleiding van uw moederbord of de website van de fabrikant voor details.

    Image
    Image
  2. Zoek naar de XMP-profielschakelaar. Als u het op uw UEFI/BIOS-startscherm ziet, schakelt u het over naar On en gaat u verder naar Stap 6. Ga anders verder met Stap 3.
  3. Schakel indien nodig Advanced Mode in op uw UEFI/BIOS. Het is vaak F7, maar nogmaals, het hangt af van je moederbord. Meestal staat die informatie in de rechterbenedenhoek.
  4. Navigeer naar het overklokgedeelte van uw BIOS. Dit kan worden genoemd AI Tuner, AI

    Tweaker, Performance,Extreme Tweaker, Instellingen voor overklokken of iets dergelijks.

  5. Scroll door de lijst met opties totdat u de XMP-profielschakelaar vindt. Schakel het naar On door op de enter-toets te drukken of erop te klikken en On te selecteren in het vervolgkeuzemenu. Bij sommige moederborden, zoals hieronder getoond, moet u Load het XMP-profiel

    Image
    Image
    Image
    Image
  6. Sla je BIOS-instellingen op en sluit af. U kunt dit doen door de knop Exit te selecteren met uw toetsenbord of muis en te selecteren om uw instellingen op te slaan. U kunt ook de traditionele F10- toets gebruiken. Bevestig uw keuze wanneer daarom wordt gevraagd.

Hoe weet ik of XMP is ingeschakeld?

U kunt controleren of uw XMP-profiel is ingeschakeld door terug te gaan naar uw UEFI/BIOS en ervoor te zorgen dat de schakelaar On is. Controleer bovendien uw geheugensnelheid in de UEFI/ BIOS - het kan op het startscherm of in het overklokmenu staan - of tijdens het postscherm terwijl uw pc opstart.

Je kunt ook Windows-software zoals CPUZ gebruiken om de snelheid van je geheugen te controleren. Als het overeenkomt met de nominale snelheid op de verpakking en de sticker op de geheugenkit, is uw XMP-profiel ingeschakeld.

Zo niet, doorloop de stappen opnieuw om er zeker van te zijn dat je het correct hebt ingeschakeld. Als je zeker weet dat je de stappen correct hebt gevolgd en nog steeds je verwachte snelheden niet ziet, is het misschien de moeite waard om te controleren of je moederbord of processor geheugen overklokken toestaat.

FAQ

    Moet je XMP gebruiken?

    Als je een gemiddelde computergebruiker bent die alleen e-mail checkt en op internet surft, hoef je XMP niet echt in te schakelen. Maar als je een gamer bent, of je doet veel aan videobewerking of fotobewerking, dan wil je misschien de prestatieverbetering.

    Is XMP veilig om te gebruiken?

    Over het algemeen wel. Wanneer een fabrikant een XMP-profiel maakt, bepa alt dit de maximale snelheid waarmee uw RAM veilig kan werken. Het XMP-profiel zorgt ervoor dat het RAM-geheugen op deze snelheid kan werken. Het overschrijden van deze maximale snelheid kan echter instabiliteitsproblemen veroorzaken.

    Wat is RAM?

    RAM staat voor Random Access Memory. Het is het fysieke geheugen in uw computer waarmee het besturingssysteem en programma's kan worden uitgevoerd. Hoe meer RAM uw computer heeft, hoe meer taken en informatie het tegelijk aankan.

    Hoeveel RAM heeft mijn computer?

    Als je Windows 10 gebruikt, kun je controleren hoeveel RAM je computer heeft met de app Systeeminformatie. Open het en scrol omlaag naar Geïnstalleerd fysiek geheugen (RAM). Open op Mac het Apple-menu en selecteer Over deze Mac > Memory.

Aanbevolen: