Is het rooten van een Android-telefoon een goed idee?

Inhoudsopgave:

Is het rooten van een Android-telefoon een goed idee?
Is het rooten van een Android-telefoon een goed idee?
Anonim

Als je een Android-telefoon root, geef je jezelf superuser-toegang. Een supergebruiker is een beheerder die toegang heeft tot meer functies en functies van een systeem en er wijzigingen in kan aanbrengen die verder gaan dan het standaardgedrag. Deze mogelijkheid geeft meer toegang tot het besturingssysteem, wat meer macht betekent over hoe het apparaat werkt. Het brengt ook het potentieel met zich mee om de werking van het apparaat te beschadigen.

Over Android en rooten

Android is een open source besturingssysteem, hoewel de Google-vork ervan veel Google-specifieke services bevat. Omdat de kern van Android open source is, kan iedereen erop voortbouwen en het aanpassen. Meestal passen apparaatfabrikanten het besturingssysteem aan om aangepaste Android-versies voor hun telefoons te maken, functies toe te voegen en een gepolijste ervaring voor gebruikers te creëren. Een deel daarvan omvat het opleggen van hun eigen regels en beperkingen op hun aangepaste Android-builds.

Telefoonserviceproviders en apparaatfabrikanten zoals Samsung, LG, Huawei, Xiaomi en anderen, stellen wijzigingen en beperkingen op hun telefoonproducten.

Wroeten voorkomen voor beveiliging

Telefoonfabrikanten vergrendelen hun apparaten om te voorkomen dat mensen de telefoon onbedoeld beschadigen of de telefoon blootstellen aan veiligheidsrisico's. Ze vergrendelen ook apparaten om te voorkomen dat mensen apps verwijderen die door de fabrikant zijn geïnstalleerd. Het vergrendelen van telefoons voorkomt dat mensen van provider wisselen en kan de levensduur van een apparaat verkorten door nieuwe updates te voorkomen. Deze praktijk houdt verband met het recht van de consument om elektronica te repareren.

Daarom is een standaard Android-gebruikersaccount niet ingelogd als root, dus alle apps hebben beperkte rechten en toegang. De telefoonfabrikant en provider stellen de limieten voor wat wel en niet kan worden gedaan, zowel voor uw bescherming als voor hun zakelijke belangen.

Waarom de beveiliging overschrijven om een telefoon te rooten?

Het rooten van een apparaat maakt complexe taken mogelijk en brengt wijzigingen aan die meer controle vereisen en verder gaan dan de gebruikelijke functionaliteit van het apparaat. Op een geroote telefoon ben je niet beperkt tot wat de telefoonfabrikant zegt dat je met het apparaat kunt doen. In plaats daarvan kunt u alles doen wat de hardware van het apparaat toestaat.

Met een geroot Android-apparaat bepa alt u zelf hoe u de telefoon gebruikt. Voeg upgrades en nieuwe functies toe met aangepaste ROM's. Omdat het Android-besturingssysteem open-source is, kan iedereen zijn eigen versie van Android maken en deze gratis online vrijgeven. Deze community heeft Android-distributies zoals LineageOS geïntroduceerd. Aangepaste ROM's ontgrendelen functies en functionaliteit op apparaten en bieden bijgewerkte versies van Android nadat een telefoonfabrikant de ondersteuning stopt.

Image
Image

Root een telefoon om niet-standaard apps te installeren die dingen doen die de fabrikanten, telefoonmaatschappijen en telefoonfabrikanten normaal gesproken niet toestaan. Deze apps verwijderen bloatware, beheren de opslag en wijzigen verborgen instellingen. Veel apps die alleen root zijn, bieden controle over het apparaat op hardwareniveau, bijvoorbeeld om nieuwe energiebesparende opties mogelijk te maken.

Google, de curator van het Android-besturingssysteem, is niet helemaal tegen rooten. Google Nexus is gericht op ontwikkelaars en biedt een manier om de bootloader te ontgrendelen en het apparaat te rooten.

Image
Image

Apps die zijn ontworpen om op geroote Android-apparaten te draaien, zijn te vinden in de Google Play Store. Het downloaden van alleen-root-apps uit de Google Play Store beperkt de mogelijkheid om een schadelijke app te installeren die zou kunnen profiteren van een geroote telefoon.

Gevolgen van rooten

Als je een telefoon root, verv alt de garantie van het apparaat en kan de telefoonaanbieder weigeren de telefoon te repareren. Bovendien kan het rooten van een telefoon het servicecontract schenden.

Het flashen van aangepaste ROM's houdt in dat het apparaat wordt opgestart in een aangepaste herstelmanager en dat het ROM rechtstreeks op de telefoonhardware wordt geïnstalleerd. Als er iets misgaat, bestaat het risico dat het apparaat dichtgemetseld wordt. Dit betekent dat de telefoon niet opstart, niet kan bellen of verbinding kan maken met wifi.

Rooting opent ook de mogelijkheid voor apps om te draaien met beheerdersrechten. Als u iets met beheerdersrechten uitvoert, wordt het geautoriseerd om alles op het apparaat te doen. Schadelijke apps met beheerdersrechten kunnen ernstige schade aanrichten.

Gewortelde telefoons kunnen niet automatisch updates installeren die door Google zijn uitgebracht. Updates voor het besturingssysteem worden geleverd door ROM's zoals LineageOS.

Als je een telefoon ontgrendelt, kan deze op andere providers worden gebruikt en verschilt dit van rooten en jailbreaken. Een tijdlang was het illegaal om een telefoon te ontgrendelen voor gebruik op een andere provider, zelfs als deze niet langer onder contract stond bij een provider. Dat veranderde in 2014 toen de Unlocking Consumer Choice and Wireless Competition Act werd ondertekend. Deze wet staat elke eigenaar van een mobiele telefoon of smartphone toe om zijn of haar telefoon te ontgrendelen en naar een andere provider te verhuizen als aan de vereisten van het telefooncontract wordt voldaan.

Rooting en jailbreaking zijn iets anders dan ontgrendelen. Het Library of Congress Copyright Office, dat regelgevende jurisdictie heeft over het gebied, oordeelde in 2010 dat het jailbreaken van een telefoon een juridische actie is. Telefoonfabrikanten willen over het algemeen niet dat klanten apparaten hacken; hierdoor kan de apparaatgarantie komen te vervallen.

FAQ

    Hoe kan ik mijn Android-apparaat rooten?

    Gebruik een app zoals KingRoot of Towelroot. Als alternatief kunt u een aangepast ROM installeren, zoals LineageOS of Paranoid Android. Het daadwerkelijke proces van het rooten van je Android hangt af van de software of het aangepaste ROM dat je gebruikt.

    Hoe ontgrendel ik de Android-bootloader?

    Schakel de OEM-ontgrendelingsfunctie voor ontwikkelaars in en gebruik vervolgens de Fastboot-tool om de bootloader op Android te ontgrendelen. Uw telefoon heeft mogelijk een code van de fabrikant nodig om deze te ontgrendelen.

    Wat zijn de beste apps voor geroot Android?

    Populaire root-apps voor Android zijn Tasker, Flashify en Titanium Backup. Voorkeursapps voor het opschonen van je Android zijn Greenify en System App Remover. Gebruik apps zoals Magisk en SuperSU om rootrechten te beheren.

    Hoe installeer ik TWRP Custom Recovery op Android?

    Nadat je je apparaat hebt geroot, installeer je de officiële TWRP-app van Google Play. Gebruik de TWRP Custom Recovery-interface om ROM-bestanden te installeren, het apparaat schoon te vegen, een back-up van het apparaat te maken, het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en meer.

    Hoe verwijder ik vooraf geïnstalleerde apps zonder Android te rooten?

    Ga naar Instellingen > Apps > selecteer de app > Verwijderen. Sommige apps kunnen niet worden verwijderd, maar je kunt ze uitschakelen in Instellingen.

Aanbevolen: