Autozekeringen en smeltbare verbindingen uitgelegd

Inhoudsopgave:

Autozekeringen en smeltbare verbindingen uitgelegd
Autozekeringen en smeltbare verbindingen uitgelegd
Anonim

Autozekeringen zijn de poortwachters en lijfwachten van auto-elektronica. Telkens wanneer een plotselinge kortsluiting of stroomstoot de elektronica van een moderne auto of vrachtwagen bedreigt, staat een zekering klaar om zichzelf in het vuur te gooien.

Hierdoor neemt de lont een figuurlijke kogel op voor een waardevol, complex of onmisbaar onderdeel of apparaat, zoals een autoradio of versterker. Dit resulteert vaak in een tijdelijk verlies van functionaliteit. Zekeringen zijn echter goedkoop en meestal eenvoudig te vervangen. Herhaalde uitval van een zekering op hetzelfde circuit brengt vaak een onderliggend probleem aan het licht.

Alle autozekeringen zijn niet hetzelfde

Autozekeringen verschillen in ontwerptype en stroomsterkte, maar ze zijn allemaal gebaseerd op de standaard ATO- en ATC-bladzekeringen die Littelfuse in de jaren 70 patenteerde. Ze zien er hetzelfde uit als de originele ATO-zekeringen en veel toepassingen gebruiken nog steeds standaard ATO- en ATC-zekeringen. Types verschillen voornamelijk in grootte en aantal terminals. Fysiek grote zekeringen worden meestal gebruikt in toepassingen met hoge stroomsterkte.

Vroeger gebruikten voertuigen vaak glazen buis en Bosch-zekeringen. Ze worden tegenwoordig gevonden in oude voertuigen die nog steeds op de weg zijn.

Een zekering van een glazen buis wordt afgedekt door metalen klemmen met een metalen strip die door het midden loopt. Bosch-lonten zijn ook ongeveer cilindrisch, maar ze zijn gemaakt van een massief keramisch materiaal met een metalen strip op het oppervlak.

Hoewel het mogelijk is om elke ATO-zekering te vervangen door een andere ATO-zekering, kan dit uiterst gevaarlijk zijn als de verkeerde stroomsterkte-zekering wordt vervangen.

Op dezelfde manier is het soms fysiek mogelijk om een Bosch-zekering te vervangen door een type glazen buis in Amerikaanse stijl, maar het is absoluut noodzakelijk om vast te houden aan dezelfde stroomsterkte. Bovendien past een glazen buiszekering met platte dop meestal niet goed in een zekeringhouder die is ontworpen voor conische eindkappen.

Soorten meszekeringen

Voor alle bladzekeringen is de behuizing ondoorzichtig of helder. Als de behuizing helder is, is het meestal gemakkelijk te zien of de zekering defect is, omdat de metalen strip die de twee klemmen verbindt zichtbaar is. Als de strip kapot is, is de zekering doorgebrand.

De meeste moderne auto's en vrachtwagens gebruiken een of meer van de volgende soorten meszekeringen, gerangschikt in aflopende volgorde van grootte.

Maxi (APX) zware zekeringen

  • Het grootste type meszekering.
  • Gebruikt in zware toepassingen.
  • Verkrijgbaar met een hogere stroomsterkte dan andere bladzekeringen.

Gewone (ATO, ATC, APR, ATS) zekeringen

  • Het eerste en standaard type meszekering. Deze zekeringen zijn breder dan hoog.
  • Kom in twee hoofdtypen die in dezelfde slots passen. ATO-zekeringen zijn aan de onderkant open; ATC-zekeringen hebben een plastic behuizing die is ingesloten.
  • Te vinden in de meeste moderne auto's en vrachtwagens.
  • Veel toepassingen begonnen in de jaren negentig ATO- en ATC-zekeringen te vervangen door minizekeringen, maar ze zijn nog steeds wijdverbreid.

Mini

  • Kleiner dan gewone meszekeringen, maar beschikbaar in een vergelijkbaar stroomsterktebereik.
  • Ook verkrijgbaar in een onopvallende miniversie.
  • Low-profile en gewone mini-zekeringen delen dezelfde lichaamslengte en -breedte, maar de spade-aansluitingen van low-profile mini-zekeringen reiken nauwelijks voorbij de onderkant van het lichaam.

Micro

  • Micro2-zekeringen zijn het kleinste type bladzekering. Ze zijn langer dan breed.
  • Micro3-zekeringen zijn groter dan Micro2, low-profile en mini-zekeringen. Ze hebben drie spade-terminals. Elk ander type meszekering gebruikt twee terminals. Ze bevatten ook twee zekeringelementen, waardoor een enkele zekering twee circuits effectief kan verwerken.
  • Beschikbaar in het kleinste bereik van stroomsterktes.

Autozekering kleurcodering

Het is mogelijk om elke ATC-zekering te vervangen door een andere ATC-zekering, elke minizekering door een andere minizekering, enzovoort. Dit is echter niet veilig als u niet overeenkomt met de huidige beoordelingen. Hoewel zekeringen door ouderdom en slijtage onder normale bedrijfsomstandigheden kunnen doorslaan, duidt een doorgebrande zekering vaak op een dieperliggend probleem.

Dus als u een doorgebrande zekering vervangt door een andere zekering met een hogere stroomsterkte, voorkomt u dat de zekering onmiddellijk opnieuw doorbrandt. U loopt echter ook het risico een ander elektrisch onderdeel te beschadigen of zelfs brand te veroorzaken.

Er zijn drie manieren om de stroomsterkte van een meszekering te bepalen:

  • Kijk naar de bovenkant van de zekering voor de stroomsterkte die op het plastic is gedrukt of in het plastic is gestempeld.
  • Kijk naar de kleur van het zekeringlichaam Als de classificatie is afgesleten.
  • Controleer het zekeringschema om te zien welk type zekering in dat slot hoort.
Image
Image

Kleuren en fysieke afmetingen voor bladzekeringen zijn vastgelegd in DIN 72581, en niet alle kleuren en stroomsterktes zijn beschikbaar in alle maten.

Kleur Huidige Micro2 Mini

Regelmatig

Maxi
Donkerblauw 0.5 A

Nee

Nee

Ja

Nee

Zwart 1 A

Nee

Nee

Ja

Nee

Grijs 2 A

Nee

Ja

Ja

Nee

Violet 3 A

Nee

Ja

Ja

Nee

Roze 4 A

Nee

Ja

Ja

Nee

Tan 5 A

Ja

Ja

Ja

Nee

Bruin 7.5 A

Ja

Ja

Ja

Nee

Rood 10 A

Ja

Ja

Ja

Nee

Blauw 15 A

Ja

Ja

Ja

Nee

Geel 20 A

Ja

Ja

Ja

Ja

Wissen 25 A

Ja

Ja

Ja

Grijs

Groen 30 A

Ja

Ja

Ja

Ja

Blauw-groen 35 A

Nee

Ja

Ja

Bruin

Oranje 40 A

Nee

Ja

Ja

Ja

Rood 50 A

Nee

Nee

Nee

Ja

Blauw 60 A

Nee

Nee

Nee

Ja

Amber/bruin 70 A

Nee

Nee

Nee

Ja

Wissen 80 A

Nee

Nee

Nee

Ja

Violet 100 A

Nee

Nee

Nee

Ja

Paars 120 A

Nee

Nee

Nee

Ja

Kleurcodering is bijna over de hele linie standaard voor verschillende soorten bladzekeringen voor auto's, met twee opmerkelijke uitzonderingen: 25 A en 35 A maxi-zekeringen. Dit zijn respectievelijk grijze en bruine kleuren die ook worden gebruikt voor zekeringen met een lagere stroomsterkte. Maxizekeringen zijn echter niet beschikbaar in 2 A of 7,5 A, de classificaties die door die kleuren worden gebruikt, dus er is geen mogelijkheid tot verwarring.

Hoe zit het met smeltbare verbindingen?

Smeltbare verbindingen hebben dezelfde basisfunctie als zekeringen, maar op een iets andere manier. In automobieltoepassingen is een smeltbare link een draadlengte die enkele meters dunner is dan de draad die hij moet beschermen. Als alles goed gaat, resulteert dit in het falen van de smeltbare link en het breken van het circuit voordat de beschermde bedrading kan falen.

Smeltbare schakels zijn ook omhuld met speciale materialen die zijn ontworpen om niet in brand te vliegen bij blootstelling aan hoge temperaturen. Dus hoewel een extreem hoge stroom in een gewone draad brand kan veroorzaken, is de kans kleiner dat een doorgebrande smeltzekering dit doet.

Je vindt smeltbare verbindingen op verschillende plaatsen in auto's en vrachtwagens, maar ze worden vaak gebruikt in toepassingen met hoge stroomsterkte, zoals startmotoren, die honderden ampère kunnen trekken. Wanneer dit type smeltlood doorbrandt, start het voertuig niet meer, maar zijn de risico's op brand kleiner. In andere toepassingen is het smeltlood gemakkelijker te bereiken en te vervangen dan de bedrading die het moet beschermen.

Zekeringen en smeltbare verbindingen vervangen

Het vervangen van een zekering is relatief eenvoudig, maar het is nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat u deze vervangt door de juiste stijl en stroomsterkte. Bladzekeringen zijn soms fysiek moeilijk uit te trekken. Toch worden de meeste voertuigen geleverd met een zekeringtrekker in een van de zekeringkasten of bevestigd aan het deksel van een zekeringkast.

Hoewel het vrij eenvoudig is om autozekeringen op het zicht te herkennen, kan een visuele gids u helpen bepalen welk type zekering u nodig heeft.

Als je een zekering vervangt en deze weer doorbrandt, is er meestal een onderliggend probleem. Het vervangen van de zekering door een zekering met een hogere stroomsterkte kan het probleem mogelijk tijdelijk verhelpen. Het identificeren van de componenten die op dat circuit aanwezig zijn en het opsporen en oplossen van het onderliggende probleem is echter de veiligere manier om te gaan.

Het vervangen van smeltbare schakels is vaak een ingewikkelder klus dan het trekken van een zekering; ze zijn meestal vastgeschroefd en zijn soms moeilijk te bereiken. Je kunt het thuis doen met het juiste gereedschap als je de opgeblazen smeltloodverbinding fysiek kunt lokaliseren, maar het is belangrijk om de juiste vervanging te gebruiken.

Evenzo is het gevaarlijk om een doorgebrande smeltloodverbinding te vervangen door het verkeerde onderdeel. In het beste geval kan de smeltbare link de stroomsterkte van de toepassing niet aan en zal deze onmiddellijk falen. In het ergste geval kunt u een brand krijgen.

Vervang een smeltlood nooit door een elektrische kabel. Ook niet als je een aardingsband of accukabel hebt liggen die de juiste maat en lengte heeft. Bel een onderdelenwinkel, geef ze de applicatie en ze komen met een smeltbare link die is ontworpen voor uw klus.

Smeltbare verbindingen voeren vaak enorme hoeveelheden stroom. Dus als het werk slecht wordt uitgevoerd of met een vervangende draad of kabel, kan dit leiden tot brand of een duurdere reparatie wanneer andere bedrading later uitv alt.

Aanbevolen: